Reseguide till Bristol- 10 coola saker att se & göra

Bristol som är beläget i sydvästra England nära gränsen till Wales är en färgglad, annorlunda och cool hamnstad med mycket att se och upptäcka. Jag tillbringade en weekend i staden på jakt efter pirater och gömda skatter. Jag lekte också detektiv och i de mörka gränderna letade jag upp stadens hemligheter om natten. Dessutom såg jag till att göra så mycket som möjligt när jag var där. Resultatet blev den här guiden med mina bästa tips på coola saker att se & göra när man besöker Bristol.

Jag brukar som ni vet sällan tipsa om de mest kända eller självklara sevärdheterna i mina reseguider, men den här gången måste jag göra ett litet undantag. Bristol är förvisso känt för att ha några av Storbritannien mest udda sevärdheter men det finns ändå en och annan klassiker man inte bör missa. Clifton Suspension Bridge, den dramatiska hängbron på klippavsatsen över floden Avon är definitivt en av dessa. Man får heller inte missa att stiga ombord på ångfartyget Brunel’s SS Great Britain, som är ett av de bästa museum jag någonsin varit på. Den mystiske gatukonstnären Banksy’s street art är också väl värd att leta upp samt att ta en promenad genom hamnen där man får vyn över de färgglada husen som är så förknippade med staden. Här finns även ett stort utbud av spännande restauranger, coola pubar och hemliga barer. Jag uppfattade Bristol som en kul och annorlunda brittisk stad där det fanns något nytt och spännande att upptäcka bakom varje hörn. Kanske är det just av den anledningen uttrycket ”bristolian cool” är något jag jag tar med mig därifrån. Är något ”bristolian cool”, då betyder det nämligen att det är riktigt coolt. Ett nytt ord att lägga på minnet och lägga till i ordförrådet kanske?

1. Hamnen- ta en promenad i Bristols hamnkvarter

Runt hamnkvarteret finner man de färgglada sockerlådsliknande husen som man ofta ser på fotografier och vykort från Bristol. De är till och med mer färgglada i verkligheten. I hamnområdet finns mängder av båtar och fartyg, stora som små samt flertalet båtar och bryggor som används som flytande hus. På vägen mot Brunel’s SS Great Britain passerar man det gamla varvet, Skeppet ”the Matthew” som är en rekonstruktion av skeppet som John Cabot seglade med när han upptäckte Newfoundland samt M Shed Museum som är ett historist museum om Bristol. När man känner sig klar med alla sevärdheter i hamnen är det bara att hoppa på en av de små gulliga färjebåtarna som snabbt och smidigt tar en över till andra sidan. För man ska självklart ha åkt båt minst en gång under sin Bristolvistelse, det hör till.

2. Street art- leta upp Banksys verk

”The Girl with the pieced eardrum” som ligger i hamnområdet är bara ett av alla konstverk som den prisade gatukonstnären Banksy har skapat runt om i staden. Andra kända verk är bl.a ”hanging love”, ”the mild mild west” och ”you don’t need planning promision to built castle in the sky”. För den som är riktigt intresserad av Street Art rekommenderar jag att gå en arrangerad ”Banksy´s street art tour”, men det är också en aktivitet man enkelt kan göra på egen hand. Den mystiske Banksy vars identitet fortfarande är okänd föddes i Bristol och därav finns många av hans allra första verk gömda runt om i staden.

 

3. Brunel´s SS Great Britain- besök ett museum

Att stiga ombord på Brunel´s SS Great Britain är som att göra en tidsresa tillbaka till mitten av 1800-talet. Muséet är ett av Bristols mest populära sevärdheter och är en fantastisk upplevelse för både stora och små. Genom skådespeleri, kostymer, lukter och andra sinnesförstärkare förmedlar muséet sin historia till besökarna. Stig ombord på fartyget och titta in i besättningens hytter, byssa och festsal. Känn doften av rutten fisk och nybakat bröd från byssan och få en inblick på hur livet ombord kunde se ut. Lär dig mer om fartyget på Dockyard museum samt spana på fartyget underifrån från ”the Dry dock” som är beläget under den konstgjorda vattenytan.

4. Clifton Suspension Bridge – besök Clifton Observatory med perfekt utsikt över bron

Clifton Suspension Bridges är beläget ca en halvtimmes promenad från centrum i en förort till Clifton som i sig är en förort till Bristol. Jag valde att ta en tidig morgonpromenad dit och med hjälp av Google Map hade jag inte särskilt svårt att hitta vägen. Väl framme såg jag snabbt att den bästa platsen för chansen att ta ett bra panoramafotografi var uppe på berget där även observatoriet är beläget i ett slottsliknande torn som tidigare varit en gammal kvarn. Därifrån får man helt klart den nästa utsikten.

5. Clifton Village- spendera dagen i söta Clifton Village

Efter att jag besökt bron var det dags att utforska sockersöta Clifton Village. Här kan man strosa omkring och titta in i gulliga presentbutiker, antikaffärer, tehus och caféer. Man får heller inte missa ett besök inne i Clifton Arcade med den mysiga grönsaksmarknaden utanför. Här finns allt från vintage till butiker som säljer udda smycken. Vill man äta lunch med guldkant rekommenderar jag att titta in på flotta The Ivy Clifton brasseri som är något alldeles extra.

6. St: Nicholas Market- shoppa på Bristols mysigaste shoppinggata

Runt gatorna i närheten av St: Nicholas Market finns chansen att hitta något riktigt kul att ta med sig hem. I detta charmerande centrala område i Bristol ligger många hotell och det är ett bra utgångsläge med nära till det mesta. Med många restauranger, pubar och ginbarer i närheten kan man hålla sig sysselsatt långt inpå kvällen.

 

7. Christmas Steps- Bristols mest pittoreska genomfart

Med anor från 1600-talet har denna unika genomfartspassage och trappa en näst intill medeltida atmosfär. Den smala passagen som leder upp mot Colston Street är lätt att missa om man inte är helt bekant med området. Men eftersom platsen är en av Bristols mest Instagramvänliga platser är det många som hittar hit ändå. När du ändå är här passa på att titta in på en pint på den mysiga puben med samma namn.

 

8. Speakesies- Besök någon av Bristols hemliga lönnkrogar

Lek detektiv i staden och upptäck dess många hemligheter. Bakom anonyma dörrar och nedklottrade telefonkiosker gömmer sig en värld du inte visste fanns. Vips befinner du dig tillbaka på förbudstiden där tekannorna innehåller allt förutom just te. Missa inte ett besök på the Red Light, The Milk Thistel samt Hyde & Co.

9. Restauranger- testa Bristols coola restaurangutbud

Oavsett om du är ute efter klassiska fish & chips, burgare, italienskt eller trendigt asiatiskt så kommer Bristol med största sannolikhet inte göra dig besviken. För mer tips och inspiration om restaurang- och barutbudet i Bristol läs min guide: 11 annorlunda & coola restaurang- och barupplevelser i Bristol.

10. ” Treasure Island Trail” lär dig mer om Bristols pitathistoria samt kopplingen till Skattkammarön ”Treasure Island”.

Visste ni att Bristol har en minst sagt spännande pirathistoria och att den ökände piraten ”Blackbeard” ursprungligen kom här ifrån? Staden har också en stark förbindelse till Robert Louis Stevenssons roman Skattkammarön och tack vare ”Treasure Island Trail” får man lära sig allt om detta. En aktivitet som är rolig för hela familjen. Läs min spännande piratguide: Pirater & gömda skatter som tar er med till allt från legendariska piratbarer till historiska kvarter.

 

Nästa resa – York

Detta var mitt sista reportage från Bristol. En fantastisk stad som jag tycker är på tok för underskattad av oss svenskar. Jag kommer dock inte vara borta från Storbritannien särskilt länge. För snart reser jag dit igen. Den här gången till York på jakt efter spöken, vikingar och lite Harry Potter-nostalgi. Jag kommer även göra ett besök i Whitby, goth-staden där det sägs att Bram Stoker fick sin inspiration till Greve Dracula. Ni hänger väl med på fler temaresor?

Resan var en pressresa i samarbete med Visit Britain

3 reaktion på “Reseguide till Bristol- 10 coola saker att se & göra

  1. Bristol verkar vara en trevlig stad! Älskar de färgglada husen och dörrarna. Intressant också med Blackbeard. Vi ska ju till Nassau i Bahamas om två veckor och det var där han bosatte sig sedan. För några veckor sedan hade jag inte haft en aning om detta men vi har just sett alla Pirates of the Caribbean-filmerna som en liten förberedelse inför att man kan träffa Jack Sparrow på Disneykryssningen. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *