Shifen Old Street – vår tågresa genom norra Taiwan fortsätter

Varje år den 15:e dagen efter det kinesiska nyåret kommer tusentals människor till Shifen för att fira ”Pingxi Sky Lantern Festival”. Är man på plats då får man uppleva en spektakulär himmel som skiner upp av de lika många gigantiska rislyktorna som skickas upp av lokalbefolkningen. Har du inte turen att infinna dig här just då? Misströsta inte, varje dag, året runt skickas hundratals rislyktor upp till himlen med olika budskap och lyckönskningar från turisterna som besöker tågspåret vid ” The Old Street” i Shifen.

 

Tågspåret i Shifen

Vi reser vidare med Pinxi line i Norra Taiwan och lämnar Houtong ”Cat village” bakom oss. Nästa stopp är Shifen, en by vid tågspåret vars virrvarr av gränder kretsar runt järnvägsstationen. Under den japanska hållningen användes byn främst för att transportera kol. Idag är byn ett välbesökt turistmål särskilt under ”Pingxi Sky Lantern Festival”. Det som utmärker Shifen är tågspåret som allt kretsar runt. Här kan besökarna röra sig fritt på tågspåret. Försäljare av rislyktor finns det gott om vid spåret och det är också här man skickar upp dem. Tåget kommer en gång var 50:e min och då stängs spåret av tillfälligt. Så fort tåget åkt förbi är kommersen i full gång igen.

Resan från Taipei mainstation till Shifen tar ca. 1,5 tim med ett byte av tåg i Ruifang. Detta gör shifen till ett perfekt utflyktsmål över dagen från Taipei.

Gatan längs med spåret är kantad av affärer, hål i väggen-restauranger och matvagnar som säljer allt från friterade bläckfiskarmar på spett till kall jordnötsglass med koriander. Det finns också fullt av souvenirbutiker. De flesta som är här både turister och försäljare verkar totalt obekymrade över tåget som kommer och går. Det verkar vara en helt naturlig del av vardagslunken i byn. När tåget kommer är det egentligen ingen som verkar ha särskilt bråttom.

Vi tillbringade hela eftermiddagen i Shifen mestadels vid och runt tågspåret. Det var intressant att studera alla par, kompisgäng och familjer som tillsammans skrev budskap på sina rislyktor för att sedan skicka iväg dem upp i himlen. Jag undrar vad som stod på dem. Var de fulla av och önskningar och drömmar? I så fall håller jag tummarna för att önskningarna ska slå in.

För den som vill se mer av Shifen så finns det även ett berömt vattenfall i närheten. Det är också populärt att ta en taxi härifrån direkt till Jiufen. Vårt besök i ” Spirited Away” staden Jiufen kan ni läsa om här. 

Läs också ”En foodies reseguide till Taipei”.

5 reaktion på “Shifen Old Street – vår tågresa genom norra Taiwan fortsätter

  1. Så annorlunda med marknad PÅ spåret liksom. Gillar verkligen dina bilder i detta inlägg. Speciellt den där man ser tåget, spåret och shoppingen. Snyggt fångat!

    Svar: Synd att du missade pride i år. Men det är ju bara att åka till en annan del av världen och stötta=)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *