Utflykt till Tjörn- näst intill som en resa till Maldiverna

Utsvultna på resor och äventyr som vi är just nu så blev en kort bilutflykt till Tjörn näst intill en liknelse av att resa till exotiska Maldiverna. Blå himmel och blått hav. Doft av tång och saltstänkta klippor. Bara en knapp timme från Göteborg befinner man sig i en unik skärgårdsmiljö där man kan tanka sinnet med både vackra vyer, konst och läcker mat från havet.

 

Första stoppet på utflykten blev ett besök i det idylliska gamla fiskarsamhället Klädesholmen med sina vita trähus, syrenblommande trädgårdar och pittoreska gränder. Därefter tog vi oss till konstnärliga Skärhamn som bl. a är känt för Nordiska Akvarellmuséet samt de grå gästateljéerna som står ute på pålar mitt i vattnet. (Helt klart ”Maldiverna vibes” om ni frågar mig). Vi avslutade vi dagen med ett besök i Pilanes natursköna skulpturpark.

 

KLÄDESHOLMEN – Silltradition & vita skärgårdshus

Sill, sill och lite mer sill. Klädesholmen är känd för sin silltradition sedan 1594. Här finns det mesta för sillälskaren som sillens dag, sillmuseum, sillfabrik samt den välkända restaurangen Salt & Sill som självklart serverar en och annan sillanrättning på menyn. På Salt & Sill kan man även bo på ett flyande hotell som i vissa rum har en badstege ner i vattnet direkt utanför dörren. Glöm inte att handla med några burkar sill i sillboden innan ni ger er av. Här finns även skojigt godis och choklad snyggt presenterat inuti sillkonserver.

Höjdpunkten var att strosa omkring bland de pittoreska gatorna och skärgårdshusen. Vita trähus så långt ögat kan nå om man bortser från lila syren, grönskande trädgårdar, djupblått hav samt en och annan röd fiskebod. Lite extra mysigt var det att titta in i Fiskargränd vars smala gata leder rakt in bland skärgårdshusen.

Innan vi åkte vidare till Skärhamn stannade vi till på Lottas Bak & Form i Bleket där vi köpte nygräddade surdegsfrallor och drack kaffe.

 

 

Höjdpunkter på Klädesholmen

 • Pittoreska gränder och vita skärgårdshus
 • Fiskargränd
 • Sillhistoria & sillmuseum
 • Salt & sill resturang och flytande hotell

Sill eller choklad? Vad tror ni gömmer sig i konservburkarna i sillboden?

Visste ni att Salt & Sill var Sveriges första flytande hotell?

 

Fikapaus på Lottas Bak & Form i Bleket

 

 

SKÄRHAMN- Nodiska akvarellmuséet, fiskebodar & fisklunch 

 

Bryggor, sjöbodar, saltstänkta bad och konst. Skärhamn har lite av varje. Men framför allt är Skärhamn känt för det Nordiska akvarell muséet som är beläget i den södra hamnen. Här finns även fem helt underbara gästateljéer ute på pålar direkt i vattnet där man kan bo omgiven av både konst och hav. Det är här vid gästateljéerna samt vid den närliggande badplatsen jag verkligen får den där härliga känslan av ” Maldiverna vibs”. För närmare än så här kommer vi förmodligen inte Maldiverna i Sverige eller hur?

Skärhamn har även ett spännande och intressant restaurangutbud. Som de trendiga tapashaken Andreens Tapas och Bodega Haddocks Tapas som med lite hetta i maten och sommarsol på bryggan för tankarna någon helt annanstans än i Sverige. Här finns också ett par stilrena och eleganta restauranger som Pater Noster Krog och Restaurang Vatten.

Vi åt dagens fångst på Pater Noster Krog som bestod av helstekt rödtunga med smörslungad potatis, rödbetor och kapris. Måltiden intogs med utsikt över klippor och hav. Stax före vi satte oss till bords hade en säl kommit på besök precis utanför det öppna fönstret.

 

Höjdpunkter i Skärhamn

 • Fiskebodarna & bryggpromenaden
 • Nordiska akvarellmuseet & gästateljéerna
 • Badplatsen
 • Restaurangutbud

Vem vill inte bada här liksom?

Tapashak vid bryggan.

Pater Noster Krog där vi åt dagens fångst.

 

 

PILANE- Skulpturpark & naturområde

 

Att Pilane kallas för naturens egna konsthall är inte svårt att förstå. Här kan man i egen takt gå omkring i ett naturskönt område och titta på konstverk direkt under bar himmel. I år finns det 12 konstverk att beskåda varav den största och kanske mest spektakulära är statyn ”Anna” av Jaume Plensa som är den enda permanenta skulpturen som inte byts ut från år till år. Pilane är också en historiskt intressant plats med utgrävningar med spår från både bondestenåldern och bronsåldern som visar att området både fungerat som boplats, gravfält samt en mötesplats för människor och kulturer.

Glöm inte ta med picknickkorgen samt att hälsa på de gulliga fåren som ibland är där och betar.

Höjdpunkter i Pilane

 • ANNA av Jaume Plensa
 • Girl feeding a two hedded rabbit av Kim Simonsson
 • Night Descend av Charlotte Gyllenhammar

Läs också: 30 annorlunda saker att göra i Göteborg 

4 thoughts on “Utflykt till Tjörn- näst intill som en resa till Maldiverna

 1. Så mysigt och så pittoreskt! Jag har varit på Tjörn en gång fast det är väldigt länge sedan och jag minns egentligen bara att vi var där, inte så mycket vad vi gjorde eller var vi var. Skulpturparken hörde jag talas om första gången förra sommaren och sedan dess har den stått väldigt högt upp på min lista över platser att besöka. Älskar utomhuskonst!

  • Det är en jättefin pärla som jag trots att jag bor så nära inte besökt så väldigt mycket tidigare. Men här finns mycket att se helt klart. Pilane är fantatsiskt och kommer säker bli ännu bättre nästa sommar. Vad jag förstår fick man inte dit alla konstverk från Kina som egentligen skulle varit här den här sommaren. Värt ett besök endå så klart!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.