14 Instagramvänliga sevärdheter i Göteborg

I Göteborg finns som i många andra svenska städer otroligt mycket fint att uppmärksamma med kameralinsen. Allt från pittoreska gator och gränder till vackra utsiktsplatser, promenadstråk och parker. Men så finns det ”de där” platserna som gör sig lite extra bra på Instagram. De platserna som ibland är anledningen till att man väljer en destination från första början. Har det hänt er någon gång? Det har defintitivt hänt mig. Så nu blir det fokus på dessa platser i min hemstad Göteborg.

Så vilka är då Göteborgs mest Instagrambara platser enligt mig? Jag har listat 14 av mina favoriter utomhus. Bortsett från ett undantag: ett café vars namn och nisch var för bra för att inte ha med här i detta sammanhanget.

 

1. Japandalen, Botaniska trädgården

Vi börjar i Japandalen som man hittar djupt inne i Göteborgs Botaniska trädgård. Detta är min absoluta favoritplats i Göteborg. Inte minst på våren då körsbärsblommorna blommar och man firar Hanami i parken. Hit brukar jag gå ibland och sätta mig på en bänk och titta ut över stendammen. Jag har även en personlig koppling till platsen då det var här jag och Alex hade vår bröllopscermoni och sa ja till varandra. Förrutom detta är det förmodligen Göteborgs mest Instagramvänliga plats. Man skulle lika väl kunna befinna sig i Japan. Inte minst med en klänning i lila pastell och en stråhatt hemfraktat från Taiwan, blir det den perfekta illusionen.

 

2. Feskekörkan

Kan det bli mer Göteborg än så här? Förmodligen inte. Ett foto med den ikoniska Feskekörkan i bakgrunden kan vara det bästa sättet att visa upp var du är för dina vänner utan att skriva ett ord. Även ett besök inne i Feskekörkan är väl värt ett besök för både dig och din kameralins.

 

3. Palmhuset

Palmhuset är alltid ett säkert kort om man söker efter ett exotiskt inslag i Göteborg. Mest populärt är det att ta ett foto från den vita trappan inne i palmhuset. Hit kommer många modelejon och platsen är ofta upptagen av profesionella fotograferingar från modebranschen. Tips: ha gärna något vitt på dig för att matcha miljön och de gröna palmerna. (Just nu är Palmhuset stängt men man får fortfarande fina foton utanför).

 

4. Järntorget 

På våren blommar Järntorget upp i en vacker rosaskimrande blomsterskrud av körsbärsblom. En vinnande ”Instabloom” om man säger som så. Ställ dig under körsbärsträden eller fota uppåt mot den blåa himlen som är täckt av rosa blommor.

 

5. Oscar Fredriks Kyrka

Med sina tinnar och torn är Oscar Fredriks kyrka i nygotisk stil en mäktig syn. Kyrkan anses vara den bästa representanten för den nygotiska stilen i Sverige.

 

6. Café Selfie

Jag hade egentligen bestämt att inte ha med några restauranger eller caféer i den här guiden. (Tänkte spara detta till ett senare inlägg). Men om man hittar ett ställe där man kan få sitt ansikte printat i sitt kaffe så är det svårt att låta bli. Att caféet dessutom heter Selfie gör det inte mindre roligt precis.

 

 

7. Victoriagården

Victoriagården är en hyfsad ny genomfartsgata och innergård i stan (var tidigare en parkering), belägen intill den mer kända Victoriapassagen. Ingången pryds av en stor lysande regnbåge som blir ett självklart stopp för den inbitna instagrammaren.

 

8. Magasinsgatan

Det finns gott om gatukonst i Göteborg (kolla här). Inte minst på Magasinsgatan där den den gör sig lite extra bra. Torget på Magasinsgatan är vanligtvis fyllt av liv och rörelse. Här hittar man förutom gatukost från steet art-artisen Allison Torneros (Hueman) även flera street food vagnar som Strömmingsluckan och Jinx, restaurangen Fiskbar 17 samt kända kafferosteriet Da Matteo med sin härliga uteservering.

 

 

9. Utsikten från Skansen Kronan

Från Skansen Kronan får man en tjusig utsikt över stan och inte minst över takåsarna i Linné och Haga. Förutom utsikten är tornet från 1600-talet en plats väl värd att besöka för den kreativa instagrammaren. Här finns också ett gammalt soldatcafé som serverar nygräddade våfflor.

 

10. Gathenhiemska Reservatet

I ett av Göteborgs bäst bevarade områden i Majorna kan man färdas tillbaka till ett pittoreskt område som visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet. Här finns mysiga kullerstensgator och gulliga trähus döpta med olika namn, perfekta att ha i bakgrunden på sitt foto.

 

11. Haga

Få områden är lika mysiga som bohemiska Haga med Haga Nygata i spetsen. Här hittar man inte bara stans största kanelbullar och drömmar utan också många vintagebutiker, små designeaffärer och caféer. Missa inte att titta in på Sjöbarens innergård som på våren exploderar i rosa körsbärsblom.

 

12. Kranarna i Hamnen

För en utomordentlig Göteborgsatmosfär ska man ta sig till hamnen och fota sig med de klassiska Göteborgskranarna i bakgrunden. Detta kan man göra både från stadssidan eller från ön Hisingen på andra sidan älven. Vill du göra dig till lite extra kan du klä dig i oroange och blått. Då blir du lite av en kameleont i hamnmiljön.

 

13 & 14. Masthuggskyrkan & utsiktsplatsen

Masthuggskyrkan är en av Göteborgs största sevärdheter med sin placering högt uppe på berget med utsikt över hamninloppet. Trots detta var jag där för första gången härom dagen. Jag blev mycket glatt överraskad av både kyrkan och den otroliga utsikten från toppen. Stenkyrkan i sig på vissa platser förde tankarna till Game of Thrones och utsikten från utsiktsplatsen är förmodligen den mest romantiska i hela stan.

 

Läs också: 30 annorlunda saker att göra i Göteborg

2 reaktion på “14 Instagramvänliga sevärdheter i Göteborg

  1. Vilka underbara bilder! Och jag är så imponerad av hur du alltid tänker på att ha matchande kläder på fotona. 🙂 Jag inser också att det är många platser som jag har missat i Göteborg trots att jag varit där ganska många gånger.

  2. Tack snälla, så kul att höra. Jag tänker ofta på hur jag ska klä mig inför en utflykt men lika ofta är det slumpen som råkar göra så det blir så. Haha…

    Vad kul! Hoppas du får chansen att utforska Göteborg snart igen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *