Kärt barn har många namn. I Tjeckien heter det mousserande vinet sekt och några av de allra bästa av dessa härligt bubblande viner finner man på Bohemia Sekt i Pilsen. Ett av dessa prestigeviner har till och med serverats till själva drottning Elisabeth II under en tillställning.
Pilsen brukar ju annars förknippas med öl. Vilket inte är så konstigt med tanke på att staden anses vara pilsnerns födelseplats och p.g.a. att det är här det berömda Pilsner Urquell bryggeriet är beläget. Det blir därför rätt oundvikligt att inte dricka en eller annan pilsner i Pilsen, om man säger som så. Av den anledningen var det lite extra trevligt att besöka Bohemia Sekt och få chansen att prova på mer av vad regionen har att erbjuda i dryckesväg.
I Tjeckien producerar man både vita och röda viner på ett femtiotal olika druvor ifrån både internationella och inhemska druvsorter. Det vita vinet står för majoriteten av produktionen och är oftast i stilen friskt och fruktigt. Många av de tjeckiska vita vinerna har blivit tilldelade priser i internationella vinsammanhang samt i prestigefyllda tävlingar. Vanligaste gröna druvsorterna är muller-thurgau, riesling, chardonnay, gruner veltliner och welschriesling. Pálava är en inhemsk druvsort som främst förknippas med Mähren i sydöstra Tjeckien.
Jag har rest runt bland vingårdarna i Södra Mähren och det är ingen hemlighet att jag ofta favoritiserat de tjeckiska vinerna samt i många sammanhang hyllat Tjeckien som vinland. Besöket på Bohemia Sekt var dock första gången jag fick prova på en vinprovning bestående av endast mousserande viner. Vilket var en riktigt intressant, spännande och bubblande upplevelse.
Rundvandrig och vinprovning på Bohemian Sekt
Mer än hälften av alla de mousserande viner som produceras i Tjeckien kommer ifrån Bohemian Sekt. Det första mousserande vinet stod klart i vinkällaren redan 1942 och sedan dess har det varit en långvarig tradition att producera mousserande viner på platsen.
Företagets ledord är hållbarhet och ansvar. Då man anser det högst viktigt att både producera viner av hög kvalitet samtidigt som man tar ansvar för miljön. Något man tar hänsyn till redan från början med hur man arbetar i vingården, till hur man sedan förpackar och tar hand om sitt avfall i fabriken.
Vill man göra ett besök på Bohemian Sekt kan man boka tid för vinprovning inklusive en rundvandring på anläggningen. Under denna rundvandring får man lära sig skillnaden mellan de olika sätten att göra mousserande viner på, från den klassiska traditionella metoden till Charmat-metoden samt vad som är hemligheten bakom Tjeckiens mest berömda bubbel. Man får också lära sig hur mousserande viner gjordes förr i tiden samt ta en titt på den stora cuvée-tanken som rymmer över en miljon flaskor. Som bonus får man också ett smakprov från ett nydegorgerat mousserande vin i fabriken.
Efter rundvandringen som tar ca 40 min är det dags för själva vinprovningen där ett antal utvalda mousserande viner har valts ut för att provas. Några av dessa är Bohemian Sekts allra bästa som Louis Girardot, Chateau Radyné, Bohemian Sekt Prestige Brut. Samtliga av väldigt hög klass och kvalitet. Min favorit var Louis Girardot som också har en intressant och spännande historia bakom sig. Här är några av de viner vi fick prova.
Louis Girardot
Louis Girardot är inte bara husets mest berömda sekt utan även en av deras äldsta i sortimentet. Detta vin serverades till självaste Drottning Elisabeth II när hon besökte Tjeckien vid en tillställning 1996. Vem var då Louis Girardot? Jo, Louis Girardot var en expert och pinonjär från Champagne i Frankrike. Han tog med sig sin kunskap och expertis om att framställa och producera viner enligt metoden i Champagne till vinkällarna i Starý Plzenec år 1949. Inte konstigt att vinet därefter blev en framgångssaga. Louis Girardot var känd för sin kärlek till sekt med också för sin kärlek till kvinnor. Han sägs ha sagt att sekt är en dryck som ligger närmare kvinnan, och om man föredrar denna dryck kommer man då också själv närmare kvinnorna.
Louis Girardot framställs genom den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska, precis som man gör i Champagne. Druvsorterna man använde till dess cuvée är noga utvalda druvor av Rhenereisling, Pinot Blanc och Chardonnay från vinodlingar i Mähren. Vinet får ligga på sin jästfällning i 24-36 månader. Den långa mognadstiden ger vinet sin fina karaktär med långlivade bubblor i glaset. Färgen blir gyllengul och dess bouqet avger en mogen doft med hint av valnötter. Vinet har vunnit flertalet prestigetävlingar både på hemmaplan och internationellt.
Chateau Radyné
Chateau Radyné Extra Brut är den äldsta sekt som producerats i Tjeckien med historia som började vid 1945. Även detta prestigevin framställs genom den traditionella metoden och har vunnit priser både på hemmaplan och i internationella sammanhang. Det som gör Chateau Radyné unikt är dess briljanta smak som skapas av druvsorterna Welscheriesling, Gruner Veltiner och den inhemska druvan Pavalá. Chateau Radyné har en perfekt balans av syra, en mogen bouqet med härliga bubblor.
Bohemian Sekt Prestige
Bohemian Sekt Prestige är en premium sekt framställt genom den traditionella metoden med en mognadstid på minst 15-18 månader i sin jästfällning. Cuvéen består av druvsorterna Rheneriesling, Welshriesling och Pinot Blanc. Rheneriesling ger vinet dess rika arom och friska syra med sting, Welshriesling dess friskhet och Pinot Blanc bidrar med extra förfinade toner i smaken.
Ta sig dit
Bohemian Sekt är beläget i Starý Plzenec ca 20 min med bil från Pilsens centrum. Man kan även ta sig dit via kollektivtrafiken vilket då tar ca 57 min.
Besöket var en del av en pressresa med Visit Pilsen
Läs också: Pilsen Fest- en resa dedikerad åt öl