3 ikoniska caféer i Wien ~ frozen in time

Under mina dagar i Wien tidigt i våras besökte jag tre riktigt ikoniska caféer som slungade mig tillbaka till en annan tidsepok. Ni vet de där ställerna som ser ut som att ha fruisit fast i tiden. Som ser likadana ut nu som de gjorde för över hundra år sedan. Alla dagar, händelser och människor som kommit och gått innanför. Väggarna viskar om tider som flytt, om eleganta societets tebjudningar, kejsarinnor, skvaller, hattar och vackra långklänningar med korsett. Och även om allt det där idag har bytts ut mot dagens moderna samhälle så finns några av dessa platser fortfarande kvar på precis samma ställe som de alltid har gjort.
1. Café Central

Café Central är ett av de mest ikoniska platser att besöka när man är i Wien. Caféet besöktes flitigt av kända poeter, filosofer, historieberättare och konstnärer under 1800-talet. Några av de allra största namnen av sin tid som Trotskij, Freud, Polgar, Zweig och Altenberg sägs ofta befunnit sig innanför caféets legendariska väggar. Atmosfären är minst sagt elegant med stora pelare med valv. Två vackra tavlor på Kejsaren Franz Joseph och Sisi är upphängda i mitten av den eleganta matsalen. Missa inte att prova en kaffe melange samt en apfelstrudel med vaniljsås. Jag kan även rekommendera deras Mimosa för lite extra lyx i tillvaron.
2. Demel

Vad sägs om att följa kejsarinnan Sisi´s fotspår till ett av hennes favoritcaféer i Wien som än idag går att besöka. Demel har legat på samma adress sedan 1786. I de anrika salongerna som passar både kungligheter, kejsarinnor samt även helt vanligt folk kan man avnjuta husets världsberömda Sachertårta med en kopp österikisk kaffe Melange. Missa inte att köpa med en ask lila violkristaller som tillverkats under Demels tak sedan 1800-talet. Dessa sägs varit Sisi´s favoritkarameller som hon ofta suktade efter. Efter ett smakprov är det inte svårt att förstå varför. Man kunde det här med godis redan för flera hundra år sedan.

3. Sluka Café & Konditori

Vill man besöka ett legendariskt konditori i Wien ska man även bege sig till konditoriet Sluka från 1891. Detta konditoriet kallades till och med för den Kejserliga konfektyren. Hit kom den högre societeten av ”de creme de la creme” samt lockade dit högt uppsatta affärsmän, konstnärer och politiker. Men den mest berömda av konditoriets stamkunder var nog ändå självaste kejsarinnan av Österrike, nämligen Sisi. Även om Slukas utsida idag ser modernt ut vid första anblick kan man lätt se inne i konditoriets interiör att man bevarat mycket av den gamla stilen. Särskilt om man lägger märke till takets pelare och valv i guld med änglaliknande gestalter.

Läs även: 12 platser i Sisi´s kejsarinnan av Österrikes fotspår i Wien.

One thought on “3 ikoniska caféer i Wien ~ frozen in time

  1. Wien har verkligen många fina caféer! Vi besökte Café Central när vi var där för några år sedan, men blir ju sugen på att även besöka de andra två som du skriver om. Vi besökte också Café Frauenhuber som lär vara ett av de äldsta caféerna i Wien, men det var inte lika mysigt som Café Central.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.