Vingårdsresa till södra Mähren- 8 platser att besöka på den tjeckiska landsbygden

Gör en vingårdsresa genom Södra Mähren i Tjeckien och upptäck regionens stora utbud av spännande viner och vingårdar. Ge dig ut på roadtrip och res från vingård till vingård, provsmaka lokalt vin på marknaden, besök autentiska vinkällare och vackra vinslott. Längs med vägen kommer du även få uppleva den tjeckiska landsbygden, fascinerande och färgsprakande kultur, mysiga boenden samt gastronomiska matupplevelser.
Det tjeckiska vinet är verkligen både kul och intressant att upptäcka eftersom det än så länge är en rätt oupptäckt pärla inom vinvärlden, i alla fall för oss här hemma i Sverige.

För trodde ni att Tjeckien bara kunde det här med pilsner så trodde ni nämligen fel. Det är kanske inte så konstigt om man förknippar Tjeckien med öl, med tanke på är det är det land i Europa där man dricker mest öl. Man det inte alla vet är att det även produceras en hel del vin. Särskilt i regionen Mähren.

Mähren i sydöstra Tjeckien är den största vinproducerande regionen. Den största staden i Mähren heter Brno och är den näst största staden i Tjeckien efter Prag. Regionen står för hela 94% av hela vinproduktionen, så mycket av vinerna som serveras i hela landet kommer därifrån. I gastronomistaden Brno dricker man av förklarliga själ därför mer vin än öl. Det är också där min vinresa i Södra Mähren startar. Resan var en roadtrip som man enkelt kan göra på egen hand som turist. För att komma till Brno flög jag med Austian air till Wien som är beläget en ca 1,5 timmars bil eller tågresa bort. Man kan också ta sig enkelt med direkttåg från Prag till Brno. Så här såg stoppen ut under vår resa.

Roadtripens stopp:

  1. Brno
  2. Gardau winery
  3. Valtice Chateau
  4. Vrbice
  5. Mikulov
  6. Centraleuropas störta vintunna, Mikulov
  7. Šílová vineri
  8. Cibulka family organic winery
Tjeckiens vinproduktion

I Tjeckien producerar man både vita, röda och mousserande viner från ett femtiotal olika druvor ifrån både internationella och inhemska druvsorter. Det vita vinet står för majoriteten av produktionen och är oftast i stilen friskt och fruktigt. Många av de tjeckiska vita vinerna har blivit tilldelade priser i internationella vinsammanhang samt i prestigefyllda tävlingar, vilket talar för en riktigt hög kvalitet. Vanligaste gröna druvsorterna är muller-thurgau, riesling, chardonnay, gruner veltliner och welschriesling (druvsorter som vi känner igen från Tyskland och Österrike). Pálava är en inhemsk druvsort som förknippas med Mähren i sydöstra Tjeckien. Denna druvan är en korsning mellan muller thurgau och gewurztraminer. Många tror att Pálava kommer att skapa väldigt bra viner och ha ett starkt id som kommer att förknippas med Tjeckien i framtiden. Jag tror personligen att det bara är en tidsfråga innan tjeckiska viner blir lika trendsättande och efterfrågade som t.ex grannlandet Österikes.

Även om de vita vinerna är de som blir mest prisade samt får mest uppmärksamhet, tycker jag att de röda vinerna är riktigt bra de också. Det kallare klimatet (jämfört med många andra vinländer) bidrar till att de röda vinerna oftast produceras i en lättare bärig stil med en ungdomlig smak, hög syra med inslag av blåbär, hallon, färska örter samt med en viss mineralitet. Det finns naturligtvis rött vin även i andra stilar där man använt sig både av fatlagring och andra metoder för att skapa viner med mer karaktär, fyllighet och strävhet. Vanligaste blå druvsorterna är pinot noir, merlot, sankt laurent, blaufränkrisch och zwigelt. Många vingårdar satsar även på ekologiska -och biodynamiska odlingar.


1. Brno

Vinresan börjar i staden Brno som på många sätt anses vara Tjeckiens gastronomiska och kreativa hjärta. De tjeckiska vinerna kommer verkligen till sin fulla rätt här bland alla närliggande vingårdar samt trendiga restauranger och barer. Vi checkar in en natt på eleganta Grandezza hotel som är beläget mitt emot den ikoniska grönsaksmarknaden. Ett dygn ska spenderas i staden innan det bär vidare mot den tjeckiska landsbygden i Södra Mähren.

Tjeckiens näst största stad Brno är inte lika välkänd som Prag, men är definitivt en perfekt weekenddestination för den som önskar att turista i en något mindre stad samt vill upptäcka något nytt. I Brno finns mycket charm, kreativitet, många sevärdheter, en otroligt god mat- & dryckesscen samt även en rejäl dos av underbara knasigheter, läs: 10 underbart knasiga saker att göra i Brno. Men framför allt är staden en destination för mat-och vinintresserade. Här finns både tjeckiska traditionella restauranger sida vid sida av nytänkande internationella satsningar. Det finns även gott om vinbarer, hantverksbryggerierpubar samt cocktailbarer utöver det vanliga. Läs: den ultimata gastroguiden till Brno.

Under dygnet i Brno hinner vi den här gången (jag har tillbringat en weekend i Brno tidigare) gå en guidad rundvandring i staden, besöka grönsaksmarknaden, ta trapporna upp i tornet på Old town Hall, testa naturviner på vinbaren Just wine, samt äta en underbar middag på Manya Sushi & sake bar som förutom sake har en mycket intressant vinlista med flertalet tjeckiska naturviner. Kvällen avslutades sedan på den trendiga cocktailbaren Bar který neexistuje som på svenska betyder ordagrant ”baren som inte existerar”. Det blir en perfekt start på resan och nästa dag drar vi vidare mot Södra Mähren
2. Gardau Winery

Nästa stopp på resan blir på Gardau winery. En vingård i södra Mähren i byn Kurdějov. Vingården är belägen i en djup dal, omgiven av foten av Žďánické vrchy på en underskön kulle med en grönskande omgivning. Vingården förvaltar för närvarande ca 10,5 hektar och man odlar både gröna och blå druvsorter som Riesling Rynský, Riesling, Veltlínské Zelené och Pinot blanc samt Frankovka, Dornfelder och Merlot. Vingårdens styrka är dess unika terroir med mikroklimat samt jordmån av kalkhaltiga sandstenar. Vinerna från vingården köps bl.a in till michelinkrogar och lyxkrogar runt om i världen i t.ex Singapore, Frankrike och Storbritannien för dess unika och högklassiga kvalitet. För dem som är intresserade av att göra ett besök på Gardau winery erbjuds både vinprovningar, restaurang samt boende i form av lägenheter.

Vårt besök på vingården börjar med en vingårdsvandring bakom kulisserna där man får se platsen där vinerna tillverkas. Därefter blir vi serverade en en lättare lunch i den eleganta restaurangen med utsikt över ägorna. Självklart blir det en vinprovning också där vi får testa flertalet av de viner som är kända för vingården. Därefter spenderar vi en stund på restaurangens solterrass innan vi åker vidare mot staden Valtice.3. Vinprovning på Valtice Chateau

Valtice är en stad i södra Mähren som i Tjeckien brukar kallas för ”vinets huvudstad”. Många kommer hit för att besöka det vackra barockslottet Valtice Chateau där det inte bara finns spännande historia och förtjusande salonger i barock att upptäcka, utan även en berömd slottskällare, där det gömmer sig en unik permanent vinutställning. Där kan man smaka på alla de bästa vinerna från Mähren och Böhmen. Gillar man kombinationen slott, barock och vin har man kommit till rätt plats.

Detta är Tjeckiens vinsalong med viner från den nationella vintävlingen med sin permanenta provningsutställning. Vinsalongens utställning omfattar för närvarande 52 vingårdar från Mähren och Böhmen, allt från små vinproducenter till medelstora vingårdar till allt större. För varje vingård hittar man en kort profil med kontaktuppgifter samt en länk till vingårdens viner som belönats med guldmedalj från Tjeckiens vinsalong. Detta årets vinutställning består av 81 vita viner, inklusive 2 mousserande, 17 röda viner och 2 roséviner. De mest framgångsrika vita vinerna var detta året från druvan Riesling och de mest framgångsrika röda från druvan Pinot Noir. Sammanlagt finns viner från 22 olika druvsorter och 4 cuvéer på årets vinutställning. De mest representerade årgångarna är årgång 2021 med 60 viner och årgång 2018 med 14 viner.

Här kan man alltså gå runt med sitt vinprovarglas och prova precis hur många viner man vill. Allt ifrån de viner som prisats med vinnarmedaljer till flera andra viner som man förmodligen aldrig skulle fått chansen att prova annars. Det finns olika typer av provningar som man kan boka, men den vanligaste är en öppen vinprovning där man i två timmar kan gå runt i vinkällaren och prova de viner man vill på egen hand. Den här varianten av provning kostar ca 300 sek per person. Man kan också välja en enklare glasprovning där man köper ett glas i taget eller en vinprovning ledd av en sommelier.

Under vårt besök i staden Valtice besöker vi både Valtice Chautau med en guidad slottsvisning samt besöker vinsalongen där vi provar ett stort utbud av tjeckiska viner. Övernattar gör vi i Hotel Lotrinsky i vinframställningsstaden Velké Pavlovice som är beläget ca 20 min bilfärd ifrån Valtice.

Läs mer här: Vinprovning på Valitice Chateau

3. Hobbit-liknande vinkällarna i Vrbice

Dagen efter bär det av mot byn Vrbice. Och om ni undrar så måste man definitivt inte åka så långt som till Nya Zeeland för att gå omkring i en by som precis liknar hobbitbyn från Sagan om Ringen. I byn Vrbice kan man gå omkring i underbar miljö bland vinkällare med gräs på taket samt slå sig ner på en bänk och prova lokalt vin.

Vinkällarna i Vrbice som man hittar på Stráž-kullen är typiska för hela vinregionen Velké Pavlovice. Några av dem visar på fina exempel av folklig arkitektur som även är fredade som ett kulturminne. Kullen ser kanske vid första anblick helt vanlig ut, men ju närmare man kommer upptäcker man att omgivningen ser precis ut som i en saga. Med hobbitliknande vinkällare som döljer vinkällare i sju plan staplade ovanpå varandra i sluttningen av kullen. De olika våningarna på kullen har olika namn men ser likadana ut med sina typiska gotiska valv framför entrén. På toppen av kullen hittar man kyrkan St. Gilles som byggdes i början av 1900-talet. Härifrån får man en magnifik utsikt över omgivningen samt vinodlingarna runt omkring. Området har en lång tradition av vinodling och många av vinerna från trakten anses vara de bästa i landet. Byn Vrbice omfattar ca 130 hektar med vingårdar och druvsorter som odlas är bl.a Neuburg, Traminer och Welschriesling.

Vi anländer till byn Vrbice tidigt på morgonen så för vår del är det inte snack om vinprovning så här tidigt på dagen tyvärr. Fast det hindrar förstås inte ett glatt motorcykelgäng som kör från vingård till vingård i södra Mähern att redan vara i farten med sin vinprovning oavsett klockslag när vi kommer dit. Lite avis är jag allt eftersom jag hade tyckt det varit väldigt spännande att få prova vinerna som lagras i de hobbitlikande vinkällarna. Men istället får jag njuta av en promenad i detta vackra område och utforska vingårdsområdet. Det är ju inte fy skam det heller. Att vistas i den gröna frodiga miljön omringad av vinrankor och hobbitlikande hus gör mig så otroligt glad. Det känns verkligen som jag hamnat mitt i Hobbit town.

Läs mer här: Byn med Hobbit-liknande vinkällare i Tjeckien
5. Lokalt vin i Mikulov

Nästa stopp för dagen är i staden Mikulov vid gränsen mot Niederösterreich i Österrike där vi ska checka in på Hotel Maroli över natten. Det är inte svårt att bli lite smått förälskad i denna tjeckiska pärla vid första ögonkastet. Här finns charmiga gågator, pittoreska byggnader ett vackert barocksslott samt mysiga caféer och flertalet restauranger. Vingårdarna ligger nära inpå och på stadens torg är marknadsstånden är fyllda av försäljare från de lokala vingårdarna från trakten som säljer sitt vin både på glas och flaska. Efter en guidad rundvandring i staden är det förstås här vi hamnar. Vi får var sitt vinprovarglas och kan gå runt och få smakprover från de olika vingårdarna i marknadsstånden för en mycket blygsam peng. Rosévinet från Vican winey är ett av de godaste rosé jag smakat på länge.6. Tjeckiens största vintunna

I staden Mikulov finns även Tjeckiens och Centraleuropas största vintunna som är belägen i en källare i Mikulovs barockslott som är stadens främsta sevärdhet. Som en sann vinfantast är naturligtvis den gigantiska vintunnan en självklar sak att se när man besöker staden. Själva vintunnan sägs kunna rymma 1 010 hl vin. Enligt en mytomspunnen legend tog det bara tre dagar att dricka upp fatets innehåll för svenskarna när svenska armén intog slottet på 1600-talet. Man kan ju undra vilket skick de befanns sig i efter detta?

7. Šílová vineri i Mikulov

Därefter blir det lunch på Šílová vineri i hjärtat av Mikulov som både är ett vineri med vingård, restaurang och boende. Maträtterna som serveras på restaurangen är direkt kopplade till vinerna från vingården. Varje maträtt är tillagad på färska lokala råvaror efter säsong samt noga utvald för att matcha vinerna. 

Vi äter en trerätters lunch inne i den vackra restaurangen i Mikulov vars väggar är fyllda av konst. Anklever med tranbär till förrätt och en tjeckisk soppa med ägg och potatis till huvudrätt. Måltiden avslutas med en chokladfondant med glass med färska bär från himmelriket. Till maten delar vi på en flaska torrt vitt riesing från vingården. Mätta och belåtna är det sedan dags att hoppa in i bilen igen för nästa utflykt.


8. Cibulka family organic winery

Vi anländer till Cibulka family organic winery en stund senare. Vid första anblick ser vingården ut att ligga mitt i en ruin vilket ger ett väldigt coolt första spännande intryck. Men Chibulka winery är mycket mer än en ruin inser vi snabbt. Vi välkomnas med ett glas bubbel som serveras av dottern i familjen. Det är också hon som guidar oss genom vingårdens ägor som består av 16 hektar vinrankor samt unika vinkällare med underjordiska korridorer tills vi slutligen hamnar i familjens nyrenoverade vinslott. Familjen räddade det 400 år gamla sommarslottet Portz Insel från förfall som nu även är deras hem.

I familjens vardagsum får vi vara med om resans mest exklusiva vinprovning där vi får testa ett 10-tal av vingårdens olika viner. Gården producerar både röda, vita viner och roséviner samt mousserande viner som går under benämningen sekt i Tjeckien. Man odlar både internationella och inhemska druvsorter och lagringen sker i trä- och rostfria tankar samt på barriquefat. Hela familjen är engagerade i vingården och har olika sysslor på gården. Vinerna produceras ekologiskt så naturligt som möjligt med minimal användning av svavel, man använder naturlig jäsning samt med en stor respekt för miljön samt är bio-och histominfria. Flertalet av vinerna vi provade var helt fantastiska. Särskilt deras Sekt Sylván Modrý – 1/19SM fastnade jag lite extra för, men även deras sekt blanc de blanc Chibulka är otroligt prisvärt och gott.

Gården erbjuder sina besökare olika varianter av vinprovningar i både vinslottet samt i den underjordiska vinkällaren. Man kan också komma hit och njuta av ett glas eller två i den unika ruinbaren där man kan sitta under skuggan av ett träd.

Här avslutades vår vinresa i Tjeckien för den här gången. Men det kommer snart fler härliga resereportage från Tjeckien.

Resan var en pressresa som arrangerades av Czech Tourism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.