Pilsner Fest- en resa till Pilsen i Tjeckien dedikerad öl

Förmodligen har ni hört talas om den kända oktoberfesten i München, men frågan är om ni hört talas om Pilsner Fest? I början av oktober månad förvandlas nämligen Pilsen i västra Tjeckien till en festplats med marknadstånd, matupplevelser, underhållning och musikframträdande. Men framför allt handlar Pilsen Fest om öl.


Här samlas ölfantaster från hela världen, några av landets främsta representanter från tjeckiska bryggerier och det finns en hel rad med skojiga tävlingar och upplevelser med temat öl. Pilsen är ju trots allt pilsnerns födelsort, och detta ska naturligtvis firas stort.


Staden Pilsen i Tjeckien som ligger i regionen Böhmen brukar kallas för ”The capital of beer”, något som fått ölälskare att vallfärda dit i flera decennier. Att staden fått detta smeknamn beror främst på att Pilsner Urquell Brewery (Pinovar Prazdroj) är födelseplatsen för ölsorten pilsner som är ett ljust underjäst öl som idag är känd runt hela världen som lager och som har blivit en av de mest populära och älskade ölsorterna av vår tid.Pilsnerns födelseplats & historia

Man kan säga att Pilsner Urquell Brewery är platsen där allt en gång började inom ölkulturen i Pilsen. Platsen är inte bara ett bryggeri, det har dessutom även ett bryggerimuseum. Bryggeriet är själva pilsnerns födelseplats och i det virrvarr av underjordiska tunnlar som slingrar sig i underjorden under bryggeriet förvarar man än idag stora tunnor med öl samt får en glimt av ölets historiska resa i en miljö som på vissa platser inte förändrats särskilt mycket under tidens gång.

De första ölbryggderna bryggdes i staden redan vid 1295. Vid den tidpunkten tillät den tjeckiske kungen några av Pilsens borgarhus rätten att brygga öl, vilket tillät ägarna till dessa att sälja öl i sina egna hus. Dock var dessa ölbryggder sällan av särskilt bra kavalitet. Det var inte förrän 1842 då bryggmästaren Josef Groll från Bavaria anlände till Pilsen som den stora vändpunkten kom. Hans uppdrag var att brygga ett nytt och välsmakande öl av bra kvalitet. Den första batchen stod klar den 5 oktober 1842 och den världskända ölsorten pilsner såg för första gången dagens ljus. Det var i Borgarnas brygghus där pilsner lager föddes vilket för världen i dag är känt som Pilsner Urquell Brewery. Ända sedan dess har den här typen av underjäst lageröl varit föregångaren samt inspirationen till många liknande ölsorter runt om i hela världen.

Hemligheten i pilsner finner man i fyra helt vanliga ingredienser: malt, humle, jäst och vatten. Den viktigaste ingrediensen är vattnet, vilket i Pilsen är ett mjukt vatten av mycket hög kvalitet. Den andra viktigaste ingrediensen är den speciella humlen som växer i Zatecregionen och som anses vara en av de bästa humlesorterna i världen. Malten ger ölet sin fyllighet och färg medan jästen förvandlar sockret till alkohol och koldioxid samt bidrar till en ytterligare smakfiness i det färdiga ölet.


Resa till Pilsen från Prag

Jag flög från min hemstad Göteborg med direktflyg till Prag. Att ta sig till Pilsen från Prags flygplats är väldigt enkelt och smidigt. Det går en express flygbuss från terminal 1 på flygplatsen som stannar vid Prags tågcentral Praha Hlavni Nadrazi där tågen till Pilsen har avgångar ca 1 gång i timmen utan byten. Resan tar endast 1,15 min och kostar 200 cz vilket är ca 100 svenska kronor.


Upplev Pilsner Fest

Första helgen i oktober firar man under två dagar Pilsner Fest i Pilsen. En årlig festival dedikerad helt för att fira den världsberömda drycken. Den första festskålen äger rum exakt 18.42 eftersom det var år 1842 den första batchen pilsner tillverkades. Pilsner Urquell Brewery slår upp sina portar för fest, firande, underhållning, historia, kultur, mat och naturligtvis skummande pilsner. Godare på plats än någon annanstans i världen. Just i oktober månad har man tillgång till den speciella ofiltrerade pilsnern som bara går att finna under just den här tiden på året. Bara ett smakprov av detta öl är värt en resa dit i sig. Programmet på Pilnser Urquell Brewery består bl.a av speciella bryggerirundvandringar, tappningsskola samt intressanta föreläsningar om både bryggeriets historia samt dess moderna nutid.

Innanför bryggeriets portar pågår firandet för fullt. Samtidigt på gator och torg i Pilsen fylls staden med folk, bestående av både lokalbefolkning samt vallfärdade turister som vill uppleva den glada feststämningen. Det händer många spännande saker under dagen. Bl.a har man scener där tjeckiska artister bjuder till show. På området finns flertalet öltält, mängder av matstånd med kulinarisk streetfood blandat med det traditionella tjeckiska köket. Den som vill uppleva en helg där ölkultur står i centum har kommit till rätt plats. Förmodligen en av de bästa platserna för just detta ändamålet.

Andra ölrelaterade upplevelser i Pilsen

Förutom Pilsner fest finns flertalet andra saker att göra i staden året runt för den som vill uppleva ölkulturen i Pilsen. Ett besök på Pilsner Urquell brewery är naturligtvis obligatoriskt under ett besök i staden, men man kan även besöka ett bryggerimuseum samt de långa slingrande underjordiska tunnelsystem under staden där man förr i tiden förvarade stadens öltunnor. Dessutom finns det en hel rad med intressanta restauranger, barer och taprooms med traditionell tjeckisk mat och dryck på menyn samt moderna restauranger med modern inriktning på maten samt med ett spännade utbud från tjeckiska microbryggerier.


Pilsner Urquell Brewery

Pilsner Urquell Brewery är platsen där allt en gång började inom ölkulturen i Pilsen och är utan tvekan stadens stolthet och hjärta. Ölfantaster från hela världen vallfärdar dit årligen för att få en glimt av ölets historiska resa på ett av världens mest historiska bryggerier. Platsen är själva pilsnerns födelseplats och i de virrvarr av underjordiska tunnlar under bryggeriet förvarar man än idag stora tunnor med öl.

Under Pilsner Urquells ”Brewery tour” får man följa med på pilsnerns spännande resa och lära sig allt från dess historia, ingredienser och framställning till människorna bakom framgångssagan. Man får följa med in i brygghuset, fabriken samt ner i byggerikällaren vars gångar sägs vara som en oändlig labyrint under marken. Inne i brygghuset är det varmt som i en bastu men nere i bryggerikällarens labyrint är det kallt näst intill minusgrader. Det gäller att hålla ihop där nere och inte ge sig iväg på egna äventyr ifrån gruppen. Den som går vilse kan nämligen få svårt att hitta ut då gångarna ser identiska ut och leder mycket långt bort under staden. Hela bryggeriet men särskilt bryggerikällaren är en spännande och fascinerande plats att besöka som avslutas på bästa sätt genom att man blir serverad en kall ofiltrerad opastöriserad pilsner direkt ifrån en ektunna nere i bryggerikällaren av en tappmästare. Jag kan garantera att en pilsner aldrig någonsin smakar bättre någon annanstans i världen än vad den gör just här. Och om du som jag är en riktig ölfantast så är Pilsen samt ett besök på Pilsner Urquell Brewery en milstolpe att besöka minst en gång i livet.Brewery museum

Följ med på ett äventyr i ölhistorien som sträcker sig ända från medeltiden till nutid. På Brewey museum får man en inblick i stadens rika ölhistoria och får lära sig allt om öl och bryggeribranschen. Man får titta in i olika miljöer genom de olika tidsekpokerna som bidragit till pilsnerns framgångssaga. På muséet finns även en stor samling av glas, flaskor och redskap som används i tillverkningen av bryggningsprocessen. Besöket avslutas med ett smakprov av pilsner Urquell på restaurangen Na parkánu som ligger i anslutning till muséet. Man kan också passa på att handla i ölbutiken som ligger i entrén till bryggerimuséet som erbjuder ca 190 sorters öl från mer än 30 tjeckiska bryggerier. Från lager, ale, IPA, stout och suröl m.mPilsen Historical Underground

Kombinera besöket på Brewery museum med en guidad promenad nere i Pilsens historiska tunnelsystem under marken. I underjorden gömmer det sig nämligen en labyrint av gångar som sträcker sig ca 20 km under marken. De underjordiska gångarna och källarrummen har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet och det var där man förr i tiden förvarade öl. Besöket börjar med att man får ta på sig hjälm och därefter får man följa med guiden genom gångsystemet som berättar om underjordens alla skrymslen och vrår, hur de olika platserna användes under medeltiden samt om medborgarnas vardag. Labyrinten av gångar och underjordiska rum användes för flera syften. Man lagrade mat och jäste öl, men framför allt användes det underjordiska systemet för att säkerställa tillgången till vatten. Tunnlarna kunde även användas som tillflyktsvägar samt skyddrum. Den guidade promenaden under marken är ca 800 m lång och tar ca 60 min och även efter detta besök ingår det en pilsner Urquell efteråt som kan intas på någon av ett par utvalda restauranger i Pilsen.

Bästa ölbarerna & restaurangerna i Pilsen med traditionell tjeckisk mat

Det traditionella Tjeckiska köket består av många rätter gjorda på fläskkött men även nötkött, kalvkött, viltkött, kyckling och anka. Till dessa rätter serveras ofta gräddiga såser med potatismos eller en potatis- eller vetedumplings vid namn knedlíky. Rätter som är typiska för Pilsen är t.ex rostad fläskstek, gulasch på vilt, bifftartar med mörkt bröd och vitlök, långkokt nötkött, fläskknä, fläskknoge samt flera kötträtter där man använt pilsner med i matlagningen. Det serveras också mycket bröd och kål i olika varianter. Ofta äter man en soppa till förrätt som t.ex den traditionella klassiska tjeckiska potatissoppan och en klassisk efterrätt kan t.ex vara en sötare variant av dumplings som serveras med någon frukt eller bär. Vill man äta traditionell tjeckisk mat så är dessa restauranger listade nedan några av de bästa valen när du besöker Pilsen.

Läs också: Restauranger & ölkultur i Pilsen- 10 tips för traditionell mat- & dryckU Salzmannu– Pilsens äldsta restaurang

U Salzmannu är Pilsens äldsta restaurang. Här kan man avnjuta traditionell tjeckisk mat och ofiltrerad pilsner Urquell direkt från öltankarna i en interiör som slungar besökaren tillbaka till början av förra seklet. Det rekonstruerade huset och interiören frammanar det tidiga nittonhundratalet, då restaurangen var en favoritmötesplats för lokalbefolkningen. Här kan man förslagsvis testa helstekt fläsk tillagat med lök i mörkt öl, med stuvad vit- och rödkål, potatis- och bröddumplings eller en biff tartar med stekt bröd och vitlök tillsammans med en pilsner Urquell. Så traditionellt som det bara kan bli.


Plzenka

Restaurangen Plzenka är en klassisk tjeckisk restaurang med ett bra läge mitt i centrala Pilsen. Här serveras skummande pilsner från stora tankar ifrån husets taproom tillsammans med traditionella rätter från det tjeckiska köket. En klassisk rätt som serveras på Plzenska är den helstekta fläskbiffen med rostade gröna bönor, knaperstekt bacon samt stekt skivad potatis. Till detta sköljs det naturligtvis ner en pilsner Urquell eller två.


Na Parkánu har fått sitt namn efter sitt läge alldeles intill stadsmuren och är inredd i en stil som var populär under 1920-talets ”golden age”. Historiskt sett har platsen där restaurangen är belägen mycket historia i bagaget och har varit allt från fängelse, mälteri, snickeri, bokbinderi till verkstad för leksaker. Idag är det en restaurang vars taproom är direktkopplat till bryggerimuséet. Na Parkánus kök erbjuder klassiska traditionella tjeckiska rätter på menyn. Jag rekommenderar att testa deras vitlökssoppa med ost till förrätt samt en klassisk gulasch med potatisdumplings till huvudrätt. Båda smakar fantastiskt!


Klub Malých Pivovaru

Detta stället är någonstans mellan tradtionellt och modernt. Själva lokalen och maten tillhör det traditionella tjeckiska köket men dess ölsortiment tillhör de mer moderna. Klub Malých Pivovaru är en lokal pub med enklare restaurang som specialicerat sig på att servera hantverksöl från lokala tjeckiska mikrobryggerier. Där finns alltid 10 olika sorters hantverksöl på tapp och sortimentet byts ut regelbundet. Vill man smaka på något annorlunda så har man verkligen chansen att göra det just här. Vad sägs t.ex om Bad Flash Lost Chance IPA, Permon Joe in the Garden som är en Aprikos Sour Ale eller en Pilsen Bandita halvmörk special. På menyn hittar man enklare klassiska tjeckiska rätter som en bit kött som serveras med sås och hemmagjord potatis-och vetedumplings. Enkel men god mat som mättar och är bra att grunda med när man vet med sig att man ska prova en hel del öl under dagenBästa ölbarerna & restaurangerna i Pilsen med modern twist

Är man på besök första gången i Pilsen så tycker jag att man ska testa de traditionella rätterna i första hand när man går på restaurang. Men om man redan testat dessa eller är sugen på något annat har Pilsen flera restauranger vars inriktning har en modernare twist. Den moderna tjeckiska menyn går dessutom hand i hand med dryckesmenyn där man finner ett stort urval från mindre tjeckiska mikrobryggerier.


Comix Kitchen & Bar

Restaurangen på Comix Kitchen & Bar har inte bara en modern interiör utan deras kök är även inriktat på det mer moderna tjeckiska köket. I menyn som liknar en serietidning hittar man många spännande nytänkande rätter där de tjeckiska råvarorna har en flört med matlagningstekniker och inspiration från fjärran länder. Vad sägs tex om en Comix burger, en perfekt grillad biff eller en italieninspirerad bruschetta. Jag valde en tjeckisk vitlöksoppa till förrätt med krutonger och ost samt en biffsashimi med oliver, kapris, tomater samt krossad svart tryffel till huvudrätt. Behöver jag ens nämna att det var väldigt gott.


Lekárna

Restaurangen Lekárna är en riktigt trevlig och stilfull restaurang inredd med hyllor med olika innläggningar i snygga glasburkar. Denna moderna restaurang bjöd på ett par riktigt udda men roliga överraskningar i menyn. Här hittade vi nämligen rätter med inslag av öl som husets hemmagjorda bakade ölost serverad på grillat bröd samt ölglass i dessertmenyn. Detta var jag naturligtvis tvungen att prova. Beställningen kom dock med en liten varning. Tydligen skulle ölosten ha en lite speciellt doft. Men detta avskräckte naturligtvis inte en ölfantast som mig. Ölglassen var också helt rätt val att välja. Annorlunda men absolut kul att testa. Andra rätter på menyn var inspirerade båda av de egna tjeckiska köket samt med inspiration från grannlandet Österrike.


Zlatá Kráva Bandaska

Zlatá Kráva Bandaska är en toppmodern ölbistro som har upp till 9 olika sorters ölkranar från gårdsbryggeriet Zlatá Kráva. Allt från deras lageröl till APA, veteöl och stout. I matmenyn serveras trendig streetfood som biff tartar, burgare, wraps och lyxkorvar med modern twist. Zlatá Kráva betyder översatt till svenska den gyllende kon som också är detta bryggeriets logga. Många av de olika ölvarianterna har namn som har med kor och lantbruk att göra som t.ex Yellow Cow APA, Traktor IPA. Lantgårds IPA, Red Ox, Lady Cow NIPA m.m.


Beer Bar Plzén

Beer bar Plzéns fönster är inrett med ölflaskor och burkar från spännande mikrobryggerier. Detta är också anledningen till att vi stannar till och blir sugna på att kolla in stället. Det visar sig vara ett utmärkt val då denna lilla ölbar har ett stort utbud av annorlunda mer svåråtkomliga ölsorter på både tapp och flaska. Hyllorna är fyllda med ölflaskor och på väggarna har man hängt upp torkad humle. Vi väljer att ta in en ölprovningsbricka med tre varianter av öl som ölbaren just nu har på tapp. Jag valde att prova en lager, en IPA samt en suröl med inslag av mango. Perfekt avslut på vår helg i Pilsen.

Resan till Pilsen var en pressresa som arrangerades av Visit Pilsen


Läs också: En resa i ”Barockens tecken” till Pilsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.