Vinappen ”Bara Vin”- hantverksviner direkt från Italien till dörren

I helgen hade vi en trädgårdstillställning med vinprovning och italiensk plockmat. Vinerna som vi provade var en låda direktimporterade hantverksviner från en liten vingård vid namn II Monte Caro, som är beläget i regionen Veneto i Italien. Dessa och många fler högklassiga hantverksviner kan man beställa via ”BARA VIN” som är en ny vinapp på marknaden för privatpersoner och som riktat in sig på små genuina vingårdar med högklassiga viner. Direkt från Italien hem till dörren.


Vi tackar BARA VIN för att vi fick chansen att testa en låda från deras sortiment.Om BARA VINBARA VIN är alltså en app som man kan ladda ner där man kan beställa högklassiga hantverksviner från små lokala genuina vingårdar från olika regioner i Italien, direkt hem till dörren. Vinerna i sortimentet är både intressanta, roliga och goda! Samtliga viner är hantverksviner som håller hög kvalitet för ett bra pris.

Bara vin är ett familjeägt företag som drivs av Johan och Pernilla som även driver den populära italienska restaurangen Bar Rubusta som är beläget mitt i hjärtat av Linné i Göteborg. Paret har en lång erfarenhet av att handla direkt med vingårdarna samt ge de italienska småbönderna en chans att nå ut med sina viner. Detta tycker jag är oerhört fint. Eftersom jag personligen har ett genuint intresse för mindre kända viner och vingårdar. Pernilla och jag gick även på samma sommelierutbildning på Yrgos yrkeshögskoleutbildning för ett par år sedan så jag vet att hon är en mycket duktig samt kunnig sommelier. Dessutom har jag ju hört ryktet om Bar Rubustas många vinprovningar som de håller vid jämna mellanrum, då många av mina vänner redan varit där. Jag har länge tänkt att gå dit, men ännu har det inte blivit av. Därför var det lite extra kul att få chansen att arrangera en liten egen vinprovning hemma med viner från Bara Vin-appens sortiment.

Vinet skickas direkt från respektive vingård hem till dörren i lådor om antingen 6 eller 12 flaskor. Detta tar ungefär 7 arbetsdagar från dagen man beställer.
Vinprovning-från vingården II Monte Caro

Regionen Veneto i Italien ligger mig lite extra varmt om hjärtat eftersom det är en av de få regioner som jag har besökt i Italien. Smaken av de lokala vinerna tillsammans med den lokala maten finns fortfarande kvar i mitt minne.

II Monte Caro är en liten vingård som är belägen i Valpolicella i regionen Veneto. Lådan med vin från den här vingården innehåller 6 flaskor var av 3 varianter med 2 vita och 4 röda viner.


Vin nummer 1: II Biondo

Det första vinet vi testar är det vita vinet II Biondo. Detta är ett riktigt kul och överraskande vin. Det har en elegant struktur med lätta smaker samtidigt som det skulle kunna beskrivas som något ”funky”. Detta kan bero på att vinet är ofiltrerat och att jäsningen skett via naturlig jäst samt lagrats på ståltank. I doft och smak känner vi toner av grapefrukt, blodapelsin, apelsinblommor, plommon och ev lite fläder.

Vinet är gjort på druvsorten Garganega som är en populär druvsort i Veneto.
Vin nummer 2: Valpolicella DOC

Vin nummer två är ett Valpolicella DOC som är ett lättare rött vin med en härlig mineralitet samt smak och doft av pigga bär som smultron och jordgubbar. Det finns även någon lätt kryddighet av örter och lite rosenblad. Även detta vin har lagrats på ståltank, jäst på naturlig jäst samt är ofiltrerat. Druvsorterna är Corvina, Corvinone och Rondinella. På sommaren när det är varmt tycker jag att det är väldigt gott med lite lättare och mindre tunga rödviner som serveras lätt kylda. Så detta vin var verkligen perfekt för tillfället. Kan verkligen rekommendera till charktallriken en härlig sommardag.Vin nummer 3: Valpolicella Superiore DOC

Vinprovningens sista vin var det utsökta vinet Valpoliciella Superiore DOC. Detta är en klassisk Valpolicella med inslag av svartpeppar, röda bär och torkade örter. Superiore står för ett bättre vin som innebär en högre alkoholhalt vilket traditionellt ofta varit en kvalitetsfaktor. Även detta vin var av druvsorterna Corvina, Corvinone och Rondinella som är klassika druvsorter från regionen. Som de andra vinera från II Monte Caros vingård var även detta vin lagrat på ståltank, jäst med naturlig jäst samt ej filtrerats. Rekommenderas varmt till osten efter charkbrickan.


Samtliga av vinerna vi provade var både unika, goda och roliga att testa. Det är också lite kul att se under en vinprovning med familjen vilka de olika favoriterna blir. De flesta gillade Valpoliciella Superiore DOC mest, men min favorit blev det vita II Biondo som jag tyckte var det godaste vita vin jag druckit på länge.

One thought on “Vinappen ”Bara Vin”- hantverksviner direkt från Italien till dörren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.