Naturupplevelser, camping & rafting i regionen Pilsen i Tjeckien

Området runt floden Berounka river (mellan Pilsen & Prag) är en populär destination för campare, äventyrslystna samt för den som önskar att uppleva Tjeckiens vackra natur. Allt från campingplatser, stugbyar och restauranger till rafting- och kajaktuthyrare går att hitta med lagom avstånd från varandra längs med Berounka river.
Resan till Pilsen var en pressresa som arrangerades av Visit PlzénTurist Uraj & Visit Czech republic.


Berounka river är en flod på 138.2 km som man i enkla drag kan säga startar i Pilsen och slutar i Prag. Källan till floden kommer ursprungligen ifrån Tyskland, strax bredvid tjeckiska gränsen där floden går under namnet Mže. När den senare sammarstrålar med floden Radbuza mellan Pilsen och Prag bär floden namnet Beuronka River .

Stopp 1: Camp Kobylka

Vi startar vårt äventyr vid Camp Kobylka i närheten av staden Liblín dit vi kommit med bil. Tidigare under dagen längs med vägen från staden Pilsen besökte vi flera av Pilsenregionens främsta ”barock pärlor” som Mariánská Týnice, Plasy Monastary samt barockslottet Manětín Chateau. Läs mer här: En resa i ”barockens tecken” till Pilsen i Tjeckien. Vi stannade också till i staden Plasy för lunch på Lovecký restaurant Rudolf II samt ett besök på bryggeripuben Knížecí Pivovar Plasy.

Väl framme på Camp Kobylka efter en händelserik dag väntade ett skön bäddad säng inne på Kobylkas pensionat samt en varm tjeckisk måltid i form av gulasch på vilt. Trots att jag gillar att campa ute i naturen så var det ändå skönt efter en lång dag att man kunde bo i ett fullt utrustat rymligt rum med egen toalett och dusch samt kylskåp. Anläggningens omgivning med grönska, vackra blommor samt stora krukor med palmer fick mig att känna mig som att jag mer hamnat på en exotisk resort istället för en enklare camping. Närheten till Berounka river som rinner precis längs med campingen bidrog också till den exotiska atmosfären.

På Camp Kobylka bor de allra flesta i egna tält och husvagnar men man kan också bo i de hotelliknande rummen på pensionatet eller i någon av de gemytliga stugorna som finns i både små och stora varianter. Huvudattraktionen som drar de flesta till platsen är Berounka river samt de aktiviteter man kan göra längs med floden som t.ex rafting eller hyra kajak.

Resturangen på Kobylka

Själva hjärtat av Camp Kobylka är den stora soliga terrassen med bord och stolar under parasoller utanför campingens restaurang. Här serveras traditionell tjeckisk mat och skummande pilsner, närmare bestämt Balakar som är en tjeckisk pale lager. Det finns ett stort utbud av klassiska tjeckiska rätter på menyn att välja bland där ibland även lokala rätter på viltkött. Terassen som är kantad med palmer har en vacker utsikt över omgivningen samt Berounka river. En plats där man kan sitta länge både under dagen samt under den stjärnklara himlen i slutet av kvällen.


”Raftpacking”med 3 stopp på Berunka River

”Raftpacking” är kanske inte ett ord som ni hört talas om tidigare? Detta är antagligen för att det är ett ord som jag precis hittade på. Men det skulle inte förvåna mig om det finns ett liknande eller annat ord med samma innebörd för fenoment. ”Raftpacking” är enligt mig i alla fall att man tar sig från ett ställe till ett annat (helst flera) längs med floden med hjälp av en raftingbåt. I vårt fall paddlade vi 13 km och gjorde 2 stopp längs med floden där det fanns både mat, pilsner samt husrum. Med andra ord allt man behöver efter några timmars rafting. Sträckan man paddlar på Berounka river kan naturligtvis göras mycket längre och delas upp på flera dagar. Man kan själv välja i vilket tempo man vill paddla samt om man vill stanna över natten redan vid första stoppet eller om man vill paddla en längre sträcka med en gång. Väljer man ett lugnare tempo kan man verkligen njuta av naturupplevelsen i trakterna samt unna sig ett dopp eller kanske prova sin fiskelycka i floden Berounka. Man kan också räkna med att träffa många andra ”raftpackare” samt kajakister längs med floden då det är just dessa aktiviteter som drar mest besökare till trakterna. Längs med floden finns också ett vackert ruinslott dit man kan klättra upp och beskåda utsikten. Det bästa med Beurounka river är att floden även passar för dem som aldrig provat på rafting tidigare. Floden är väldigt lungn och har bara några små fall som får det att kittlas till (bara lite) i magen.


Stopp 2: Värdshus Rybárna

Värdshuset Rybárna som blev vårt andra stopp efter camp Kobylka är en samlingsplats för äventyrare, naturälskare, fiskare, båtfolk och det nya begreppet ”raftpackare” som vi. Det är också ett värdshus som erbjuder både rum alt. tältplats samt en restaurang som serverar både mat och stärkande drycker. En skön vildvuxen bohemisk plats mitt i naturen som man genast känner sig som hemma på. Även om man inte checkar in här en natt kan man ändå göra ett stopp. Många från floden lägger till sina båtar vid denna plats för att ta en paus från flodlivet, äta lunch, dricka något gott eller bara göra en bensträckare.

Stopp 3: U Mloka

U Mloka är beläget mitt i den skyddade naturparken Horní Beurunka, vars natur är ett paradis för naturälskare, fiskare, svampplockare och för den som färdas längs med Beuronkas lugna flod. Platsen erbjuder både stuguthyrning, tältplats samt restaurang där det serveras hemlagad mat och lokala drycker. Vissa kvällar erbjuds gemenskap runt lägerelden samt gitarrspel som underhållning.

Här slutade vårt äventyr längs med Berounka River och som nybörjare räckte 13 km gott att paddla under sin första dag. Men jag hade såklart inte sagt nej till ytterligare en dag längs med floden om jag hade haft tid och möjlighet. Turen var en fantastisk naturupplevelse som jag kommer att minnas för livet. Jag har också fått mersmak för att se och uppleva mer av Tjeckiens natur.

LÄS OCKSÅ: 17 SAKER ATT GÖRA I BRNO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.