Vinresa till Gran Canaria- lokala viner, vinbodegor & vingårdar

Gran Canaria har en lång tradition bakom sig att framställa unga vita och röda viner av mycket god kvalitet. Viner som ofta både kan upplevas som krispiga, fruktiga och mineraliska med en frisk syra. Med sina många olika mikroklimat runt om ön, några av Europas äldsta vinstockar samt sin vulkaniska jordmån är vinerna från Kanarieöarna ett riktigt spännande inslag på vinmarknaden. Dessutom är de fortfarande nya och oupptäckta av de allra flesta vindrickare runt om i världen (även om vulkaniska viner trendar allt mer). Om du är på plats får du inte missa att smaka dessa viner samt besöka någon av de många mysiga vinbodegor samt vingårdar som finns runt om ön.
Ända sedan jag tog min sommelierexamen på yrkeshögskolan har Spanien varit det vinland i världen som fångat mitt största intresse. Rioja i all ära men visst finns det fler och kanske ännu mer intressanta vinområden i Spanien att känna till som t.ex Priorat, Montsant, Ribera del duero, Bierzo och Galicien. Men till och med ännu mer intressant tycker jag att de kanariska övinerna är. För trots svåra vinodlingsförhålladen som tuff terräng, starka vindar samt risken för jordskalv och vulkanutbrott så kan man pga de olika mikroklimaten samt den mineraliska vulkanjordmånen få fram enastående viner med spännande id som man inte hittar någon annanstans. Det är nästan uteslutande inhemska druvsorter man odlar på ön och det är vanligt att vintillverkningen går till så naturligt som möjligt dvs att man t.ex använder sig av vildjäst istället för odlad jäst för att framhäva vinets terroir. Några av de inhemska druvsorterna som odlas på Kanarieöarna är Negramoll, Lístan Blanco, Lístan Negro, Aromatic Malvasia och Marmajuelo. Men det finns många fler.

Även om man tillverkar rätt mycket vin på Gran Canaria så odlar de flesta vingårdar småskaligt, vilket i sin tur gör att deras viner stannar på ön och sällan leder till export. Just därför är det här på Kanarieöarna man hittar det allra bästa och mest spännande sortimentet av de lokala vinerna. Det finns förstås ett antal viner att beställa från Systembolagets beställningsortiment om man vill testa kanariskt vin hemma men sortimentet är minst sagt blygsamt (än så länge).

Just av den anledningen var det en självklarhet att utforska de kanariska vinerna närmare och testa så många som möjligt under vår resa till Gran Canaria. Vi ville också göra besök på genuina lokala vinbodegor och besöka minst en vingård uppe i bergen under vår resa.Bodegon Vanadama- Besök en vingård på Gran Canaria

Bodegon Vandama är belägen endast ca 15 min bilresa från Las Palmas. Lättast kommer man dit med hyrbil men det går även att åka taxi (räkna med att det kostar mellan 20-25 euro per väg.) alternativt om du har gott om tid så ta lokalbussen. Det är utan tvekan värt både en extra slant och en liten omväg för att komma hit. Omgivningen runt gården som inhyser både vingård, restaurang och vinbodega är slående vacker. Kanariska färgranna blommor och vinrankor ramar in utsikten från bergen. På den stora gården springer barnen och leker medan de kanariska familjerna äter timtalslånga familjemiddagar med grillad oxfile direkt från vedugnen och sippar på gårdens lokala vin. Få turister hittar hit men om de så gör så är de mer än välkomna.

Vi stannade länge vid besöket. Först tog vi en rundtur på gården där vi tog en titt bland både vinrankor och vintunnor. Vi testade därefter både en flaska av det vita och det röda vinet från vingården. Det vita vinet var ett torrt vitt vin med hög syra av druvsorten Lístan Blanco. Det sistnämnda röda vinet var ett lakrits- och violdoftande lättare aromatiskt rödvin av druvsorten Negramoll som vi avnjöt tillsammans med perfekt grillat kött från vedugnen som serverades med kanarisk saltbakad potatis med röd mojorojo sås. Allt smakade himmelskt gott. Till Bodegon Vandama vallfärdar man inte enbart för vinet utan restaurangen är även känd för sitt fantastiska grillade kött. Vinet som produceras på Bodegon Vandama kan självklart också köpas på plats. Gården har generösa öppetider så man kan både komma hit på lunch eller kvällstid.

Ctra. Bandama, 116, 35310, Las Palmas, SpanienGourmet La Tiendo del Paco- vinbodegan i en av ”Spaniens topp-10 vackraste byar”

Det sägs att när Spanien skulle utse och därefter rangordna de topp-10 vackraste spanska byarna från 1-10 var en av dessa utvalda byar Tejeda som är belägen vid vulkankratersluttningen Caldera de Tejada på Gran Canaria. Ryktet säger att alla byarna som valts ut var så slående vackra, så att man helt enkelt inte kunde enas om vilken som var vackrast. Därför fick alla byarna titeln ”En av de 10 vackraste byarna i Spanien”.

Vi stannade till i den vackra bergsbyn Tejeda på vår resa genom Gran Canaria. Trots att vi bara stannade en kortare stund i byn så kommer besöket att etsa sig fast i minnet för alltid. Vackrare och charmigare by får man ju leta efter med några av Spaniens främsta kännetecken och sevärdheter i bakgrunden som Roque Nublo och Roque Bentayga. Men det var inte enbart detta som gjorde besöket så minnesvärt. Det har också något att göra med vårt besök på den lilla enkla men otroligt charmiga vinbodegan Gourmet La Tiendo del Paco, som hade allt som vi sökte i våra drömmars vinbodega. Här drack vi nämligen det fantastiska husvinet Agala tinto joven tillsammans med husets närproducerade ostbricka ”tabla de quesos de Tejeda”. En av resans mest minnesvärda och komplexa måltider i all sin enkelhet. En mat- och dryckeskombination som sent ska glömmas. Rekommenderas!


Charmiga vinbodegor i Las Palmas

I båda stadsdelarna Vegueta och Triana i Las Palmas Gran Canarias största stad vimlar det av charmiga tapasbarer och vinbodegor vid de kullerstensbelagda gatorna, gränder och torg. Här man kan slå sig ner bredvid en vintunna och njuta av livets goda. De allra flesta vinbodegorna har kanariskt vin att erbjuda men det är sällan man hittar det på glas, så man behöver ofta beställa in en hel flaska. Men eftersom de flesta kanariska viner är unga och lätta är de aldrig direkt svårdruckna, snarare tvärtom. Två vinbodegor som blev våra favoriter under vår vistelse i Las Palmas var Los Sentidos och Bodega Colón.


Los Sentidos

På den fantastiska vinbodegan Los Sentidos i stadsdelen Vegueta finns det en enormt spännande vinlista med riktigt häftiga viner att välja från. Jag rekommenderar fortfarande att prova någon av de kanariska vinerna, men skulle man ändå vara nyfiken på att testa ett vin från någon annan vinregion som man kanske inte så ofta har chansen att testa, så kan man definitivt göra det här. Vad sägs t.ex om att prova en flaska vin från Alicante, Mallorca eller Madrid?

C. Armas, 13, 35001 Las Palmas 


Bodega Colón

Bodega Colón kanske är själva sinnebilden av en vinbodega. Detta lilla hål- i-väggen med färgglada målade vintunnor utanför är perfekt belägen inne bland gränderna i Vegueta ett stenkast från Casa Colón som var hem åt självaste Christoffer Columbus när han besökte Gran Canaria. Var snabb på plats och knip en barstol vid en vintunna, beställ in vin och glädjs åt gratis tapas.

Pl.San Antonio Abad 35001 Las Palmas

Läs också: 5 fantastiska vingårdar i Sverige & därför ska vi besöka dem


Kanariskt vin i vanliga matbutiker på Gran Canaria

Men faktum är att man varken behöver ta sig till en vingård, en svårtillgänglig bergsby eller besöka en mysig vinbodega i Las Palmas virrvarr av gränder för att dricka riktigt gott kanariskt vin på Gran Canaria. Oavsett på vilken del av ön du befinner dig så räcker det att gå till turistortens vanliga matvarubutik. Det kanariska vinet kan förvisso stå lite avsides i skillnad från det övriga vinet och dess sortiment är aldrig särskilt överväldigande stort. Men om du tittar efter så kommer du snabbt att hitta det. Priset då? Ja det kommer att kosta mer än mertalet av de övriga spanska vinsortimentet på hyllorna (räkna med 9-16 euro) men jag lovar att det är värt det. Både att dricka på plats och att köpa med sig hem. Här är några av de viner vi köpte i vår lokala matbutik när vi bodde i Maspalomas.

Läs också: 17 fantastiska saker att göra i Las Palmas

4 thoughts on “Vinresa till Gran Canaria- lokala viner, vinbodegor & vingårdar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.