Whitby- vampyrer, goth & jakten efter stans bästa fish n´ chips

Vad kommer du i första hand att tänka på om jag nämner den engelska staden Whitby i North Yorkshire? En charmerande fiskeby och populär turistort kanske? Det är inte helt fel men för mig är det första som dyker upp istället gothkultur och vampyrer. Inte så konstigt då staden ofta förknippas med Bram Strokers blodiga roman om greve Dracula, som det sägs att han fick inspiration till när han var där. Whitby är även känd för att arrangera den stora festivalen ”Whitby Goth weekend” som lockar till sig gothare från hela världen. Tycker du att det låter som en mörk och lite kuslig plats att besöka? Låt dig inte luras. Whitby har sina ljusglimtar och betyder på fornnordiska ”vit by”. En riktig idyll på nordöstkusten i England som livnär sig på fiske och turism.

Jag var på blixtvisit i Whitby i samband med en arrangerad bussresa från York och hade bara några timmar på mig att upptäcka staden. Jag började uppe på klippan vid ruinen Whitby Abbey och gravstenarna vid Church of Saint Mary. Därefter tog jag mig nerför de 199 trappstegen som leder mot Church Street, Whitby Swing Bridges samt till den livliga hamnpromenaden på andra sidan som kantas av fiskebåtar, fisknät och fiskrestauranger. Jakten började sedan efter att finna stans bästa fish & chips.

 

Bram Stoker & Greve Draculas förbindelse med Whitby:

Whitby Abbey, Church of Saint Mary & 199 steps

Högst upp på klippan står den ståtliga ruinen Whitby Abbey. Ruinen som Bram Stoker hade utsikt över och förmodligen gav inspiration när han skrev på skräckromanen om Greve Dracula som gavs ut 1897. För att komma dit måste man gå de 199 stegen (som nämns i boken) upp för en brant trappa. På vägen passerar man Church of Saint Marys vars gravstenar skapar en märklig, facsinerande och lite kuslig vy när man tittar ner mot staden. Det sägs att Bran tog några av namnen från gravstenarna här, som t.ex namnet Swales, som blev Draculas allra första offer. Det sägs också att Bram redan hade planer på att skriva sin vampyrroman innan han kom till Whitby som han först tänkte ge namnet ”Count Wampyr”. Men det var i Whitbys bibliotek han fann namnet Dracula för första gången i en bok om Vlad Tepes. Whitby och historien om Greve Dracula har en stark förbindelse. För vampyrentusiasten finns både Draculaupplevelser och guidade Draculapromenader. Vill man även bo som en riktig vampyr checkar man in på coola Guesthouse Bat & Broomsticks.

Det kanske inte är så konstigt att mörkret och mystiken som vilar över Whitby lockar till sig Gothare från hela världen. Whitby Goth weekend är så populärt så att den arrangeras två gånger per år. Har du vanliga kläder på dig om du kommer hit då, är det definitivt du som är konstig. Gå och byt om vetja!

 

Church Street

När man är klar uppe på klippan bland ruiner och gravstenar kan man ta de 199 trappstegen ner som leder mot den betydligt mer pittoreska gatan Church Street. Här finns fullt av gulliga och intressanta butiker, pubar och caféer. Jag fastnade lite extra för det sockersöta cafét Marie Antoinettes, Justins Chocolatier samt den hemliga passagen till Arguments yard. Om jag hade haft mer tid skulle jag kunnat strosa omkring här i timmar.

Läs också: 10 fantastiska saker att se & göra i York

 

 

Whitby Swing Bridge

För att komma över till hamnstråket på andra sidan av River Esk fick jag korsa den fotovänliga rödvita bron Whitby Swing Bridge.

Hamnstråket & Whitbys bästa fish n´chips

På det livliga hamnstråket vet man aldrig vad man hittar. Vägen kantas av fiskebåtar, fiskrestauranger och pubar. Såsom siare, sjörövare, Peaky Blinders-svensexor, karuseller samt snurrande lotterihjul. Dessutom ligger Dracula Experience här samt flera butiker på bakgatorna som säljer gothkläder. Efter att jag tagit hela promenaden fram och tillbaka var det dags för lunch och att försöka finna stans bästa fish n´ chips. Trots att jag fått rekommendation att äta på populära Magpie Café följde jag min magkänsla och gick istället in på det enkla Angels Fisheries. När jag klev in på stället visste jag genast att jag hittat rätt då jag upptäckte att det var fullt av japaner (jag vet att de gör sin research nästan lika bra som jag). Nyfångad fisk och räkor friterades över disk och serverades med pommes i tidningspapper. Gudomligt gott. Har du lyckan att komma hit rekommenderar jag varmt att du beställer in de friterade räkorna. Så färska och frasiga, helt sinnessjukt goda! Det sista jag hann med innan bussresan tillbaka till York var att ta en halv pint på The Ships mysiga uteservering. Jag hamnade bredvid ett gäng som firade svensexa uppklädda från topp till tå i Peaky Blinders-anda. Ett roligt avslut på en trevlig utflyktsdag. Till Whitby återvänder jag gärna och helst under Whitby Goth Weekend.


Mina bästa Whitby tips

 

 • Whitby Abbey
 • Church of Saint Mary
 • 199 steps
 • Whitby Goth Weekend
 • Guesthouse Bats & Broomsticks
 • Marie Antionette Café, Church Street
 • Justin Chocolatier, Church Street
 • Captain Cook Memorial Museum
 • Sherlocks Coffiee Shop
 • Dracula Experience
 • Magpai Café
 • The Ship (pub)
 • Angel Fisheries Whitby

 


 

Resan gjordes i samband med en pressresa till York med Visit Britain

4 thoughts on “Whitby- vampyrer, goth & jakten efter stans bästa fish n´ chips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.