Reseguide till York: 10 fantastiska saker att se & göra

Längtar du efter en weekend i en mysig mindre engelsk stad, sprängfylld med historia, där det finns mycket att se och upptäcka. Då är York i North Yorkshire (bara ca 1 tim 45 min tågresa från Manchester) den perfekta destinationen. York har något att erbjuda alla, men är du dessutom en historienörd, vikingfantast eller ett Harry Potter-fan kommer du säkerligen att trivas lite extra bra.

 

Under de två senaste åren har jag fått chansen att upptäcka mer av Storbritannien. Jag har verkligen fallit som en fura för dess charm, skönhet och mystik. Sakta men säkert har det blivit min favoritplats på jorden. Jag har rest i Lewis Carrolls fotspår till Oxford i sökandet efter det riktiga Underlandet, jagat pirater i Bristol, upplevt ett magiskt Harry Potter-äventyr i England och Skottland samt druckit öl med självaste Robin Hood i Nottingham. Den här gången bar resan av till York och här kommer nu mina 10 bästa tips på fantastiska saker att se & göra när man är där.

 

1. Clifford´s Tower

Jag började min första dag i York med att ta mig upp till Clifford´s Tower, som är det enda som återstår av det som en gång varit York Castle. Detta är ett perfekt utgångsläge för förstagångsbesökaren i staden. Från tornet på den gröna kullen får man en magnifik utsikt ut över staden samt en glimt från tiden som flytt.

Hitta hit: Tower Street, York, North Yorkshire,

2. York Castle Museum

I närheten av Clifford´s Tower ligger York Castle Museum, som är ett absolut måste att besöka. På det här muséet får man uppleva Yorks gator som på medeltiden. Promenera runt i den medeltida staden, träffa på medeltida karaktärer och lyssna på ljudet av hovar som träffar kullerstensgatorna. Kika in i de små butikerna som säljer allt från gammaldags godis till hattar. Om du vågar kan du också hälsa på i fängelsecellerna i Castle Prison och lyssna på fångarnas kusliga berättelser. Här kan man spendera många timmar.

Hitta hit: York Castle Museum Eye of York York

3. York Minister & utsiktstornet

Ingen missar väl att lägga märke till York Minister som är norra Europas största gotiska katedral. Katedralen är garanterat det första man ser när man anländer till York. Även om byggnaden ser stor ut på fotografierna så blir man ändå en smula förvånad när man ser den i verkligheten. Det är en ofantlig byggnad som får mig att känna mig liten som en myra. Katedralen är lika vacker och makalös invändig som utvändig. Om du inte är rädd för många smala branta trappsteg kan du ta dig upp till det centrala tornet i kyrkan. En svettig promenad som belönas med Yorks bästa utsiktsplats.

Hitta hit: Deangate, York

4. Jorvik Viking Centre

Kom hit och upplev vikingatidens Jorvik. Namnet som Vikingarna gav staden när de kom hit och bosatte sig för över tusen år sedan. Förutom en uppbyggd vikingaby som man glider igenom i en kabelbåt med autoguide finns det massvis med spännande föremål från utgrävningarna att beskåda. Här kan ni läsa mer om mitt besök: En resa tillbaka till vikingatidens Jorvik

Hitta Hit: 19 Coppergate, York

5. National Railway Museum

Gillar du tåg och stora maskiner är National Railway Museum helt klart något för dig. Om inte annat kan du dumpa av din man här medan du själv går och shoppar. Det finns flera mycket imponerande tåg i samlingen i olika storlekar, modeller och från olika tidsperioder. Titta in i någon av de kungliga tågvagnarna eller passa på att dricka Afternoon Tea inne på Countess of York som får dig att tro att du hamnat på lyxiga Orientexpressen. Besöket på muséet är gratis men en liten valfri donation uppskattas.

Hitta Hit: Leeman Rd, York

5. Richard III Expirence Monkbar

Få reda på mer om Richard III:s liv samt utforska Monkbars stadsmurar. Prova någon av de tunga hjälmarna eller posera bredvid de polerade rustningarna. Muséet är litet men om du är en historienörd är det helt klart värt ett besök.

Hitta Hit: 6 Goodramgate North Yorkshire

 

6. Upplev York som ett Harry Potter-fan

Den medeltida gatan The Shamles går under namnet ”Harry Potter street” för många HP-fans runt om i världen. Det sägs nämligen att gatan kan ha varit den riktiga inspirationen till trollkarlsgatan Diagon Alley. Trollkarlsbutikerna ligger på rad och här erbjuds även trollkarlspicknick och ett Hogwartsinspirerat hotellrum. Läs mer här- Den ultimata guiden för Harry Potter-fans i York.

7. Följ med på en spökpromenad

Visste ni att York är en av Storbritanniens mest hemsökta städer. Följ med på en hårresande spökpromenad genom stadens gator vid skymning eller följ med på den hemsökta spökbussen som tar dig med på en galen resa genom stan. Här är min Spökguide till York.

8. The Roman Bath

Det är inte alla pubar som kan skryta med att ha ett antikt romerskt bad i källaren, men det kan det här stället. Ta en pint i baren och besök sedan det lilla muséet våningen under. Har du tur kanske du även springer på några riktiga romare med rustningar och allt. Akta dig bara så de inte börjar bada…

Hitta Hit: 9 St Sampsons Square, York 

9. Strosa på The Shambles

The Shambles i York kan skryta med att vara en av Europas bäst bevarade och vackraste medeltida gator. De smala kullerstensgatorna med sina traditionella överhängande timmerhus har anor som går tillbaka ända till 1300-talet. Förr i tiden kallades the Shambles för slaktargatan och det var hit man gick för att köpa kött. Krokarna där de brukade hänga upp köttet samt de stora fönsterbrädorna där köttet brukade visas upp finns fortfarande kvar som ett bevis på tiden som flytt. Idag är gatan fylld med mysiga små butiker, barer och caféer. Turisterna älskar den här gatan med all rätt. Kom hit tidigt på morgonen eller sent på kvällen om du vill ha gatan helt för dig själv.

Hitta Hit: The Shambles, York

10. Promenera på stadsmuren

Att promenera på den 3,4 km långa medeltida stadsmuren ger en fin uppsikt över staden och kan dessutom ge riktigt bra fotovinklar. Det tar ca 2 timmar att gå runt hela muren och är helt gratis. En aktivitet som hör York till.

 

Yorkpass

Eftersom York är en stad med mängder av intressanta sevärdheter, museum och aktiviteter är det ett smart drag att inskaffa ett Yorkpass för att minska på kostnaderna. Passet går att inskaffa från 1- flera dagar till hela vistelsen och ger då fri entré till flertalet av Yorks mest populära attraktioner.


Ta sig hit:

Till York tar man sig lätt och smidigt med direkttåg från Manchester flygplats. Tågresan kostar runt 400kr/ tur och retur och tar ca 1,45 tim.


Resan var en pressresa med Visit Britain & Visit York

4 thoughts on “Reseguide till York: 10 fantastiska saker att se & göra

    • Haha, ja nu reste jag ju själv på den här resan men hörde någon säga så vilket jag tyckte va lite kul.

      Jaha, vad häftigt.

      Missade nog den tyvärr. Gillade min Afternoon Tea på Countess of York 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.