10 legendariska skulpturer i Klaipeda, Litauen

Runt om kullerstengatorna och hamnstråket i Klaipedas Old Town gömmer sig svarta spöken, sjöngfrur, drakar, vakthundar och magiska möss. De allra flesta av dem bygger på historier från gamla legender och några av dem besitter magiska krafter som kan uppfyllda önskningar. En del av skulpturerna är fullt synliga medan andra är mer dolda. Ge dig ut på en självguidad promenad och se hur många du kan hitta till. Här är 10 legendariska skulpturer att leta rätt på i hamnstaden Klaipeda i Litauen.


Klaipeda som är Litauens tredje största stad är mest känd för att vara en sommarstad samt en viktig hamnstad i Östersjön. På sommaren besöks staden av ca 2,2 miljoner människor (vilket ökar antalet från 185 000 invånare drastiskt) och hamnstaden är den näst mest besökta i hela landet strax efter huvudstaden Vilnius.

Staden har flera intressanta sevärdheter men det som jag fastnade lite extra för var de många skulpturer från spännande legender som är placerade runt om i Old Town. En del fullt synliga medan andra är dolda bakom hus samt i gränder. Designa din egen självguidade skulpturpromenad och ägna en dag åt att leta rätt på dem. Var beredd på att möta allt från svarta spöken och drakar till vakthundar, kaniner och magiska möss.1. Klaipedas Black Ghost

Som en svart ihålig vålnad kryper den upp på bryggan. Klaipedas svarta spöke är inget du oförbedd vill springa på efter skymning. Vålnaden har garanterat skrämt en och annan turist i sina dar. Den kusliga statyn i brons brevid Klaipeda Castle, har en ihålig luva och en knottrig hand som håller upp en lykta. Den kanske ser läskig ut men faktum är att legenden talar för att vålnaden är en god ande. Som många av de andra skulpturerna som går att finna runt om gamla stan ligger det nämligen en legend bakom skulpuren. Legenden om hur ett mystiskt spöke räddade staden från hungersnöd. Året är 1595 och enligt legenden skall en slottsvakt vid hamnen mött en spöklik figur med svart huva. Detta ”svarta spöke” sägs ha frågat vakten om stadens spannmålsförråd och om detta var fyllt med tillräckligt med mat. Vakten svarade att så var fallet men den svarta vålnaden utfärdade en varning om att deras lager snart skulle ta slut. Därefter försvann den mystiska figuren i tomma intet. Varningen togs på allvar och räddade staden från hungersnöd.
2. Mermaid Klaipeda


Mermaid of Klaipeda baserat på en flera hundra år gammal legend om en sjöjungfru som försöker rädda en ung sjöman från en katastrof till sjöss. För den som tittar extra noga kan man lägga märke till att sjöjungfrun bär ett ormarmband på sin högra handled. Det sägs att om man gnider detta armband kan man få en önskning att gå i uppfyllelse. Sjöjungfrun sitter alldeles intill vattnet intill bron vid floden Akmena-Danė.

3. The Magical Mouse

På en charmig kullerstengata strax intill Checkmate square hittar man Kliepedas allra minsta skulptur i form av en liten mus. Men detta är ingen vanlig liten mus utan istället en magisk mus med krafter som sägs kunna uppfylla önskningar. Bara gnugga musens lilla nos och viska din önskning i dess öra och din önskning skall snart bli sann. Bra att veta att önskningen bara går i uppfylldeles om du verkligen tror på att musen besitter magiska krafter. Musens krafter fungerar nämligen bara på dem som tror. Bli inte förvånad om någon i lokalbefolkningen klätt den lilla musen i mössa och halsduk och du kommer hit under vintern.4. Kiškis (kaninen)

Kiškis som betyder kanin på litauiska är en av de mest dolda skulpturerna i Old Town. För att hitta den måste man känna till var man ska leta. Kiškis sitter nämligen på trappsatsen intill ett hus och eftersom den inte är så stor är den lätt att missa.


5. Cat with a face of a gentleman

Skulpturen av en katt med ett ansikte av en gentleman. Nog låter det lite knasigt alltid. The Cat with a face of a gentleman promenerar på en mur där den lämnar tassavtryck efter sig i en gränd i Old Town. Denna märkliga katt har inte bara ett märkligt ansikte utan också en ännu mera märklig svans. Det sägs att om du gnuggar svansen så kommer dina mest hemliga önskningar att gå i uppfyllelse.


6. Old Town Post

I en gammal bronsbrevlåda med två brevduvor i hjärtat av Old Town kan invånarna av Kliepeda slänga in brev och lappar med idéer samt förslag till stadsförvaltningen. Kollar man noga så ser man att det finns ett brevinkast med en lucka.7. The Dragon

Den 3 meter långa draken som slingrar sig runt ett av husen i Old town och har en funktion av ett stuprör och när det regnar forsar det vatten ur drakens gap. Vid draken finns en text där man läsa om legenden om hur namnet Klaipeda en gång uppstod. Detta står i texten: En litauisk legend berättar om en gammal stam, som tillbad solen och elden och som en gång levde längs Akmenaflodens strand. Tiden kom då stammen behövde hitta en ny plats att bosätta sig på, så de skickadeut sina modigaste jägare – två ljushåriga och blåögda bröder, Hjort och Varg – på jakt efter en plats för stammens nya hem. Bröderna tog sig fram längs vilda djurs spår och över de ekklädda kullarna när de till slut från toppen av en kulle såg det majestätiska blå havet sträcka sig framför dem. De ville nå havet så att de kunde hälsa på henne, men mellan bröderna och havet låg en myrmark. Bröderna tog var sin väg för att försöka hitta en väg runt kärret. Hjorten nådde stranden och bestämde att här, där den gula sanden rörde vid havet, skulle han ta med sig sin stam, men vargen, som hade följt floden, försvann för alltid. Så mycket som hjorten sökte efter vargen, allt han hittade var ett enda fotspår som sakta sjönk ner i den leriga mossen. Hjorten återvände till sin stam och förde dem till det nyfunna området för att leva. I generationer berättades hisotien om Hjortens äventyr och berättelsen om vargens fruktlösa sökande. Med tiden glömdes mycket av historien bort, förutom den del där vargen var förlorad för alltid och allt som hittades var hans ”förlorade fotavtryck (klai [dziote] peda). Vilket namet Klaipeda härstammar från. Under draken kan man också se ett avtryck av ett fotspår.


8. Wild Man

Strax utanför Friedricho pasazás (vilket är en mysig passage fylld med trevliga restauranger och barer) hittar man statyn av en vild man. Statyn har en koppling till stadens historia som under början av 1600-talet var omgiven av vallar. Två distrikt vilka var Gamla stan och Odu skildes åt av vattendraget samt av skyddande vallar. Odu-disktriket vilket var hemstad för folket med så kallade ”smutsiga yrken” fick 1693 beviljat att få bära namnet Friedrich stad. Även om Friedrich stad hade sitt emblem och sin flagga fick den inte samma lagliga rättigheter som Gamla stan. Först år 1722 kopplades Friedrich stad till Gamla stan. Friedrich stadsskulptur ”The wild man” är en symbol från Friedrichs stad och som leder stadens besökare in mot den gemytliga Friedrichs innergård.


9. Gardian of the Old Town

Gamla stan av Klaipeda vaktas av en svart doberman men sylvassa tänder. Dobermannen som är gjord av brons sticker ut från väggen från sin vaktplats där den håller ett vakande öga på alla dem som träder in genom staden.


10. Klaipeda Sculpture Park

Inte nog med att staden ruvar på monument från mytomspunna legender samt skulpturer som ger tur samt uppfyller önskningar. En bit bort från Old Town (en promenad på ca en kvart) hittar man en hel park fylld med ännu fler skulpturer. Denna park ska förslagsvis helst besökas under vår och sommar då man kan promenara i den gröna blomstrande parken som då är omringad av skulpturer och konst. Under vintertid då jag besökte parken så såg den tyvärr mest ut som en byggarbetsplats. Trots detta var det ändå kul att se parken och spana på några av skulpturerna.


Bonus: Hill of Witches

För den som har mycket tid att spendera under sin tid i Klaipeda rekommenderar jag en utflykt till närliggande Niringa som är belägen ca 1 timmes bilresa från Klaipeda. Här hittar man nämligen mystiska Hill Of the Witches vilket är en slinga i skogen uppbyggd av Neringa Museum som är omgiven av ockulta träskulpturer och mystiska häxföremål. Parken har funnits här sedan 1979 och har öppet året runt.Glöm inte följa @fantasydining på Instagram för fler tips & inspiration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.