Refuges des Fondues- en annorlunda restaurang i Paris

Refuges des Fondus är en annorlunda restaurang i Paris. Känd för sin ovanliga kombination av fonduer och vin som serveras i nappflaska samt att lokalen är så liten så att gästerna ordagrant blir tvungna att kliva över borden för att komma till sina sittplatser. Är man ute efter en annorlunda kväll i Paris får man inte missa att boka bord på den här knasiga men mycket unika restaurang i Montmarte.En nappflaska i guld pryder dörrens handtag på utsidan, redan här kanske man får en föraning om vad som väntar innanför dörren. Men inget kan nog göra en hel bredd på vad som komma ska, då dörren öppnas exakt vid utsatt tid 19.00 för den första sittningen.

Den lilla lokalen blir snabbt fylld med folk och man kan ju inte låta bli att undra lite hur i all fridens namn alla ska få plats. Detta löser sig inom kort då alla gäster fått hänga av sig ytterkläderna i den lilla hallen längst in och sedan systematisk slussas över borden med hjälp från vana händer som ledsagar dem då det får ta ett par kliv rakt över borden som är täckta med pappersark. När alla gäster väl är på plats börjar servitörerna springa i skytteltrafik in till köket för att hämta den första rätter samt för att ta beställning på dryck från sina gäster. Jag kan inte låta bli att tänka tanken hur olägligt det hade varit om någon likt mig placerad in till väggen just i detta ögonblick skulle behöva uppsöka toaletten. Då hade man vackert fått kliva rakt över bordet igen. Jag håller tummarna för att det inte ska hända mig.


Le Refuges des Fondus meny 1966

En middagssittning på Le refuges des fondus innebär att man får en förutbestämd meny som varit den samma sedan 1966. För priset av 29 euro per/pers ingår:

  • Välkomstdrink Kir eller Kir Virgen
  • Förättsttalrik med snacks, charkuterier , oliver
  • Ostfondue eller köttfondue till huvudrätt
  • Nappflaska fylld med vin/öl/läsk
  • Ille flotante eller en bit ost till efterättVin i nappflaska

Beställer man in vin till maten så får man sitt vin serverat i en 250 ml nappflaska. Varför kan man undra?

Jo ryktet säger att man började med detta fenomen för att kunna undgå den skatt som annars tillkommer av den franska staten när man serverar vin på glas. Att istället servera vin i nappflaska var ett smart drag för att kunna kringgå lagen och kunna sälja vinet billigare till sina gäster. Det är dock högst oklart om det fortfarande är därför man serverar vinet på detta sätt. Jag skulle gissa på att nappflaskgrejen idag mer är ett jippo som gjort restaurangen känd. Men det är ju också detta som är tjusningen när man kommer hit. Det som är kul och annorlunda. Sen går det givetvis att diskutera hur gott det egentligen är att dricka vin från en nappflaska? Sådär om ni frågar mig, men man vänjer sig.

Välj mellan ost eller köttfondue. Båda gångerna som vi besökt Les Refuges des Fondues har vi valt ostfond. Den är riktigt, riktigt bra och man kan äta sig helt mätt på den krämiga osten samt korgen med brödbitar.

Vill man besöka Les Refuges des Fondus ska man tänka på att boka bord i förväg. Helst en månad i förväg då platserna släpps. Restaurangen är väldigt populär och sittplatserna få så kom ihåg att planera ditt besök. Det är värt det.

Kom ihåg att på Les Refuges des Fondus sitter man trångt så vill du inte sitta nära dina bordsgrannar bör du nog gå någon annanstans.

Läs också: Ralph Laurens lyxrestaurang i Paris

Glöm inte följa @fantasydining på Instagram för fler tips samt inspiration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.