8 hemliga speakeasies att besöka i Paris

Ta på dig detektivhatten, ta med förstoringsglaset och ge dig ut i den mörka Parisnatten. Vi ska leta rätt på några av stadens bäst bevarade hemligheter. Jag talar förstås om att upptäcka de många speakeasies (hemliga lönnkrogar) som döljer sig på de mest märkligaste platserna runt om i Paris. Följ med till lönndörren bakom tvättmaskinen, genom pizzerians frysrum samt till den lilla nattöppna speceriaffären. Här är platserna i Paris som inte alls är vad de vid första anblick ser ut att att vara.


Vad är en Speakeasy?

Vi tar det från början eller hur? Så vad är det egentligen som vi ska leta efter? Vad är egentligen en Speakeasy?

En speakeasy är ett annat ord för hemlig bar, lönnkrog eller svartklubb (kärt barn har många namn) och begreppet speakeasy kommer från 1920-talets förbudstid. Namnet speakeasy kommer från USA och syftar på en hemlig svartklubb där man serverar alkohol utan tillstånd.

Under förbudsåren som varade mellan 1920 till 1933 var alkoholproduktion i USA olaglig och alla barer runt om i landet tvingades stänga. Men detta betydde inte att folk faktiskt slutade dricka alkohol. Istället uppfanns det nya sätt att intaga alkoholhaltiga drycker och ett av dessa var de många underjordiska hemliga barer (som blev kallade speakeasies) som började dyka upp på hemliga adresser runt om i landet.

Speakeasybarerna hade ofta dolda ingångar inuti byggnader som utgjorde sig för att ha en helt annan typ av verksamhet på utsidan. De kunde också hittas i privata bostäder och källare i dessa fall fanns det oftast ett kodord för att kunna komma in.


Nutidens Speakeasy barer

Nutidens speakeasybarer påminner fortfarande mycket om de som fanns under förbudstiden. De har ofta dolda ingångar kamouflerade bakom vad som verkar vara något helt annat. Flera av dem kräver ett lösenord eller att man ska klara någon form av test, som att t.ex flytta på den rätta syltburken inne i speceriaffären för att få lönndörren att öppnas.

Nutidens speakeasies är kanske inte riktigt lika hemliga som de var på 1920-talet men i de flesta fall måste du känna till dem för att hitta till dem. Annars kommer du garanterat aningslöst bara att gå förbi. Miljön inne på speakeasybarerna är ofta i 20-tals stil, där atmosfären är intim och excentrisk med dämpad belysning. Tonerna av jazz eller 20-tals musik är ofta mycket vanligt att höra på dessa platser.

Den enda riktigt stora skillnaden på speakeasybarer nu och då är att alkoholsevering på dagens speakeasies är fullt lagligt och det är oftast här man finner stans bästa och mest kreativa cocktails.1. L’Épicier

L’Épicier är en av Paris nyaste speakeasybarer. Kanske kan det verka lite suspekt av de närmaste grannarna att det så ofta blir en ringlande kö utanför den lilla butiken på natten. Kanske har de ingen aning om att det döljer sig något helt annat bakom en av mathyllorna inne i butiken. Flyttar man på rätt cornflakespaket öppnar sig nämligen en hemlig lönndörr som leder in till en intim liten cocktailbar med Mellanösternkänsla.

24 Rue Notre Dame de Nazareth, Paris
2. Lavomatic

Är du i akut behov av att tvätta på kvällen? Döm av din förvåning när du inne i tvätterian försöker starta tvättmaskinen och du istället råkar öppna en hemlig lönndörr. En lönndörr som dessutom leder in till en av Paris coolaste speakeasybarer. Du kommer definitivt släppa alla tankar på din tråkiga tvätt.

30 Rue René Boulanger, Paris3. No Entry

No Entry är enligt min mening den coolaste av speakeasybarer i Paris. Skippa den långa ringlande kön utanför till den sjukt populära restaurangen Pink Mama och slink istället osynligt nerför restaurangens källartrappa som leder ner mot toaletterna. Fortsätt med bestämda steg rakt förbi toaletterna och ta sikte på metalldörren med skylten No entry. Det verkar fel på alla sätt och vis men jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Innanför hittar man en helt magisk bar med en inredning och en drinkmeny som för tanken till Harry Potters trollkarlsvärld.

20 bis Rue de Douai, 75009 Paris

 4. Little Red Door

Det finns ingen skylt utanför men håll däremot utkik efter en stor dörrvakt utanför en pytteliten röd dörr. Hittar du honom vet du att du kommit rätt och att målet är att komma innanför den röda dörren. Här inne serveras fantasifulla hantverksdrinkar direkt från en sagobok. Perfekt balanserade och kreativt skapade. Både drinkarna och servicen är på topp. Detta är stället man vill stanna kvar på hela kvällen.

 60 Rue Charlot, 75003 Paris

5. Moonshiner

Moonshiner har alla ingredienser som en speakeasy á la 20-talets förbudstid ska innehålla. Lönnkrogen ligger nämligen gömd bakom en frysdörr inne på pizzerian DaVito som av en ren händelse också råkar servera Paris godaste pizzor. Efter att du öppnat dörren till frysrummet, gå förbi speceriskåpet och de upphängda parmaskinkorna. Snart kommer du befinna dig i en sober 20-tals miljö ”á la förbudstiden” där det serveras förstaklassdrinkar av proffsiga bartenders.

 5 Rue Sedaine, 75011 Paris
6. Candelaria

Inuti en enkel men autentisk traqueria på Rue de Saintonge serveras kanske stans bästa mexikanska mat. Så om du är hungrig slink gärna in på en tacos eller två. Men allt är inte som det ser ut att vara och traquerian erbjuder mer än bara tacos. Det finns en hemlighet att upptäcka här. Kommer du hit efter klockan 18 ska du självsäkert, utan att tveka gå rakt igenom traquerian och öppna den privata dörren som vid första anblick ser ut att bara användas av personalen. På andra sidan dörren väntar en fantastisk cocktailbar som specialiserat sig på agavedrinkar.

52 Rue de Saintonge, 75003 Paris


7. Castor Club

Den här lönnkrogen ligger väl gömd bakom en anonym trädörr. Den är lätt att missa och de som inte vet vad som gömmer sig där bakom går oftast bara förbi. Men för den som hittar hit väntar en trevlig överraskning i form av en intim cocktailbar med plats för endast en handfull gäster, inredd i mörkt trä och grön sammet. Detta är platsen för den som tar sina cocktails på största allvar och inte är rädd för att testa något nytt.

14 Rue Hautefeuille, 75006 Paris


8. Le Comptoir Général

Sist men inte minst vill jag berätta för er om Le Comptoir Général. Ett annorlunda ställe i Paris som bjuder på det minst sagt oväntade. Bakom en sliten svart anonym dörr gömmer sig nämligen en exotisk värld. Följ den långa hallen kantad med kristallampor som leder in till olika kreativa rum. Du kommer både hitta en afrikansk djungel och ett strandat piratskepp. Här finns även bar, restaurang, konstgalleri och shop, inbakat i ett ”allt i ett koncept”. Utan tvekan ett av Paris hippaste ”hidden gems”.

80 Quai de Jemmapes, 75010 Paris

Läs också: 20 ikoniska ”Emily in Paris-inspelningsplatser” i Paris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.