12 helt fantastiska saker att se & göra i Antwerpen

Dinera mitt bland helgon och änglar, frossa i färsk fisk och skaldjur. Provsmaka lokala mikrobryggerier och botanisera bland museum, vackra trädgårdar, gemytliga torg och gator. Vi stannade till i Antwerpen under flodkryssningen med Viva Cruises. En fantastisk stad som helt otippat blev min favoritdestination under resan.


Antwerpen som ligger i Norra Belgien är en hamn- och industristad känd för att vara centrum för diamantförsäljning. Under flodkryssningen ”Beautiful Flanders” ombord på Viva One stannade vi till i staden den 6:e dagen och hade ca 12 timmar på oss att upptäcka staden på egen hand. Som vanligt valde jag att göra det på mitt eget sätt, vilket resulterade i den här guiden till ”12 helt fantastiska saker att göra i Antwerpen”.


Besöket i Hoorn var en del av en pressresa med United spirit nordic & Viva CruisesVår rutt med Viva Cruises ombord på Viva One:

Läs mer om min upplevelse på flodkryssen här: ”Beautiful Flanders”- en veckas flodkryssning med Viva Cruises

1. Museum Plantin-Moretus

Antwerpen har flertalet museum att besöka, men det som jag valde att ställa mig utanför och vänta på öppning tidigt på morgonen var Museum Plantin-Moretus. Detta unika muséet är det allra första muséet i världen som listades som UNESCO:s världsarv, som ett erkännande för sin unika samling av böcker och boktryck, konst samt innehavandet av några av de äldsta tryckpressarna i världen. Huset tillhörde tryckerifamiljerna Plantin och Moretus. Fransmannen Christopher Plantin grundade sitt berömda tryckeri-förlag 1555 och blev världens första industritryckare. Företaget blomstrade i cirka 300 år. Efterträdare blev därefter familjen Moretus. Edward Moretus sålde sedan 1876 hela huset samt tryckeriet med begäran att det skulle bli det museum det är idag. Muséet har vackra miljöer som är omringade av tidens vingslag. Det är sannerligen en intressant plats att besöka i Antwerpen för den som intresserad av tryckeri, böcker, publicering och historia. Dessutom får man inte missa ett besök i den vackra trädgården på innergården.

2. Antwerpens äldsta hus

Vill man få en glimt av hur det kunde se ut i Antwerpen under 1500-talet ska man bege sig till Stoelstraat 11, mitt i hjärtat av stadens centrum. Detta är det enda hus av sitt slag som finns kvar från denna tid.


3. Elfde Gebod- dinera med helgon & änglafigurer

Elfde Gebod är inte bara en restaurang som får besökarna att tappa andan av förvåning, utan är även Antwerpens äldsta och mest hyllade restaurang. Stället kallas även för ”the holy place in Antwerp” vilket inte är det minsta konstigt med tanke på inredning och miljö. Den spektakulära interiören liknar nämligen inte något annat. Här dinerar man tillsammans med gigantiska helgon-och änglafigurer, som omringar varje ledig yta av restaurangen. Slå dig ner med en belgisk öl bredvid ett altare eller en predikstol. Missa inte att beställa in deras kastrull med nykokade musslor med fänkål, vitlök och färska örter. Det sitter en skylt utanför som talar om att Elfde Gebod servera stans bästa moules marinés.4. Nello och Patrasche

Nello och Patrasche är huvudpersonerna i romanen ”En hund från Flandern” från 1872. Berättelsen som utspelar sig i Hoboken och Antwerpen handlar om en föräldralös fattig pojke som blir vän med en hund. Berättelsen som har ett tragiskt slut innehåller budskap om stolthet och villkorslös kärlek. Historian har blivit extremt populär och kultförklarad i bl.a Japan och Sydkorea.5. Belgian Beers & Brews

Precis intill Nello och Patrasche mitt på torget kan man också besöka den trevliga belgiska ölbutiken Belgian Beers & brews. Här hittar man många olika mikrobryggerier från både när och fjärran. Många belgiska mikrobryggerier på flaska som kan vara roliga att testa. Det finns även några utvalda sorter för provsmakning varje dag. Trevligt ställe för den ölintresserade.


6. Het Steen

Het Steen är en medeltida fästning i Antwerpen med en månghundraårig historia. Från början byggdes fästningen som en port till ett större slott som revs någon gång under 1800-talet. Den vackra porten med tinnar och torn ser ut att komma direkt från en saga. En vacker plats man måste besöka om man är i Antwerpen.7. Antwerp Botanical Garden

Antwerpens botaniska trädgård är en riktig grönskande oas som man hittar längs med Leopoldstraat. Här kan man slå sig ner på en bänk bland statyer, kaktusar, palmer, örter och blommor. Alldeles intill ligger även det superlyxiga hotellet Botanic Sanctuary Antwerp som är lite spännande att titta in på.


8. Dinera i en kyrka

Under min promenad i området runt Antwerpens botaniska trädgård gjorde jag en spektakulär upptäckt. Jag hittade nämligen en kyrka med dukade bord med linneservetter, silverbestick och kristallglas. Det är fortfarande lite oklart för mig om den här restaurangen tillhörde närliggande lyxhotellet Botanic Sanctuary Antwerp eller inte, samt huruvida den verkligen var en restaurang eller i själva verket kanske en festlokal. Hur som helst stod dörren på vid gavel så det fanns ingen möjlighet att jag inte skulle titta in. Det var ingen där, så jag kunde inte fråga hur det låg till. Det kan mycket väl varit dukat för en bröllopsfest där inne men det hade sannerligen varit kul om man faktiskt hade kunnat boka bord här. Om det är någon som vet får ni gärna skriva det i en kommentar här nedan.


9. The Antwerp Port House

Den diamantformade byggnaden Antwerp Port House (av arkitekten Architect Zaha Hadid’s) är det första man ser när man anländer till Antwerpens hamn. Ett stadssmycke som glimmar och glittrar vid Antwerpens skyline. Gillar man arkitektur är detta verkligen en byggnad att spana in lite extra.


10. Museum aan de Stroom

Museum aan de Stroom är ett kulturhistoriskt, lokalhistoriskt, konst- och sjöfartsmuseum i Antwerpen. Byggnaden består av 10 lådor som staplats och vridits på varandra. Höjden på byggnaden är 60 meter och det finns utsiktsplatser på toppvåningarna av lådorna. Jag besökte inte själv muséet men det var många andra ombord på kryssningen som valde att gå hit.


11. Fiskeskur

I den växande stadsdelen Eilandje i Antwerpen hittar man den coola fiskrestaurangen Fiskeskur. Fisken är bokstavlig talat ”on fire”. Förutom läckra fisk- och skaldjursrätter finns här också en riktigt härlig uteservering intill hamnininloppet spm bjuder på både sandstrand och medelhavsvibbar. Kom hit och frossa ostron, skaldjur eller fiskrätter tillsammans med ett glas naturvin eller en god öl från ett mikrobryggeri.


12. Antwerpse Brewing Company

I den hippa stadsdelen Eilandje ett stenkast ifrån Fiskeskur ligger Antwerpens Brewing Company med Taproom. Här kan man slå sig ner mitt bland öltankarna i den industriella miljön med en provsmakningsbricka med öl. Man kan också köpa med sig lock direkt från bryggeriet. Missa inte att testa deras speciella lager vid namn Lucie. ”Freshly brewed happiness” som de själva kallar det.

Glöm inte följa @fantasydining på instagram för fler tips, inspiration & tokigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.