8 timmar i Hoorn- en av destinationerna vi besökte med Viva Cruises

Vyn över Hoorn är slående vacker. När vi sakta närmar oss hamnen med Viva One är den blå himlen fylld av fluffiga vita moln som ramar in den glittrande hamnen framför oss i fjärran. Lika perfekt som om det vore på ett vykort.


Det märkliga men också spännande är att jag inte vet någonting om Hoorn som är beläget i Norra delen av Holland. Det är inte så ofta det händer (att jag inte är ordentligt påläst före en destination jag besöker), men någon gång ska vara den första för det också. För visst finns det en viss tjusning i att inte veta i förväg vad som väntar och ta dagen som den kommer?


Besöket i Hoorn var en del av en pressresa med United spirit nordic & Viva Cruises


Vi anlände med flodkryssningsfartyget Viva One runt 9.30 på morgonen, strax efter frukost. Därefter samlades vi utanför fartyget för att först följa med på Viva Cruises arrangerade guidade tur genom stan, en stadspromenad på ca 1,5 timma. På den här promenaden fick vi lära oss lite om Hoorns historiska delar, hälsa på statyerna av ”The cabin boys of Bontekoe” spana på enhörningen uppe i tornet samt promenera på några av Hoorns charmigaste gator. Efter den guidade turen var det sedan dags att upptäcka Hoorn på egen hand de återstående timmarna.

Vår rutt med Viva Cruises ombord på Viva One:

Läs mer om min upplevelse på flodkryssen här: ”Beautiful Flanders”- en veckas flodkryssning med Viva Cruises

The cabin boys of Bontekoe
Hoofdtoren där man idag hittar en restaurang
De lutande husen i Hoorn har att göra med att man byggde husen smalare längst ner och vidare högre upp. Detta för att undkomma någon form av skatteregler.

Hoorn är ett inte speciellt stort så det är inte svårt att hitta i staden. Resten av dagen spenderade jag på bästa sätt genom att promenera och insupa atmosfären. Solen strålade och humöret var på topp.

Jag började faktiskt med lite shopping, något jag sällan ägnar mig åt när jag är på resande fot. Nåväl, den här gången kunde det inte undvikas då mina skor blivit förstörda av regnet i Amsterdam dagen innan samt att jag insåg att jag saknade en varmare tröja att ha på mig för utesittande kvällar uppe på deck. Det fanns gott om butiker på huvudgatan i Hoorn så snart hade jag en kasse med både nya vita sneakers samt en vit kofta med fransar i bohemisk stil.

Efter shoppingen tyckte jag att det var dags för en öl och efter guidens rekommendation tidigare under dagen begav jag mig till torget Roode sten. Det blev en Affligem Blonde som visade sig vara från Belgien, men vad gör väl det. Den var precis så god som den såg ut. På uteserveringen på torget mötte jag sedan upp min finska bloggkollega från Travellover och vi spenderade resten av dagen tillsammans i Hoorn. Hjäpte varandra med att fotografera samt gjorde ett besök i en underbar ostbutik.

Ostbutiken som heter De WestFrieschlander finner ni högst upp på min lista över saker att besöka i Hoorn. I butiken finns mängder av roliga ostar staplade på höjd. De flesta från Nederländerna och närområdet men också några långvägars. Vad sägs om gouda med tryffel, gröna örter, chili eller kummin? Vattnas i munnen eller hur? Jag kunde inte motstå frestelsen så det blev ostar med hem i smakerna chili och kummin.

Passande nog hittade jag också en unik liten specialiserad vinimportsbutik på vägen tillbaka till kryssningsbåten. Vad passar bättre till ost än en god flaska vin liksom?

Man kan bokstavligen säga att dagen flög fram för mig…

Förväntansfull kryssade vi sedan vidare på Rhenfloden med Viva One. Nästa destination Rotterdam som ni kan läsa om här: 10 coola saker att göra i Rotterdam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.