10 saker att göra i Gent- en medeltida stad i Belgien

Den medeltida staden Gent i Östflandern i Belgien var den 5:e destinationen vi anlände till ombord på Viva Cruises under flodkryssningen ”Beautiful Flanders”. Den här medeltida pärlan ruvar på allt från historiska sevärdheter som slott och borgar till pittoreska gator med söta butiker som säljer allt från paraplyer till hattar. Dessutom smakar både chokladen och ölet lite extra bra i den här delen av Flandern.

Gent är Belgiens tredje största stad och har en historia som sträcker sig nästan 1400 år tillbaka i tiden. Inte konstigt att det finns mycket spännande att se & upptäcka här. Vi stannade till i Gent över dagen under flodkryssningen med Viva Cruises och hade ca 10 timmar på oss att flanera runt i en av Flanderns mest intressanta städer.


Besöket gjordes i samband med en pressresa med United Spirit Nordic & Viva Cruises


Vår rutt med Viva Cruises ombord på Viva One:

Läs mer om hela flodkryssningen här: ”Beautiful Flanders”- en veckas flodkryssning ombord på Viva Cruises

12. GRAVENSTEEN

Gravensteen som också brukar kallas för ”Grevarnas slott” är en av Gents främsta sevärdheter. Detta magnifika medeltida slott med tidsanor från 1180 var residens för grevskapen i Flandern fram till mitten av 1300-talet. Slottet har också i olika perioder fungerat som bl.a fängelse och domstol.  Idag är slottet öppet för allmänheten och är ett populärt turistmål att besöka i Flandern. Slottet är dessutom mycket populärt att gifta sig i. Ta en promenad på ringmuren som omsluter slottet och blicka ner mot vallgraven från de små fönster som finns längs med muren. Gå sedan på en upptäcksfärd inne i slottets gångar och salar samt titta in i grevebostaden.


2. FÖNSTERSHOPPA I SÖTA BUTIKER

Att fönstershoppa i Gent är ett sant nöje. De små söta butikerna har specialiserat sig på allt från hattar, paraplyer, smycken, konfektyr och choklad. Drömmen för en fönstershoppare.3. TESTA EN LA CHOUFFE

Belgiens La chouffe Blonde med sin gemytliga tomte som pryder etiketten serveras på iprincip varje bar och uteservering i Gent. Denna ölsort är ett ljust överjäst öl med en maltig, fyllig och fruktig karaktär med mild beska. Ölet bryggs på kornmalt med tillsats av candysocker och är kryddat med Saazer och Goldings humle, samt en aning koriander. Mycket god och trevlig öl men som behöver ett varningens finger dock. Man får nämligen se upp med att dricka för många då alkoholhalten är på hela 8 %.


4. FLANERA I OLD TOWN

Gent är en sagolik medeltida stad med många tinnar och torn som sticker ut och reser sig över standsvyn. Något av det första som nyanlända turister brukar göra när de kommer till Gent är att flanera omkring längs med kullerstensgatorna i Old town och bara insupa den medeltidsaktiga atmosfären. Spana in de medeltida byggnaderna, gränderna och katedralerna eller slå dig ner på någon mysig uteservering längs med den pittoreska kanalen.5. AFTERNOON TEA PÅ ALICE

Alice tearoom är ett underbart ”hidden gem” där man kan få uppleva en afternoon teaupplevelse utöver det vanliga. Som att en liten del av Alice i Underlandet hamnat i staden Gent. Slå dig ner i en puderrosa miljö under kristallkronorna med en inredning som präglas av tekannor och tekoppar samt antika porträtt och tavlor. Förutom afternoon tea serveras även frukost, lunch samt bakverk och gräddiga tårtor, kaffe och te hela dagen lång.6. GRAFFITTITUNNELN

Tycker man att det är spännande att kolla in street art och graffitti när man är ute och reser ska man inte missa att göra ett besök vid Gents graffittitunnel. Street artartister använder tunneln som ett levande galleri och platsen är under ständigt förändring. En gata som är i stor kontrast till den övriga stadsbilden av Gent.


7. JAZZBAR I EN GRÄND

Skulle du befinna dig i Gent och plötsligt höra tonerna från jazz strömma ut från en gränd. Ja, då är du med största sannolikhet i närheten av Hot Club Gent. Detta stället är en cool jazzklubb vars koncept en gång i tiden skapades för att främja jazzmusiken. Man hittar den gömd allra längst in i en smal gränd. Kom hit för att lyssna på jazz, dela på en flaska vin och beställ in en skål med ost och chark.8. PATHERSHOL- det gastronomiska hjärtat för foodies

Pathershol är en av de stadsdelar i Gent som man absolut inte får missa. Allra minst om man är en foodie. Den här delen av stan med kullerstensbelagda gator och historiska byggnader är nämligen inte bara ett pittoreskt område att besöka utan brukar även kallas för Gents kulinariska hjärta. Restaurangerna ligger tätt och bjuder på matupplevelser från hela världen. Det är också i detta området man hittar stans trendigaste pubar och barer.9. ”HIDDEN GEMS” VID KANALEN

Gents riktiga ”hidden gems” hittar man om man ger sig ut på en upptäcktsfärd längs med kanalen. På vägen kommer man att finna fantastiska gröna och blomstrande gömda oaser. Det är nästan helt omöjligt att promenera förbi här utan att vilja slå sig ner för något kallt att dricka på varje liten mysig uteservering som man hittar längs med floden. Det ena stället är finare än det andra och så håller det på.


10. ÄT BELGISK CHOKLAD

Belgisk choklad är världsberömd, det är känt sedan gammalt. I Gent finner man därför självklart ett stort utbud av butiker som specialiserat sig på choklad samt att tillverka sina egna praliner. Några av de mest kända butikerna i stan är HD Ghent by Hilde Devolder chocolatier, Chocolaterie Luc Van Hoorebeke och Chocolaterie Vandenbouhede.

LÄS OCKSÅ: 12 FANTASTISKA SAKER ATT GÖRA I ANTWERPEN

One thought on “10 saker att göra i Gent- en medeltida stad i Belgien

  1. Åh nu längtar jag tillbaka. Vi åkte ofta hit på helgerna från Bryssel. En riktig matstad och faktiskt även platsen där landets chokladhistoria började på 1600-talet. Fortfarande minns jag pommesen på Vridagmarkt som bäst i landet för mig. En prestation i landet som uppfann pommes och har kiosker överallt.
    La Chouffe har jag galna minnen med och gott är det även om just det inte är från Flandern. Rekommenderar Hapkin som är det och svårt att hitta i Sverige. Lite som Duvel. Även Brugse Tripel för en stark flamländare från grannstaden. På vår lokala bar satt tanterna i clubjackor på söndagarna och sippade på den starka ölen.
    Belgien har många knepiga sidor men mat och dryck (och surrealism!) det kan de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.