”Beautiful Flanders”- en veckas flodkryssning ombord på Viva Cruises

Att långsamt kryssa fram på floden Rhen i vackra Flanders innebär en njutbar och rofylld resa ombord där allt ingår, men även att man vaknar upp till en ny spännande destination varje dag. Det är just den här kombinationen av lugnet ombord och fartfyllda dagar i land som gör en resa med Viva Cruises till den ultimata upplevelsen för den som gärna vill ha lite av båda dessa ingredienser under resan.


Man kan kalla Viva One för ett lyxigt flytande all inclusive hotell där man endast behöver packa upp resväskan en enda gång, men ändå får uppleva en rad spännande nya destinationer varje dag. Hytterna är fullt utrustade med allt som brukar finnas i ett helt vanligt hotellrum som en skön dubbelsäng, platt-tv, minibar, lyxiga badartiklar och morgonrock. Dessutom kan man med lätthet lämna plånboken hemma då all mat och dryck ombord ingår i priset.

Bara att luta sig tillbaka och ”enjoy the moment” som också är rederiets pricksäkra slogan. När man sakta susar förbi de grönklädda flamländska slätterna, ser kor, får och hästar som betar och svalkar sig intill vattenbrynet, passerar de många slussarna samt får njuta av de vackra solnedgångarna med en drink i handen, då är det just det man gör. Njuter av nuet. ENJOY THE MOMENT!Resan var en pressresa arrangerad av United spirit Nordic & Viva Cruises
”Beautiful Flanders” – Rutt & destinationer

Min resa med Viva Cruises startade i Düsseldorf med avgång 17.00 på söndagseftermiddagen. Resterande 7 dagar ombord anlände vi till en ny destination varje dag, för att vid dag 8 åter vara tillbaka i Düsseldorf vid resan slut.

Så här såg rutten ut för Beautiful Flanders:

Längden för hur länge vi stannade på de olika destinationerna under resan var olika från dag till dag, med en variation på allt från 6 -21 timmar. Medeltiden för hur länge vi stannade på en destination var ca 8 timmar. Längst tid hade vi dag 2 i Amsterdam där vi även stod stilla under natten vilket gjorde att en helkväll i Amsterdam blev möjlig. Resterande kvällar spenderades ombord på Viva One.


ANTWERPEN- BELGIEN

HOORN- NEDERLÄNDERNA

GHENT, BELGIEN

AMSTERDAM- NEDERLÄNDERNA
ROTTERDAM-NEDERLÄNDERNA

Boendet ombord

Det finns 3 varianter av hytter i olika prisklasser ombord på Viva One. Dessa är Dubble Cabins, Junior Suites, Luxurious balcony suites. Samtliga varianter av hytter är fullt utrustade med sköna sängar, platt-TV, välfylld minibar, skönhetsprodukter från RITUALS®, morgonrock, tofflor, hårtork, kassaskåp, luftkonditionering, samt egen dusch och toalett.

Dubbel Cabins: Den enklaste varianten finner man på Emerald Deck. Hytterna är 17 m². Dessa hytter har ej öppningsbara fönster.

Junior suites: Näst bästa kategorin är belägna på Diamond deck och Ruby deck. Den stora skillnaden mellan Dubbel cabins och Junior suites är att Junior suites har franska balkonger med en öppningsbar fönstervägg. Hytterna är 18m².

Luxurious balcony suites. Den lyxigaste varianten av hytter har en storlek på 25 m² samt en egen balkong på ca 2m². Dessa lyxiga sviter hittan man på Diamond deck och det finns endast 4 st av den här varianten ombord på Viva One.


Lyxiga skönhetsprodukter från RITUALS®
Välkomstvin & chokladdoppade jordgubbar

Dagens program hittar man alltid på tv-skärmen i sin hytt där man kan läsa om vad som händer under dagen samt hålla koll på viktiga tider för ankomst, avgång samt lunch och middag. Går till fördel att lätt byta den tyska texten till engelska.


Mat & dryck – all inclusive ombord

Livet ombord på Viva Cruises är all inclusive. All mat och dryck ombord ingår med andra ord i priset.

Varje dag kan man avnjuta en 3-rätters lunch, en 4-6 rätters middag, fria drinkar, cocktails, öl, vin, likör, champagne och alkoholfria drycker i restaurangen, loungen eller uppe på soldeck. Det finns 2 restauranger ombord. Riverside restaurang är den man tillbringar mest tid i under resan. Här serveras alltid frukostbuffén på morgonen samt lunchen. Det är också här man äter sin middag de allra flesta kvällarna ombord samt där man håller Captain’s Farewell gala dinner den sista kvällen ombord. Viva´s Bistro är en mindre restaurang som man har möjlighet att boka vid ett tillfälle under sin resa. Här serveras en säsongsbetonad meny där man kan välja upp till 4 rätter. I loungen serveras drycker under hela resans gång och vid ett tillfälle ombord serverar man high tea.


RIVERSIDE RESTAURANT

På Riverside restaurant serveras frukost, lunch och middag. Frukosten är buffé medan både lunch och middag har tallriksservering. Är det något jag uppskattar så är det just det. Att man ansträngt sig lite extra och hoppat över de traditionella bufféborden som annars är väldigt vanligt ombord på kryssningsfartyg samt på platser där man skall servera många gäster samtidigt. Jag tycker att det är väldigt trevligt att få mina 3 rätters till lunch samt mina 4-6 rätters till middag serverad på tallrik vid bordet. Det ökar känslan av lyx och höjer själva upplevelsen.

Maten som serveras på Riverside restaurant är genomgående bra. Inga smakexplosioner eller exotiska inslag i menyn men i det stora hela finns inget att klaga på i smakerna. Det finns alltid flera förätter att välja bland och är man nyfiken på att smaka på flera av dem så är det bara att beställa in en extra tallrik. Därefter serveras alltid ett par soppor och till huvudrätt finns alltid kött, fisk eller vegetariskt att välja mellan. Desserterna är riktigt, riktigt bra så man har anledning att tro att dessertkocken som jobbar ombord är riktigt vass på sitt jobb. Det finns också alltid ost, kex och marmelad på menyn. Till maten serveras öl, vin eller alkoholfritt.


VIVAS BISTRO

Vivas Bistro hittar man i aktre delen av båten. Här finns endast ett fåtal sittplatser och menyn är annorlunda mot den som serveras på Riverside. Vill man äta på Viva´s Bistro måste man boka plats (ett tillfälle under resans gång). Menyn består av 4 rätter och är säsongsbetonad. Till min stora glädje var det den gröna sköna sparrisen som gästspelade under säsongen jag var ombord. Första rätten var en krämig sparrismousse med vit och grön sparris följd av en härlig sparrissoppa. Till huvududrätt serverades grillad argentinsk biff (alternativt ett fisk/veg). Min biff serverades med kryddsmör, sparrispaket, hollandaisesås och nypotatis. Sist men inte minst serverades en jordgubbsmascarponekräm med bisquit och mynta. Detta var min favoritmiddag under resan.


COCKTAIL LOUNGEN

Loungen är öppen hela dagen. Här kan man sitta och sippa på sin cappucino med en bra bok, träffas för en aperitif i baren före middagen och det är också här all underhållning sker på kvällarna efter middagen. Underhållningen ombord på vår resa bestod mestadels av pianospelande och sång av musikern Ivan som var ombord under hela resan samt lotteri och bingo.

I cocktailbaren serveras ett utbud av klassiska cocktails samt alkoholfria drinkar. Man hittar t.ex klassiker som negroni, gin och tonic, margarita, mojito och apperol spritz. Det finns naturligtvis även öl, vin, prosecco och champagne i menyn. Det finns dessutom en dagens drink som presenteras på dagens informationskärm inne på kabinens platt-tv som en extra liten kul detalj. Informationsträffen, säkerhetsgenomgången, presentationen av personalen ombord samt drinken före Captains gala dinner sker i loungen.


SUNDECK

Uppe på sundeck har man den bästa vyn över de flamländska landskapen som man lugnt kryssar förbi. Emellanåt får man syn på betande hästar och kor intill vattenbrynen. Solnedgångarna är magiskt vackra och under dagarna kan man lungt luta sig tillbaka i en solstol eller hängmatta. Det finns en minipool på toppen av sundeck för den som behöver svalka av sig.
Om Viva One & Viva Cruises

Vår resa skedde ombord på Viva One, ett av Viva Cruises nybyggda fartyg som tar emot en kapacitet på max 176 passagerare. Det finns 88 hytter ombord i 3 olika modeller och prisklasser. Dessa finner man på Emerald deck, Diamond deck och Ruby deck. Fartyget känns modernt, snyggt och väldigt rent. Förutom restauranger, lounge och sundeck finns även faciliteter som gym, mindre spa samt massage ombord. För den som inte vill upptäcka de olika destinationerna under resan på egen hand finns arrangerade utflykter och walkings tours att köpa till. (Dubbelkolla bara att de finns på engelska innan du bokar, då de flesta ombord är tysktalande)

Viva Cruises har en mängd andra fartyg och flodkryssningar att välja bland som går via bl.a Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Kryssa på Donau, Main river eller varför inte Baltic sea. För den som är sugen på en river cruise finns många spännande rutter och destinationer att välja från.

Priser:

En veckas kryssning med Viva Cruises ”Beautiful Flanders” kostar från 1.195 €. Då ingår alla måltider, frukost, lunch, middag samt drycker ombord. Läs mer här vad som ingår i priset.

Läs gärna min norska bloggkollega Alltid reiseklar reportage om flodkryssningen här.


På bilden nedan ser ni en av de många slussar som man får lägga till vid och vänta på att få komma igenom under kryssningen. Det är något väldigt romantiskt över en solnedgång väntandes vid slussen. Särskilt då himlen lyser upp i rosaskimrande färger. Kanske är det något med själva väntan som gör att man börjar känna lugnet inom sig. Att det är ok att vänta. För vi kan stanna här. Vi lever i nuet och har inte bråttom någonstans.

ENJOY THE MOMENT.

I nästkommande reportage om Viva Cruises kommer jag skriva om de olika destinationerna jag besökte under kryssningen.

One thought on “”Beautiful Flanders”- en veckas flodkryssning ombord på Viva Cruises

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.