15 unika restaurang- & barupplevelser i York

Unna dig lyxig afternoon tea i en tågkupé som för tankarna till Orientexpressen eller hitta genvägen genom spitaffären till Yorks egna ”Leaky Cauldron”. Testa trollkarlspicknick eller gå på ”Madhatters Tea party”. I en historisk stad som York blir man inte förvånad om kvällen slutar med att du skålar med både vikingar, romare samt ett och annat gammalt spöke.

 

1. Lyxig afternoon tea på Countess of York

Vid Yorks National Railway Museum finner man den lyxiga tågvagnen Countess of York som byggdes 1956 och idag är ombyggd till restaurang. Hit går man för att unna sig lyxig afternoon tea i en unik miljö. Den sofistikerade afternoon tea-menyn består av hembakade York- scones, kakor och snittar. För extra guldkant kan man välja till ett glas champagne till sitt te. En afternoon tea-upplevelse utöver det vanliga.

Hitta hit: National Railway Museum, Leeman Rd, York 

 

2. The Blue Bell- Yorks minsta pub

Den lilla puben The Blue Bell som är Yorks minsting bland pubutbudet blev snabbt min personliga favoritpub. Det är något med stämningen där inne som inte går att konkurrera med. Trevlig atmosfär, goda pints, förträfflig pork pie och så förstås den trevliga personalen samt dess stamgäster som verkar genuint nyfikna på alla nya som stiger in genom dörren.

Hitta hit: 53 Fossgate, York

 

3. House of the trembling madness- med hemlig ingång

Man kan säga att att ”house of the trembling Madness” är lite av en hemlis. I alla fall om du är turist och inte vet var du ska leta. För att komma till Yorks coolaste restaurang måste man nämligen kliva in genom en spritbutik, men helt vanlig är den förstås inte. På övervåningen gömmer sig en mycket populär restaurang inredd med träbjälkar i taket och djurhuvuden på väggarna. Med tanke på Yorks ”connection” med Harry Potter skulle det här stället lätt kunna uppfattas som verklighetens ”Leaky Cauldron” med en smula fantasi. På House of trembling Madness serveras skummande öl och gigantiska ost- och charkbrickor som inte gör någon besviken. Kom i tid för det blir snabbt fullt med folk på kvällen.

Hitta hit:  48 Stonegate, York

 

4. Pivní- trevåningspub

På Pivní som är en mycket trevlig pub hittar man tre våningar med mysiga krypin. Perfekta stället att starta eller avsluta sin kväll i York på.

Hitta hit:  6 Patrick Pool, York 

 

5. Sotano- tapas i trendig atmosfär

Stig ner i källaren på supertrendiga Sotano som påminner lite om en japansk izakaya, fast med spansk tapas på menyn. Fresta smaklökarna med rykande heta gambas med vitlök och chili eller iberico av bästa kvalitet. Är ni fler i sällskapet kan ni med fördel dela på någon av de delikata chark, ost-eller tapasbrickorna.

Hitta hit: 1 Little Stonegate, York

 

6. Flax & Twine – trollkarlspicknick och vintage

Uppe på andra våningen innanför en mysig vintagebutik kan man avnjuta afternnoon tea eller varför inte en förtrollad Harry Potter-inspirerad trollkarlspicknick. Här finns också ett Harry Potter-inspirerat rum och väljer man en fönsterplats får man utsikt mot trollkarlsbutiken ”the shop that must not be named”.

Hitta hit: 20 Shambles, York

 

7. Valhalla – vikingbar

Gillar du vikingtema ska du slinka in på Vikingbaren Valhalla för en skummande pint eller varför inte en mjöd? Baren är inredd i trä med plädar, djurhudar och sköldar. Bli inte förvånad om du i slutet av kvällen skålar med ett gäng riktiga vikingar. Jo då, de tittar allt förbi ibland.

Hitta hit: 4 Patrick Pool, York

 

8. The Habit- Härligaste takterrassen 

Undrar ni var de härligaste takterasserna ligger? Jag upptäckte en av dem av en ren slump. The Habit som för övrigt är ett mycket bra ställe att hänga på (särskilt fred-lördkvällar) har kanske Yorks bästa takterrass med utsikt mot The Minister. Den är något av en hemlighet då den är omöjlig att upptäcka från utsidan nere från gatan. Men om du känner till den, lär du komma hit fler gånger.

Hitta hit: 40 Goodramgate, York

Läs också 10 fantastiska saker att se och göra i York

 

 

9. Madhatters Coffie & Cakes – Alice i Underlandet inspirerat café

Som i många andra städer i England så finns det ofta ett eller ett par ställen som inspirerats av Lewis Carrolls klassiska saga om Alice i Underlandet. York är inget undantag. Innanför Stonegates Orginal Teddy Bear shop hittar man Madhatters Coffie & Cakes en trappa upp. Kom hit för kaffe och kaka, lunch eller afternoon tea.

Hitta hit:  13 Stonegate, York 

 

10. Roman Bath – pub med antikt romerskt bad

Få pubar kan skryta med att ha resterna av ett antikt romerskt bad nere i källaren. Besök muséet och slink sedan in i baren efteråt för något läskande. Puben är inredd med romerska målningar och på utsidan håller romarna vakt.

Hitta hit:  9 St Sampsons Square, York 

 

11. Ye Old Shambles Tavern- Ölprovning och hantverksöl

På the Shambles som är en av Europas vackraste och bäst bevarande medeltida gator finns flera riktigt trevliga pubar, restauranger och caféer. En av dem som jag besökte var Ye Old Shambles Tavern som visade sig vara en riktig guldgruva för den som gillar hantverksöl, microbryggerier samt ölprovningar.

Hitta hit: 7LZ, 44 Shambles, York

 

 

12. The Goden Fleece – Yorks mest hemsökta pub

Varför inte göra ett besök på den mest hemsökta puben i York när du ändå befinner dig i Storbritanniens kanske mest hemsökta stad? På The Golden Fleece kan du säkerligen skåla med en och annan ny fast osynlig kamrat.

Hitta hit: 16 Pavement, York

 

13. Ye Old Starr Inn – Yorks äldsta pub

Missa heller inte Ye Old Starr Inn som också sägs vara hemsökt. Den här puben är Yorks äldsta pub med licens. Härlig pubstämning med allt som hör till  samt med en insynsskyddad innergård som passar perfekt för soliga dagar.

Hitta hit: 40 Stonegate, York

 

14. The Tree Tuns- Yorks mest instagramvänliga pub

The Tree Tuns kan mycket väl vara Yorks mest Instagramvänliga pub från utsidan. Eller vad tycker ni? För bästa fotografiet gå förbi puben tidigt på morgonen innan stan vaknat till liv.

Hitta hit:  12 Coppergate, York 

 

15. Bettys Tea Room – Berömd Afternoon tea

Bettys Tea Room ligger ofta överst på listan över afternoon tea-ställen att vilja besöka i York. Tyvärr hann jag själv inte med ett besök den här gången men det såg väldigt trevlig ut när jag kikade in genom fönstret. Vill du uppleva Bettys Tea Room är det en bra idé att boka bord i förväg, särskilt under högsäsong. Få ställen är så populära som just Bettys.

Hitta hit:  6-8 St. Helen’s Square, York &  46 Stonegate, York


*Resan till York var en pressresa med Visit Britain och Visit York*


4 reaktion på “15 unika restaurang- & barupplevelser i York

  1. The Blue Bell är en favorit. Jag gillar också lugnet. Den är till skillnad från temapubar och afternoon tea-ställen en riktig York-institution med få turister. Under stadens stora galopptävlingar förbjuder de överförfriskade tävlingsbesökare. Lugnt och tyst ska det vara. På Three Tuns som är en annan mer lokal pub kan det gå desto vildare till på kvällarna men visst är det ett underbart hus. Vår stampub heter Snickleways och är också en vacker liten spökpub. Nästan mitt emot The Habit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *