20 annorlunda tips på saker att göra i Köpenhamn

I Köpenhamn kan du checka in på världens minsta hotell, eller varför inte utforska stadsdelen som nyligen blivit utsedd till det coolaste området i världen. 
Dinera inuti en kyrka, ta en öl bakom galler i en fängelsecell, ät kött direkt hos slaktaren eller besök en lönnkrog som är gömd bakom en bokhylla. 

Här kommer mina 20 mest annorlunda tips på saker att se, göra, bo, äta & dricka i Köpenhamn. Tipsen som kan göra din nästa resa till Köpenhamn lite extra minnesvärd. Glöm inte att följa @fantasydining på instagram för mer tips och inspiration. Vi har alltid nya annorlunda och spännande tips att dela med oss av.

1. CHECKA IN PÅ VÄRLDENS MINSTA HOTELL

Visste du att världens minsta hotell finns i Köpenhamn? Hotel Central & Café i Vesterbro har endast ett enda hotellrum som är beläget på övervåningen ovanför det lilla tillhörande caféet (som även det borde vara ett av världens minsta). Här snackar vi om att få ett helt hotell bara för sig själv. Lyxigt och kanske lite tur, för hur hade man annars fått plats i den pyttelilla frukostmatsalen?

Tullinsgade 1, 1618 Köpenhamn

2.  BESÖK VÄRLDENS COOLASTE STADSDEL 

Botanisera mellan hippa naturvinsbarer, bryggeripubar, coffieshops och vintagebutiker i världens coolaste stadsdel. Ja ni hörde rätt! Världens coolaste!! Nyligen blev stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn utsedd som etta på listan över ”världens 49 coolaste stadsdelar” av Timeout. Ett betyg som heter duga och som skapar stor nyfikenhet eller hur? Stadsdelen är bland annat känd för sina många naturvinsbarer, stans bästa surdegspizza samt för att servera den bästa shawarman innanför Danmarks gränser.

3. BESÖK DEN URBANA PARKEN SUPERKILEN

Superkilen är en allmän park i stadsdelen Nørrebro som designats av Bjarke Ingels Group, Superflex and Topotek1. Den här urbana parken sträcker sig 750 meter från Nørrebrogade till Tagensvej och består av tre huvudområden: The Red Square, The Black Market and The Green Park. Populär park att besöka både av skateare och barnfamiljer samt för en och annan turist som bara vill ta en cool bild.

 Nørrebrogade 210, 2200 Köpenhamn

LÄS OCKSÅ: 20 ANNORLUNDA SAKER ATT SE & GÖRA I PRAG 

30 ANNORLUNDA SAKER ATT SE & GÖRA I GÖTEBORG

4. BESÖK EN HEMLIG SPEAKEASY BAKOM EN BOKHYLLA

Curfew som betyder utegångsförbud är en klassisk speakeasybar i hjärtat av Köpenhamn. För att komma in måste man ringa på en ringklocka på utsidan och har man turen att få komma in så hittar man ingången till cocktailbaren genom bokhyllan i entréhallen. När du knallat rakt igenom dörren av böcker uppenbarar sig en elegant bar som får dig att bli förflyttad till 1920-talets förbudstid. Ljuset är dovt, grammofonskivan spelar och champagneglasen klirrar. Välkommen till en annan tidsera.

Vesterbrogade 20, 1620 Köpenhamn

5. ÄT BERÖMDA WIENERBRÖD på Andersen & Maillard 

Ryktet säger att man hittar stans godaste kaffe och wienerbröd på Andersen & Maillard i Nørrebro. Jag kan inte annat än att hålla med. Ägarna är inga mindre än kaffeexperten Hans Kristian Andersen samt tidigare Noma-kocken, Milton Abel. Vad kan gå fel? Allt sker på plats från rostning, bryggning till bakning i en trendig industriell miljö som får Köpenhamnsborna själva att flockas här under helgerna.

Nørrebrogade 62, 2200 Köpenhamn

6. UPPTÄCK KØDBYEN

Kødbyen brukar ofta jämföras med att vara Köpenhamns svar på ”Meat Packing District” i New York. Gemensamt har dessa att de båda en gång i tiden varit platsen för slakt och kötthantering som i dagens läge förvandlats till hippa kvarter med trendiga restauranger och barer. I Kødbyen hittar man allt från trendiga nattklubbar till surdegspizzor, hamburgare joints och köttrestauranger som serverar riktigt bra kvalitetskött.

7ÄT MIDDAG HOS SLAKTAREN 

Köttrestaurangen Fleisch hittar man bakom tunga plastdraperier som ger känslan av att befinna sig i ett frysrum. Här äter man kvalitetskött direkt hemma hos slaktaren själv i hjärtat av Kødbyen. Missa inte deras råbiffssmörrebröd om du kommer hit under lunchen. Råbiffsperfektion när den är som bäst.

Slagterboderne 7, 1716 København

8. DRICK EN KALL ANARKIST

Tröttnat på Carlsberg och Tuborg? Grattis, då kanske du är redo för en kall Anarkist från microbryggeriet i Odense. Prova en fruktig och ofiltrerad Hazy IPA, en fruktig Bloody Weizen eller kanske en ren och mältad Naked Gold. Anarkist bryggeripub hittar man ett stenkast från Centralstationen i anslutning till nöjesparken Tiovoli Gardens. Förutom hantverksöl severas smarriga pizzor och annan pubmat.

Bernstorffsgade 7, 1577 Köpenhamn, Danmark

9. BESÖK EN TRENDING NATURVINSBAR

Fenomenet naturvinsbarer har en tendens att poppa upp likt popcorn runt Köpenhamns gator. Danskarna ligger tidsmässigt några år före oss i utvecklingen när det kommer till just naturviner så är man en naturvinsälskare så har man helt klart kommit till helt rätt stad. Några tips från mig är att besöka vinbarerna Ancestrale, TerroristenSabotøren, Not Your Usual winebar samt kanske även handla med lite spännande flaskor på Vin Super Natural.

10. GÖR EN RESA I H.C ANDERSENS FOTSPÅR

Har du alltid älskat H.C Andersen och hans sagor som ”Den lilla sjöjungfrun” och ”Tennsoldaten”? Varför inte göra en självguidad rundtur i Köpenhamn i sagoförfattarens fotspår? Besök huset där han bodde som ung, platserna som gav inspiration till hans böcker, checka in på hotellet där han hyrde ett rum, besök hans staty, hans museum samt hans gravsten. H.C Andersen föddes förvisso i Odense men spåren av honom och hans sagolika berättelser finns överallt i Köpenhamn.

11. TA EN SELFIE MED GREEN GEORGE 

Coolaste selfien tar man helt klart tillsammans med Green George af Thomas Dambo, under textraden ”The World is in our Hands”. Statyn är gjord i återvunnet trä och är belägen inne i fristaden Christiania. Thomas Dambo är också skaparen till ”The six wooden giants” som är utspridda på olika natursköna platser strax utanför centrum. Skulpturerna är gjorda av återvunnet trä och är placerade i sina olika ”off track” miljöer som ett försök av skulptören att få ut Köpenhamnsborna att upptäcka den närliggande naturen. För att ta sig till dessa skulpturer behövs bil.

Sydområdet 30, 1440, Köpenhamn

12. BESÖK EN ALTERNATIV JULMARKNAD

Om du råkar befinna dig i Köpenhamn under juletid, missa inte ett besök på Christianias alternativa och annorlunda julmarknad. Christiania kommer förvisso på andra plats bland Köpenhamns mest besökta platser men jag tror att det är få som kan säga att de varit där på julmarknad. Den traditionella Christianiamarknaden inne i den Grå Hallen som varit aktiv sen 70-talet pågår från den 12-20 dec. En färgsprakande basar med varor från hela världen. Det är också rätt kul att promenera omkring i ett juldekorerat Christiania där man kan finna en hel del udda julpynt bland tomtar och granar

Refshalevej 2, 1436 Köpenhamn

13. HAMNA BAKOM GALLER PÅ CPH JAIL HOUSE

Vill du inte hamna bakom lås och galler inne i en cell med hårda stenväggar med kritstreck är det kanske bäst att du uppför dig och håller dig bort från CHP Jailhouse. Den här speciella temabaren med annorlunda inredning och poliser bakom bardisken har ryktet att vara Köpenhamns mysigaste gaybar. Mig behöver ni inte övertyga, en kall öl bakom galler låter fängslande roligt tycker jag.

Studiestræde 12, 1455, Köpenhamn

14. ÄT HUMMER MED BRÖD

Det tål att sägas igen. I Köpenhamn kan man det här med gastronomi. Men att street food kan bli så här fenomenalt god som på Hooked Seafood Kitchen i Nørrebro får mig att vilja flytta dit bums. Den läckra amerikanska briocherullen är fylld med nykokt hummer, brynt smör, citron, krispig lök, gräslök och majonnäs som riktigt smälter i munnen. Likaväl som den asiatiska varianten där briocherullen istället är fylld med hummer, sugersnaps, koriander, puffade risnudlar samt asiatisk hummermajo. Till båda serveras hemmagjorda frasiga fries och chilimajo med sting. Någon som tackar nej? Ingen, nä jag tänkte väl det.

Nørrebrogade 59, 2200 København, Danmark

15. DRICK KAFFE PÅ KÖPENHAMNS MINSTA CAFÉ

Central Café som tillhör Central Hotel & Café (världens minsta hotell) är ett supergulligt café i miniformat, inte större än ett hål i väggen med ett par sittplatser på insidan samt ett par stolar på utsidan om vädret tillåter. Caféet är oerhört populärt i området och man behöver naturligtvis inte bo på hotellet för att njuta av en kopp nybryggt kaffe från Risteriet, en gammaldags milkshake eller något nybakat. Kom hit och hoppas att du är först annars är det take away som gäller.

Tullinsgade 1, 1618, Köpenhamn

16.  BESÖK EN BAR MED GALEN JULDEKORATION

Så här vid juletid vill man kanske komma i julstämning ordentligt. På Centralhjørnet har man tagit det här med juldekoration på allra största allvar. Det räcker att du sticker in huvudet innanför dörren och du kommer märka av den speciella atmosfären. Fullt med folk, enorma juldekorationer i taket i kombination med en tjock dimma av cigarettrök får kanske vissa att vända i dörren medan andra står utanför och köar i timmar för att få komma in. Centralhjørnet är Köpenhamns äldsta gaybar med regelbundna dragshows.

Kattesundet 18, 1458, Köpenhamn

17. DRICK VIN (per cl-pris) 

På Lundgren V.I.P. Bagerstraede får du möjligheten att på egen hand eller med personalens hjälp fixa din egen vinprovning. Detta eftersom du köper vinet per centiliterpris. Vill du testa några droppar av flera flaskor, inga problem. Servitören kommer att ställa flaskorna du vill prova på bordet. Du häller upp själv och bestämmer mängden själv. När du ska betala kommer sedan servitören att mäta mängden som är kvar i flaskorna. Smart idé i trevlig miljö som även erbjuder ost, chark samt goda tapasrätter bakom charkdisken.

Bagerstræde 6, 1617

18. ANTIPASTI AVSMAKNINGSMENY PÅ OSTERIA 16 

Den italienska antipastiresturangen Osteria 16 finns numera på tre platser runt om i Köpenhamn, två restauranger i Vesterbro samt en i Nørrebro. Framgångskonceptet är avsmakningsmeny för en rimlig slant. Avsmakningsmenyn består av 8 antipastirätter för priset av 300 danska/pers. Råvarorna som man använder är enkla men originella. Man använder alltid färska råvaror som importeras direkt från Italien. Avsmakningsmenyn kan ändras efter säsong och tillgång men kommer alltid erbjuda spännande kombinationer. Osterias 16 första restaurang på Haderslevgade 16 är en mysig restaurang med endast 35 sittplatser som man hittar bakom en sliten grön dörr i Vesterbro. 

Haderslevgade 16, 1671 Köpenhamn

19. DINERA I EN KYRKA

Maven som restaurangen heter är belägen innuti Sankt Nikolaj Kirke som är en av Köpenhamns äldsta kyrkor. Idag finns här istället en konstutställning samt restaurang. Maven betyder på svenska magen och namnet sägs komma från den tid då områdets slaktbutiker var belägna på torget utanför. Hela torget sägs då döpts om i folkmun till just Maven. Restaurangen har en elegant atmosfär och serverar klassiska rätter med inspiration från det danska och nordiska köket.

Sønder Blvd. 73, 1720, Köpenhamn

20.  VÄNTA PÅ TÅGET INNE PÅ JERNBANECAFEEN

Innan du tar tåget hem, missa inte ett besök inne på otroligt mysiga Jernbanecafeen som är beläget endast ett stenkast ifrån Köpenhamns Centralstation. Perfekt ställe att avsluta en weekend i Köpenhamn på. Det finns flera anledningar att lägga den här hemtrevliga puben på minnet, men jag ska räkna upp några av dem.

  • Puben brukar kallas för Vesterbros vardagsrum
  • Puben är familjeägd sen tre generationer
  • Öppet från 07.00-02.00
  • Livemusik flera gånger i veckan och pubquiz
  • Här finns ett litet tågmuseum samt en järnvägsräls med ett tåg som åker omkring
  • Puben har sitt egna öl
  • Man har inte sparat på juldekorationen
  • Om du är stammis kan du få en egen medalj

Har jag lyckats övertyga er? I så fall kanske vi ses där nästa gång jag reser hem från Köpenhamn.

Reventlowsgade 16, 1651, Köpenhamn 

Läs också: 30 annorlunda saker att göra i Göteborg 

2 thoughts on “20 annorlunda tips på saker att göra i Köpenhamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.