10 annorlunda & roliga barer i Prag

Bli serverad öl från ett tåg eller drick cocktails ur en Gnome. Gör en tidsresa tillbaka till medeltiden, lägg ditt öde i alkemistens händer, vakna upp mitt i en mardröm, följ tonerna av ”yellow submarine” eller låt anonyma hjärnskrynklare behandla dig med hjälp av ”Hermann Rorschach-metoden”. 

 

Här är 10 annorlunda, roliga och lite tokiga barer att besöka i Prag. För dig som söker något utöver det vanliga. Vilken av barerna blIr din favorit? Glöm inte att följa @fantasydining på Instagram för fler tips samt inspiration.

 

1. JOHN LENNON PUB

Lennon Wall kan vara den enda plats där graffittimålningar är tillåten i Prag. Väggen med målningar och budskap har funnits sedan 1980-talet och uppkom i samband med att Lennon blev mördad som ett minnesmärke. Även om muren ständigt förändras med tiden hittar man alltid målningar och textrader från Lennons och Beatles låtar på den. Eftersom Lennon Wall lockar turister från hela världen kanske det inte är så konstigt att det även ligger en John Lennon Pub ett stenkast ifrån platsen (även om jag tror att många missar detta). Vill du hitta hit? Följ tonerna av ”Yellow Submarine” och gå in i den gulmålade tunneln. Du befinner dig strax i en Beatlesinspirerad miljö med fotografier, skyltar, citat och framför allt musik. Ta en öl i den lummiga innergården, värm dig inne i den Beatlesinspirerade baren eller passa på att låna toaletten som ligger gömd bakom en telefonkiosk.

 Hroznová 495, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

2. HEMINGWAY BAR

För dig som är ute efter att hitta en sofisekerad bar med en imponerande cocktaillista så är Hemingway Bar ett säkert kort. Den här eleganta cocktailbaren har nämligen blivit listad som en av världens allra bästa cocktailbarer. I den innovativa drinklistan hittar man allt från berömda klassiker till spännande vallmofrö- och absintdrinkar som serveras på diverse spännande vis. Har du någonsin blivit serverad en drink ur en Gnome?

Ernst Hemingway har alltid fachinerat mig. Kanske för hans unika sett att skriva men likaså för all mystik som omgav honom och kanske ännu mer för hans sätt att förflytta sig och resa runt i världen. Om han fortfarande hade levt idag, tror jag att han hade gillat den här baren, som är till hans ära. Han hade nog haft sin bestämda plats i baren där han smuttat på en daquiri eller två med en penna och ett skrivblock i handen. Baren är stilfullt inredd med mörka möbler i trä och läder. På väggarna sitter tavlor på Hemingway och händelser samt minnen från hans liv.

Karoliny Světlé 26, 110 00 Staré Město

 

3. ANONYMOUS SHRINK` OFFICE

Låt anonyma mixologer lindra ditt sinne för en kväll med hjälp av ”Hermann Rorschach-metoden” den evolutionerande psykoanalytiska metoden där man tar hjälp av bläckfläckar. Men först måste du hitta dit. Den här hemliga speakeasybaren är nämligen gömd inuti en helt annan bar. Leta efter en tegelvägg med en röd knapp. Har du turen att få komma in börjar behandlingen omedelbart. Du kommer att få flera val av bilder med bläckfläckar i olika färger framför dig, den du slumpmässigt dras till mest är den bild du ska ge till din mixolog. Cocktailen som kommer att skapas kommer därav bli din utskrivna medicin från din anonyma hjärnskrynklare. Nämnde jag att mixologerna/hjärnskrynklarna även bär masker? De vill ju inte avslöja sin egentliga identitet.

 Jungmannova 23/11, 110 00 Nové Město

 

4. James Dean Café

Har du en förkärlek för amerikanska diners så får du inte missa ett besök på James Dean Café som slungar dig rakt tillbaka till det glada 50-talet. Slå dig ner i en miljö bland randiga skinnfåtöljer i vitt och rött, jukeboxar och bilder på Marilyn Monroe och James Dean samt låt dig bli serverad typisk amerikansk mat och dryck av personal som bär retrokostymer.

V Kolkovně 922, 110 00 Praha 1, Tjeckien

 

5.  VÝTOPNA RAILWAY

Ett tåg kommer lastat…med vadå? Jo, tjeckisk öl så klart! Výtopna Railway är en rolig restaurang och ölbar i Prag som inte bara serverar öl med hjälp utav tåg utan där hela restaurangen är som en enda stor tågbana. Du som gäst sitter mer eller mindre rakt i den. Tågspåren går kors och tvärs, över borden, bardisken, genom tunnlar och över broar. Naturligtvis har varje bord sin egen station dit tågen anländer med både mat och dryck med jämna mellanrum.

Václavské nám. 802/56, 110 00 Nové Město, Tjeckien

 

6. NIGHTMARE HORROR BAR

Varning för mardrömmar! Vågar du besöka Prags läskigaste skräckbar som är belägen i källaren nedanför en mörk spiraltrappa med skräckinjagande ljud och blinkande belysning. Vågar du gå hela vägen nerför den mörka trappan utan att veta vad som väntar dig när du kommer fram? Gör du det så kommer du till en temabar som är inspirerad av olika skräckfilmer och karaktärerna därifrån. Ta ett varv och spana in vilka du känner igen. Här finns många välbekanta skräckansikten samt en liten hörna för den som vill kolla och förnya sina kunskaper i skräckfilm. I baren serveras kall öl och läskigt spännande drinkar.

Újezd 598/5, 150 00 Malá Strana

 

7. CAFÉ TRAMVAL

Café Tramval kan lätt vara med och tävla om att vara Prags sötaste café. Detta pittoreska café är beläget mitt i hjärtat av Prags city center. Här kan man fika inuti en tjeckisk spårvagn i gammaldags stil eller på den mysiga uteserveringen som tillhör cafeét mitt på torget.

New Town, 110 00 Prag 1, Tjeckien

 

8. PRAGUE MEDIEVAL TAVERN

I hjärtat av Prag under slottet hittar man Prague Medival Tavern som sägs vara en av stans allra äldsta krogar. Det figuerar många myter och legender om krogen. Det sägs t.ex att Rudolfs alkemister, bödeln Mydlář, W.A. Mozart och Jaroslav Hašek alla drack sin öl här. Det sägs också varit ett tillhåll för både skurkar och bedragare samt att en del blodiga händelser utspelats under dessa väggar. I dag är den medeltida tavernan ett fridsamt ställe med fladdrande stearinljus, medeltida musik, skummande öl och soppa som serveras i bröd samt personal som bär tidsenliga kläder.

Thunovská 198/15, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

9. KELLYXIR 

Mystiska Kellyxir Bar hittar man i samma byggnad som ”Museum of Alchemist & Magicans”. Här har man sedan urminnes tider experimenterar med magiska elexir och testat dessa på (både oskyldiga och skyldiga) människor. Det sägs att elexiren rinner längs med rören genom hela byggnaden där man låter dem droppa ner i kittlarna i baren. Lägg ditt öde i alkemisternas händer och låt dem testa den senaste brygden just på dig. Kanske kommer den att bota dina sorger, kanske kommer du att kunna flyga, bli förvandlad eller så händer det just ingenting. I en miljö med rykande kittlar och bubblande provrör kommer du i alla fall att ha en riktigt intressant stund. För den nyfikna och hungriga finns även en alkemistisk meny med tillhörande mat och drycker. Missa inte ett besök på muséet när du ändå är här.

Jánský vršek, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

10.  LOKAL

Mat och dryck i kommunistisk stil. Lokal är inte bara Prags längsta och mest långsmala pub. Det som mer utmärker detta stället är att man behållit den gamla inredningen i kommunistisk stil med temat minimalism. Puben är enkelt inredd med träbänkar, inristningar i väggar (precis som det var förr) samt stora öltankar i rostfritt stål direkt under kranarna. En gång i tiden var det så här alla ölhallar såg ut runt om i staden. På Lokal serveras traditionell hemlagad tjeckisk mat, klassiska pubrätter samt pilsner Urquell eller Kozel direkt från tanken.

Dlouhá 33, 110 00 Staré Město, Tjeckien

 LÄS OCKSÅ: 5 FANTASTISKA PLATSER ATT DRICKA VIN PÅ I PRAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.