Alkemi, magi & elixir på Speculum Alchemiae i Prag

Tycker du att det finns alldeles för lite magi och mystik kvar här i världen? Drömmer du om att resa tillbaka till den tid då vetenskap och mystik var nära sammanlänkade och man sökte efter ett ”högre syfte”? Vill du få en rejäl dos av magi, alkemi och förtrollande elixir? Då kan Speculum Alchemiae underjordiska museum i Prag vara något för dig. 

 

Stig in i en magisk värld av alkemi, magi, mystiska föremål, torkade örter, häxbrygder och kärlekselixir. Se den underjordiska källaren med egna ögon där alkemisterna försökte brygga elixir för evig ungdom, evigt liv, evig kärlek samt med hjälp av den vises sten omvandla oädla metaller till renaste guld.

 

HANDLA MAGISKA ELIXIR & BRYGDER

Speculum Alchemiae är både ett museum samt en butik där man kan köpa sitt eget magiska elixir. Butiken hittar man i entrérummet där man också köper sin biljett till själva muséet. Hyllor är fyllda av torkade örter, brygder och elixir i alla möjliga olika storlekar och former. Du väljer själv vilket elixir som passar dig bäst. Kanske är du ute efter evig ungdom, en brygd för att vinna någons hjärta eller varför inte ett elixir som innehåller renaste guld och tros vara bra för hälsan.

De olika elixiren är rena naturprodukter utan konserveringsmedel gjorda efter hemliga recept från 1500-talet. Örterna som de är brygda av odlas i klosterträdgårdar under månljusnätter. Alkoholhalten varierar mellan 14-70%, vissa av brygderna är starkare än andra och ska endast intas tre droppar på en sockerbit. Priset för små flaskor ligger på (55ml) 990 CZK och stora flaskor på (250 ml) 2100 CZK.

 

Kärleksbrygder är klart den populäraste att köpa med sig hem och finns i flera varianter, storlekar och former. Det verkar som att det vi människor allra mest önskar här i livet är just evig kärlek trots allt och så har det kanske varit i alla tider. Näst efter evig undom, evigt liv och guld såklart!!

 

 

 

MUSEUM & ALKEMSITKÄLLARE

 

Ett besök på Speculum Alchemiae kostar 200 CZK (ca 80 sek) och i besöket ingår en 30 min lång guidad rundtur i alkemistverkstaden, alkemistlaboratoriumen samt de mystiska underjordiska katakomberna och tunnlarna i underjorden.

För dig som fashineras av magi, häxkonst och mystik kommer det inte finnas nog med detaljer i det första rummet på övervåningen att lägga märke till. Allt från de fyra elementen, magiska böcker, kartor, målningar, symboler samt en dold ingång genom bokhyllan som man öppnar genom att vrida på en figur i trä som står placerad på en av hyllorna i bokhyllan. Man känner sig nästan lite som Indiana Jones när man lyckas hitta figuren som gör att den gömda dörren i bokhyllan öppnas.

 

BYGGNADEN HISTORIA

Dörren i bokhyllan leder ner i underjorden under byggnaden som består av ett virrvarr av tunnlar och underjordiska rum. Stenområdet där byggnaden som muséet är beläget i tros vara en av Prags äldsta och har en historia som går tillbaka ända till 900 e kr. Enligt upphittade skrifter sägs det på 1400-talet legat ett örtapotek i byggnaden där alkemister bryggt och sålt sina elixir. På 1500-talet ska sedan huset tillhört kejsar Rudolf II. där han etablerade sitt alkemistiska laboratorium samt bjöd in många kända alkemister att arbeta. Nere i de underjordiska rummen har man upphittat rester från alkemistiska verkstäder och hemliga underjordiska gångar som förbinder stadens viktigaste platser.

Tunnlarna som förband stadens viktigaste anknytningsplatser är i dag stängda men de finns fortfarande kvar där under marken fyllda av mystik och hemligheter. I de underjordiska alkemistrummen får man se hur ett alkemistlaboratorium kunde se ut samt de redskap och ingredienser man använde sig av för att försöka skapa elixir för evig ungdom och förvandla oädla metaller till guld.

Läs också: 8 rysliga, mystiska & gåtfulla platser i Prag 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.