20 annorlunda saker att se & göra i Prag

Låt dig bli serverad tjeckisk öl ifrån en tågbana, glassa på en takbar med utsikt över ”Old town square” eller provsmaka på lokalt vin från vingården mitt inne i stan. Besök det imaginära fantasyriket Argondia, vandra i underjordiska alkemisttunnlar, genom stans smalaste gränd eller varför inte följa med på en ”food tour” i den gastronomiska stadsdelen Karlín. Här är 20 annorlunda saker att se & göra i Tjeckiens huvudstad Prag.

 

 


Resan till Tjeckien var delvis en pressresa arrangerad av visit czech republic.


 

1. Besök en vingård mitt i Prag

Vill man börja bekanta sig med tjeckiskt vin, varför inte börja direkt på en vingård i hjärtat av centrala Prag. I sluttningen intill Prag Castle hittar man Villa Richter och St. Wencelas Vineyard. Den här legendariska vingården har en 1000-årig historia och är regionen Bohemias (Böhmens) äldsta vingård. Man började plantera rotstockar här redan på 900-talet. Idag odlas här främst riesling och pinot noir och självklart säljs båda vintyperna på glas eller flaska för provsmakning. Vingården har en stor servering med en makalös utsikt mot takåsarna alldeles intill odlingarna med vinrankor som sluttar ner från berget. I den här miljön där man nästan kan skåla med vinrankorna smakar vinet naturligtvis lite extra gott.

 St. Wencelas Vineyard, Prague 1, Tjeckien

 


2. Lär dig laga Tjeckisk mat på en matlagningskurs

Kanske är du sugen på en gastronomisk upplevelse där du själv får laga maten? Jag fick äran att laga en trerätters middag tillsammans med stjärnkockarna Tomas Kalina och Lukas Vegricht på National
Museum of Agriculture. Rätterna som vi lagade under kursen var en traditionell gulasch till förrätt, svickova med knödel till huvudrätt och till sist en tjeckisk variant av paj med äpplen vid namn zemlovka till efterrätt. Så gott och roligt att få lära sig laga tjeckisk mat tillsammans med två mästerkockar. Dessutom ett fint minne att ta med hem. Och då menar jag förstås inte bara det fina diplomet som man får efter kursen utan även den nya kunskapen som man får ta med hem på köpet. Kanske kan du laga en tjeckisk måltid till vänner och familj när du kommit hem från resan.  

National Museum of Agriculture, Kostelní 1300/44,

 


3. Gör ett besök på Museum of Alchemists and Magicans of Old Prague

Man kan säga att Prag är ”de annorlunda muséernas stad”. Ett av dessa annorlunda museum är t.ex Museum of Alchemist and Magicans of old Prague. Under 1,5 timme (ett besök som egentligen hade kunnat vara över efter en kvart) delade den mycket entusiastiske och historielärde mannen som arbetade på muséet med sig av allt han kände till om alkemi och magi. Han pratade oavbrutet under hela besöket (jag var hans enda besökare förmodligen på hela dagen) om spännande teorier, mysterium, kända historiska personer samt om tomrum i histrorien som ingen lyckats helt fylla i. Han berättade också om alkemisternas arbete och vad de använde sig av i naturen för att skapa sina elixir. Jag blev verkligen fascinerad av berättelserna och oavsett vad som är sant eller myt så var hans historieberättande precis det jag var ute efter att höra. Som satte den lilla extra mystiken över min tillvaro i Prag. Dessutom gillade jag själva muséet som var fyllt av bubblande kittlar, torkade örter och mystiska föremål. Muséet låg uppe i ett högt torn som sägs varit bostad till en känd alkemist.

 Jánský vršek 8, 118 00 Malá Strana

20 annorlunda tips på saker att göra i Köpenhamn

 


4. Besök en hemlig speakeasy

Det är förmodligen bara de som känner till Anonymous Shrink´s Office som kommer att hamna där. Den här speciella speakeasybaren är nämligen gömd inuti en helt annan bar. En tegelvägg kommer att öppna sig efter att du hittat den röda knappen som det är meningen att du ska ringa på. Har du turen att få komma in börjar behandlingen med Hermann Rorschachs revolutionerande psykoanalytiska metod (med hjälp av bläckfläckar) nästan omedelbart. Du kommer att få flera val av bilder med bläckfläckar framför dig, den du slumpmässigt dras till mest är den bild du ska ge till din mixolog. Cocktailen som kommer att skapas kommer därav bli din utskrivna medicin från din anonyma hjärnskrynklare. Nämnde jag att mixologerna/hjärnskrynklarna även bär masker? Är det hemligt, så är det!

 Jungmannova 23/11, 110 00 Nové Město

 


5. Följ med på en ”food tour” genom Prag 

Är du en foodie, ute efter lokala matupplevelser utöver det vanliga? Vill du träffa resenärer från hela världen, sitta ned till bords samt dela på en bit mat tillsammans? Då är ”Taste of Prague food tour” verkligen något jag kan rekommendera för dig. Den här guidade turen bjuder på fantastisk mat och dryck samt tar dig med till några riktiga guldkorn i Prags mest bubblande gastronomiska stadsdelar. Jag rekommenderar varmt samtliga restauranger som vi besökte. Det här är matupplevelser som dröjer sig kvar i både smaklökarna och minnet. 

Taste of Prague food tour- Prags en matupplevelse utöver det vanliga.

 

6. Besök John Lennon Wall & John Lennon Pub

Lennon Wall kan vara den enda plats där graffittimålningar är tillåten i Prag. Väggen med målningar och budskap har funnits sedan 1980-talet och uppkom i samband med att Lennon blev mördad som ett minnesmärke. Även om muren ständigt förändras med tiden hittar man alltid målningar och textrader från Lennons och Beatles låtar på den. Eftersom Lennon Wall lockar turister från hela världen kanske det inte är så konstigt att det även ligger en John Lennon Pub ett stenkast ifrån platsen (även om jag tror att många missar detta). Vill du hitta hit? Följ tonerna av ”Yellow Submarine” och gå in i den gulmålade tunneln. Du befinner dig strax i en Beatlesinspirerad miljö med fotografier, skyltar, citat och framför allt musik. Ta en öl i den lummiga innergården, värm dig inne i den Beatlesinspirerade baren eller passa på att låna toaletten som ligger gömd bakom en telefonkiosk.

 

 Hroznová 495, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

7. Upptäck den gastronomiska stadsdelen Karlín

Karlín är den nya hippa stadsdelen i Prag som verkar vara på allas läppar. Däremot är stadsdelen fortfarande relativ okänd för många turister. Stadsdelen inhyser några av Prags trendigaste restauranger (som t.ex Eska, Kro och Apollo Galaxy) och nytillskott poppar ständigt upp som nypoppade popcorn i den växande stadsdelen. Det är inte för inte som stadsdelen kallas för Prags nya ”gastromecka”. Passa på att besöka nu, innan alla andra också hittar hit. 

Karlín, Prague

 


8. Besök restaurangen som serverar mat & dryck från ett tåg 

Ett tåg kommer lastat…med vadå? Jo, tjeckiskt öl så klart! Výtopna Railway är en rolig restaurang för både stora som små, som inte bara serverar öl med hjälp utav tåg utan där hela restaurangen är som en enda stor tågbana. Du som gäst sitter mer eller mindre rakt i den. Tågspåren går kors och tvärs, över borden, bardisken, genom tunnlar och över broar. Naturligtvis har varje bord sin egen station dit tågen anländer med både mat och dryck med jämna mellanrum.

Václavské nám. 802/56, 110 00 Nové Město, Tjeckien

 


9. Upplev medeltiden

I hjärtat av Prag under slottet hittar man Prague Medival Tavern som sägs vara en av stans allra äldsta krogar. Det figurerar många myter och legender om krogen. Det sägs t.ex att Rudolfs alkemister, bödeln Mydlář, W.A. Mozart och Jaroslav Hašek alla drack sin öl här. Det sägs också varit ett tillhåll för både skurkar och bedragare och att en del blodiga händelser utspelats under dessa väggar. I dag är dock den medeltida tavernan ett fridfullt ställe med fladdrande stearinljus, medeltida musik, skummande öl och soppa som serveras i bröd.

Thunovská 198/15, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 


10. Följ med på en ”craft beer tour”

”Prague craft beer tour” bjuder på en unik upplevelse för dem som verkligen gillar öl. Då snackar vi inte bara vanlig pilsner utan microbryggerier och hantverksöl. Med andra ord något helt annat än en vanlig ”pubcrawl” där man får samma blaskiga stora stark vart man än går. Den här guidade ölpromenaden handlar istället om att få chansen att testa några av Tjeckiens mest intressanta ölsorter på några väl utvalda barer som är specialiserade på hantverksöl.

Prags bästa ölpromenad för dig som gillar hantverksöl

 


11. Upplev alkemi, magi och elixir på Speculum Alcheamie

Nyfiken på att besöka ett medeltida alkemistlabb i underjordiska gångar under marken? På Speculum Alchemiae i de judiska kvarteren är detta möjligt. Följ med till en annan tid då vetenskap, magi och mystik var nära förbunda med varandra. Då man med hjälp av hemligheter i naturen försökte att hitta medicin, lösningar samt ett högre syfte. Se platserna där de mytomspunna alkemisterna experimenterade och försökte producera elixir som skulle ge dem evig ungdom samt med hjälp av ”Philosother´s stone” förvandla vanlig metall till renaste guld. I vad som sägs kunna vara Prags näst äldsta byggnad hittar man detta speciella museum. Vilket man funnit skrifter om att de varit under 1500-talet ett örtapotek, där alkemisterna bryggt och sålt sina elixir. Under 1600-talet skall huset huserat som alkemistlabb och många av de mest kända alkemisterna sägs ha arbetat här. När du tröttnat på de underjordiska gångarna kan du botanisera bland muséets egna elixir som du kan köpa med dig hem. Välj mellan allt från kärlekselixir till elixir för evig ungdom. Vem säger att man inte kan få båda?

Speculum Alcheamie

 


12. Se Prag från ovan från Teresa U Prince

Terasa U Prince har blivit rankad som en av de ”topp 15 bästa takbarerna i världen”. Med sin enastående utsikt över Old town square är Terasa U Prince ett riktigt ”hot spot” dit man kommer för att äta, dricka, njuta av utsikten samt även för att synas. Många vackra bilder i flödet på instagram är tagna från takterrassens egen ”dubbel view point”. En hörna med den mest fantastiska utsikten inramad med vackra blommor. I den vackra miljön där man sitter under bar himmel serveras välgjorda cocktails och lokala viner.

 Hotel U Prince, Staroměstské nám. 29, 110 00 Staré Město

 


13. Promenera genom Prags smalaste gränd

Prags smalaste gränd är så smal att det sitter ett trafikljus intill som visar när det är grönt eller rött. Man kan inte mötas i gränden då blir det genast trafikstockning och kaos. Den smala gränden leder ner mot kanalen och där hittar man Čertovka´s otroligt härliga uteservering vid vattnet. Som gjord för att njuta av livets goda, undangömt en bit bort från de mest turisttäta gatorna. Čertovka-kanalen sägs förresten fått sitt namn efter en djävulsk kvinna på 1800-talet.

U Lužického semináře, 118 00 Malá Strana

 

 

14.  Besök Prag under Signal festival

Lyckas du pricka in ett besök i Prag i samband med Prags signal festival kommer du att få vara med om en spektakulär show av digital visuell kreativitet och teknologi. Tillställningen är det mest besökta kultureventet i Tjeckien och har lockat mer än 3 miljoner besökare till staden. Nästa Signal festival hålls den 13-16 okt, 2022. 

 


15. Besök ett bryggeri

Vad sägs om att dricka en Apollo Galaxy (en av de bästa alerepresentanter för hantverksölrörelsen) direkt från tapp inne i en bar som ligger mitt inne i ett bryggeri? Bryggeriet drivs av det större Matuska bryggeriet, som är ett familjeföretag där pappan startade och sonen därefter fortsatte. Microbryggeriet med taproom är beläget mitt i den hippa stadsdelen Karlín och är oerhört populärt bland lokalbefolkningen. Jag menar man står ju praktiskt taget mitt i ölbryggningen bland tankar och kranar i en industriell miljö. Drömmen för en ölfantast.

Sokolovská 81/55, 186 00 Praha 8-Karlín, Tjeckien

 


16. Gör ett besök på Prague Ghost story museum 

För dig som söker rysliga upplevelser på resan kan ett besök på Prague Ghost Legends Museum vara ett bra val. Här kan man läsa om spökhistorier, myter och legender samtidigt som man går omkring i en ryslig miljö i mörka tunnlar bland skelett, huvudlösa vålnader och läskiga figurer. Det här muséet är en aning turistigt, men om man söker en liten dos av spöken och skräck kan ett besök här ändå passa ganska bra.

 Mostecká 46/18, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 


17. Besök Manifesto Market

Manifesto market är ett litet hippt matmecka mitt i ett rivningskvarter. Maten serveras ifrån containers och man kan sitta i allt från solstolar (på sommaren) till uppvärmda plastält med kristallampor (på vintern). Matalternativen är lika många som containerna och om man kommer hit tillsammans med vänner och familj där alla vill äta lite olika maträtter, så är detta en exemplarisk plats. Välj mellan att sörpla i dig nyfångade ostron, frossa Faency fries eller varför inte avnjuta en kaukasisk grilltallrik eller nygrillade skaldjur. Man vet aldrig riktigt säkert hur länge Manifesto market får lov att stanna kvar på samma adress. Men när det är dags att flytta kommer Manifesto Market återuppstå i någon annan del av staden.

 


18. Besök det imaginära fantasyriket Argondia

Konstintresserad? Då ska du titta hit. I grottliknande salonger i ett trevåningshus högt uppe på toppen av Petrinkullen i Prag hittar man ett unikt imaginärt rike som konstnären själv kallar för Argondia. Inne i det förtollande huset som är ett konstverk i sig självt finns ett 80 tal olika målningar och skulpturer som föreställer fantasyvärlden Argondia och dess olika väsen. Det fascinerande huset uppe på toppen av Petrikullen är konstnären Reon Argondians imaginära fantasyrike som han förvandlat till en magisk grotta med en atmosfär som inte liknar något annat. Hela huset är ett konstverk i sig självt och direkt när man stiger innanför dörren promenerar man rakt in genom porten till en annan division, till riket Argondia. En värld långt borta från vår egen.

Petřínské sady 417/5, 118 00 Prag

 


19. Besök Prag under Halloween 

Vill du veta hur man gör en weekend i Prag lite extra gåtfull och mystisk? Med all sin sägenomspunna koppling till alkemi och mystik kan Prag vara en av de mest fascinerande städerna i Europa att resa till under Halloween. Följ med genom lönngångar i bokhyllor, till hemliga tunnelgångar under marken, hårresande skräckbarer, rysliga muséer, samt till en bortglömd värld av mystik, alkemi och elixir.

8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser att besöka i Prag till Halloween 

 

 

20. Drick hantverksgrogg ifrån en Gnome

För dig som är ute efter att hitta en sofistikerad bar med en imponerande cocktaillista så är Hemingway Bar ett säkert kort. Den här eleganta cocktailbaren har nämligen blivit listad som en av världens allra bästa cocktailbarer. I den innovativa drinklistan hittar man allt från berömda klassiker till spännande vallmo- och absintdrinkar som serveras på diverse spännande vis. Har du någonsin blivit serverad en drink ur en Gnome? Om inte så har du nu chansen!

Karoliny Světlé 26, 110 00 Staré Město

LÄS OCKSÅ: RESTAURANGER I PRAG- DEN ULTIMATA GUIDEN TILL DE BÄSTA MAT & DRYCKESUPPLEVELSER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.