5 charmiga byar att besöka på Gran Canaria

Från blomsterfestival i Arucas till ostmarknad i Teror, vi upptäckte några av Gran Canarias mest charmiga byar under en utflyktsdag runt ön med egen chaufför. Bortom de mest turisttäta badorterna på Gran Canaria i söder, väntar pittoreska bergsbyar, fantastisk grönska och hisnande vyer. Vi upptäckte att Gran Canaria var så mycket mer och så mycket vackrare än vad vi tidigare trott och att ön ruvar på fler gömda pärlor än vad vi vågat drömma om.


Jag besökte Gran Canaria för över 20 år sedan. Det var en av mina första utlandsresor och ska jag vara helt ärlig så bestod resan mest av sol och bad samt sena utekvällar i uppbyggda turistiga barområdeskomlex fyllda av inskastare. Jag har sagt att jag aldrig skulle kunna tänka mig att åka tillbaka. Nu 20 år senare just hemkommen från samma ö har jag en helt annan upplevelse med mig i bagaget och jag skulle inte tveka en sekund att resa tillbaka redan imorgon om jag fick chansen. De uppbyggda turistiga platserna må finnas kvar på vissa ställen men bortom detta finns även ett annat Gran Canaria. Det vackra, exotiska och genuina Gran Canaria som många turister sorligt nog aldrig ser.

Läs också: 17 fantastiska saker att göra i Las Palmas.


Utflykt från Las Palmas till Maspalomas

Enligt överenskommelse med vår chaufför hämtades vi upp i Las Palmas på vårt hotell och skulle under dagen göra flera stopp på vägen vid allt från små kanariska byar till vulkankratrar, utsiktsplatser och grottrestauranger. Resan skulle vid dagens slut avslutas i Maspalomas där vi skulle tillbringa våra sista dagar på ön.

Under utflyktsdagen besökte vi flera charmiga små kanariska byar. Vi besökte blomsterfestivalen i Arucas, beskådade den berömda trappan i Firgas, hamnade på en ostmarknad i Teror, drack vin på en bodega i vackra Tejeda (som blivit utnämnd till en av Spaniens vackraste byar) för att till sist avsluta resan inne på en mörk grottrestaurang i Montana de las Tierras.


1. ARUCAS

Dagens första stopp blev i den lilla stan Arucas som är en förortskommun till Las Palmas. Den första syn vi möttes av när vi stannade till på parkeringsplatsen var den väldigt stora och imponerande kyrkan San Juan Bautista som är byggd av lavastenar i gotisk stil. Jag slogs också över hur mycket vackra träd och växter som omringade kyrkan och omgivningarna runt om. Ännu mer blomster visade det sig bli då vi hamnade mitt i en blomsterfestival (antagligen någon form av religiös högtid som jag inte vet namnet på) samt bakom ett högljutt trummande karnevalliknande led av unga pojkar och flickor i orange klädnad. Vackra blomsterarrangemang tornade upp längs med gågatorna dekorerade med allt från stubbar och svampar till lejon och isbjörnar. Gågatorna i Arucas var vädigt charmiga med låga byggnader med gulliga balkonger och där fanns fullt av små butiker och matställen. Vi hamnade så småningom även i stans vackra stadsträdgård Jardín de Hespérides, en riktig oas med doftande blommande växter, höga palmer samt de sällsynta träden vid namn ”dragon trees” som är väldigt typiska för just Gran Canaria.

Höjdpunkter i Arucas:

  • Lavastenskyrkan San Juan Bautista
  • Blomsterarragemangen på gatorna
  • Den vackra stadsträdgården2. FIRGAS

Dagens andra stopp blev en kortare visit i den lilla byn Firgas, mest känd för sin urgamla vattenkälla som använts i över 500 år samt sägs ha helande krafter. Här finns också en lång stentrappa med kakelbänkar, vattenfontän samt alla Gran Canarias kommunmonument uppradade. En vacker plats att fota på samt att ta en liten promenad genom. Det fanns även en vacker utsiktsplats i närheten.

Höljdpunkter i Firgas:

  • Trappan med komunmonument
  • Bänkarna i Marmor


3. TEROR

Besöket i byn Teror på öns mittersta del i öster blev desto längre. Här råkade vi nämligen tima in en matmarknadsdag i byn som hade inriktning ost. Kanske kan ha något att göra med ”The Europeen Cheese Route” ska ha gått av stapeln några dagar tidigare. Gran Canaria är känt för att tillverka mycket god ost av hög kvalitet och har vid flertalet tillfällen tilldelats ett antal guldmedaljer vid ”World Cheese Awards”. Besöker man någon av de mindre bergsbyarna så är det ett absolut måste att testa några av de lokala ostarna som tillverkats i närområdet. Det smakar likt inget annat. Himmelriket för en ostälskare. Förutom osten så älskade vi Terors pittoreska färgglada gator med byggnader i kanarisk stil med de typiska träbalkongerna som ser så otroligt charmiga ut. En riktigt charmig och vacker by.

Höjdpunkter i Teror:

  • ostmarknaden
  • Den kanariska arkitekturen med typiska träbalkonger

4. TEJEDA

Näst sista byn som vi besökte under vår utflyktsdag var den makalöst vackra bergsbyn Tejeda som blivit utnämd till en av de topp-10 vackraste byarna i hela Spanien. Det sägs att när Spanien skulle utse och därefter rangordna de topp-10 vackraste spanska byarna var en av dessa utvalda byar Tejeda som är belägen vid vulkankratersluttningen Caldera de Tejada på Gran Canaria. Ryktet säger att alla byarna som valts ut var så slående vackra, så att man helt enkelt inte kunde enas om vilken som var vackrast. Därför fick alla de utvalda byarna titeln ”En av de 10 vackraste byarna i Spanien”. Ett namn som Tejeda lever gott på. För visst kommer det en ström av turister dagligen även hit. När vi var här var det dock nästan enbart spanska turister som vi såg längs med gatorna. De flesta är bara här över dagen så väljer man att övernatta kan man räkna med att få byn mer för sig själv på kvällen. Utsikten över bergen och dalgången i Tejeda är enastående. Nästan så att man får gnugga sig i ögonen en extra gång för att verkligen se om det är sant. Mäktiga Roque Nublo och Roque Bentayga som är två av Gran Canarias största kännetecken tornar upp långt bort i fjärran och skapar näst intill ett drömlandskap bortom horrisonten. I byn finns flera trevliga restauranger och vinbodegor. Med våra sinnen fortfarande frestade av all ost vi nyligen sett i Teror bestämde vi oss för att ta in en ”tabla de quesos de Tejeda” tillsammans med husets lokala vin Agala tinto joven på den mysig vinbodegan Gourmet La Tiendo del Paco. Detta valet visade sig bli ett av resans mest minnesvärda måltider. I närheten av Tejeda finns även en restaurang som med största sannolikhet verkar ha en koppling till ”Sällskapsresan”. Jag har inte riktigt klurat ut hur ännu, men kommer jag på det ska jag givetvis lägga till det i min text. Där finns även den stora flätade jättekorgen Cuevas Caídas som blivit ett känt stopp för influencers och instagrammare som besöker ön.

Höjdpunkter i Tejeda:

  • Den otroliga vackra utsikten
  • Vinbodegan Gourmet La Tiendo del Paco
  • Den flätade jättekorgen Cuevas Caídas5. MONTANA DE LAS TIERRAS

Montana de las tierras är känt för sina många grottor och grottrestauranger. Vi hann förvisso inte stanna så värst länge på platsen men under bilresan dit såg vi de mäktiga bergen med sina många grottor som verkar finnas i flera hundratal. Vi visste att Gran Canaria är känt för sina grottrestauranger så det kändes obligatoriskt att åtminstone testa en under vår resa. Vår chaufför Marjan insisterade på att Restaurang Tagoror var den av grottrestaurangerna i området med bäst mat, så vi bestämde oss helt enkelt för att göra ett besök där. Tagoror som sägs vara en av Gran Canarias mest besökta restauranger ger verkligen besökaren en unik upplevelse med sitt grottsystem uppbyggt i berget med grottrum och salar i olika storlekar med tunnlar sinsemellan. Man kan inte låta bli att känna sig lite som en medlem i familjen Flintstone när man äter sin middag här inne. Jag ser bilden av mig själv gnaga på ett köttben och kanske därefter använda det som prydnad i håret? Nej, stopp där, inte skena iväg i fantasin, istället blev det grillade räkor, fisk, calamares och baby squids som serverades med den kanariska specialiteten, saltbakad potatis med röd mojorojo. Vi hade tänkt ta oss uppför berget efter middagen för att se mer grottor men tiden rann iväg och det blev helt enkelt försent så vi valde att hoppa in i bilen och åka till vår slutdestination Maspalomas istället.

Är ni sugna på att göra en liknande utflykt med egen chaufför så rekommenderar jag vår chaufför Marjan. Min bloggkollega Ladies abroad har också gjort en liknande resa med samma chaufför, så vill ni läsa mer gå in och kika på hennes reportage Gran Canaria – 15 tips för dagstur bland berg och färgglada byar. Riktigt bra reportage som gav mig mycket inspiration inför resan.

Glöm inte följa @fantasydining på instagram för fler tips & inspiration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.