8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser att besöka i Prag till Halloween

Vill du veta hur man gör en weekend i Prag lite extra gåtfull och mystisk? Med all sin sägenomspunna koppling till alkemi och mystik kan Prag vara en av de mest fascinerande städerna i Europa att resa till under Halloween. Följ med genom lönngångar i bokhyllor, till hemliga tunnelgångar under marken, hårresande skräckbarer, rysliga muséer, samt till en bortglömd värld av mystik, alkemi och elixir.

 

Jag reste till Prag i slutet av oktober precis då trädens löv börjat skifta i de allra vackraste av höstens färger i rött, gult och orange. Från början hade jag inte den minsta tanke på att det snart nalkas Halloween. Men en och annan utskuren pumpa runt om i stan samt det faktum att jag slumpmässigt (eller inte) hamnade på den ena rysliga och mystiska platsen efter den andra gjorde mig snart påmind. Med all historisk mystik samt annorlunda utbud är Prag den perfekta ”Halloweendestinationen”. Passar för den som söker lite ryslig spänning eller suktar efter mer gåtfullhet och mystik under sin oktoberweekend. Jag kan villigt räcka upp handen för båda.

Glöm inte följa @fantasydining på Instagram för fler tips och inspiration.

 

Rysliga attraktioner blandas med magi, alkemi & fantasy

 

I den här guiden blandas rysliga attraktioner med magi, alkemi och fantasy. Jag har samlat ihop mina bästa tips på hur man gör en weekend i Prag gåtfull och mystisk, vilket passar lite extra bra när det nalkas Halloween. Jag vill förtydliga att det naturligtvis inte behöver vara Halloween för att man ska uppskatta eller gilla att besöka någon av de platser som jag nämner här. I själva verket har de inte det minsta med Halloween att göra och går att besöka året om. De platser som är med här är endast med för deras gemensamma faktor att de är gåtfulla och mystiska, vilket passar lite extra bra den här mörka årstiden.

 

8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser att besöka i Prag

 

1. Speculum Alchemiae – hitta den hemliga lönngången i bokhyllan som leder till alkemisternas underjordiska gångar

Nyfiken på att besöka ett medeltida alkemistlabb i underjordiska gångar under marken? På Speculum Alchemiae i de judiska kvarteren är detta möjligt. Följ med till en annan tid då vetenskap, magi och mystik var nära förbunda med varandra. Då man med hjälp av hemligheter i naturen försökte att hitta medicin, lösningar samt ett högre syfte. Se platserna där de mytomspunna alkemisterna experimenterade och försökte producera elexir som skulle ge dem evig ungdom samt med hjälp av ”Philosother´s stone” förvandla vanlig metall till renaste guld. I vad som sägs kunna vara Prags näst äldsta byggnad hittar man detta speciella museum. Vilket man funnit skrifter om att de varit under 1500-talet ett örtapotek, där alkemisterna bryggt och sålt sina elixir. Under 1600-talet skall huset huserat som alkemistlabb och många av de mest kända alkemisterna sägs ha arbetat här. När du tröttnat på de underjordiska gångarna kan du botanisera bland muséets egna elixir som du kan köpa med dig hem. Välj mellan allt från kärlekselixir till elixir för evig ungdom. Vem säger att man inte kan få båda? På övervåningen i det första rummet finns även ett intressant rum med många detaljer för dig som är intresserad av de fyra elementen.

Haštalská 1, 110 00 Staré Město, Tjeckien

 

 

2. Prague Ghost Legends Museum –  besök ett rysligt museum

För dig som söker mer rysliga upplevelser kan ett besök på Prague Ghost Legends museum vara ett bra val. Här kan man läsa om rysliga spökhistorier, myter och legender samtidigt som man går omkring i en ryslig miljö i mörka tunnlar bland skelett, huvudlösa vålnader och läskiga figurer. Det här muséet är en aning turistigt men om man är här under Halloweenhelgen och söker en dos av spöken och skräck kan ett besök här ändå passa ganska bra.

 Mostecká 46/18, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

 

3. Prague Medieval Tavern – res tillbaka till medeltiden

I hjärtat av Prag under slottet hittar man Prague Medival Tavern som sägs vara en av stans allra äldsta krogar. Det figuerar många myter och legender om krogen. Det sägs t.ex att Rudolfs alkemister, bödeln Mydlář, W.A. Mozart och Jaroslav Hašek alla drack sin öl här. Det sägs också varit ett tillhåll för både skurkar och bedragare och att en del blodiga händelser utspelats under dessa väggar. I dag är den medeltida tavernan ett fridsamt ställe med fladdrande stearinljus, medeltida musik, skummande öl och soppa som serveras i bröd.

Thunovská 198/15, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

 

4. Reon Argondian Magical Cavern- besök fantasyvärlden Argondia

I grottliknande salonger i ett trevåningshus uppe på Petrin Kullen hittar man en unik sagovärld som konstnären själv kallar för Argondia. Här finns ca 80 olika målningar och skulpturer som föreställer Argondia och dess olika sagofigurer och väsen. Huset är konstnärens egen fantasivärld med en atmosfär som gör hela huset till ett konstverk i sig självt. En lång spiraltrappa i mitten av huset tar dig genom samtliga våningar och i hela trappan hittar man porträtt och avbildningar av Argondia och dess väsen. I bottenvåningen finns soffor och fåtöljer där besökaren gärna får slå sig ner en stund och begrunda konsten med något att dricka. Hela huset är fullt av magi och det är lätt att dras med in i konstnärens sagovärld, så stanna inte för länge för vem vet, då kanske du blir fast i Argondia för alltid..

 Petřínské sady 417, 118 00 Praha 1

 

5. Anonymous Shrink´s office-  låt anonyma mixologer lindra sinnet med hjälp av ”Hermann Rorschach-metoden”

Det är förmodligen bara de som känner till Anonymous Shrink´s Office som kommer att hamna här. Den här speciella speakeasybaren är nämligen gömd inuti en helt annan bar. En tegelvägg kommer öppna sig efter att du hittat den röda knappen som det är meningen att du ska ringa på. Har du turen att få komma in börjar behandlingen med Hermann Rorschachs revolutionerande psykoanalytiska metod (med hjälp av bläckfläckar) nästan omedelbart. Du kommer att få flera val av bilder med bläckfläckar  framför dig, den du slumpmässigt dras till mest är den bild du ska ge till din mixolog. Cocktailen som kommer att skapas kommer därav bli din utskrivna medicin från din anonyma hjärnskrynklare. Nämnde jag att mixologerna/hjärnskrynklarna även bär masker?

 Jungmannova 23/11, 110 00 Nové Město

 

6. The Alchemist Bar- lös en gåta i tarotkort

För den som söker fler cocktailupplevelser utöver det vanliga finns även The Alchemist Bar i Prags old town. Här ska man kunna få chansen att lösa en gåta som man hittar i en kista med tarotkort. Det sägs att den som lyckas lösa gåtan kommer att få en stor belöning. Men ingen verkar ännu lyckats knäcka den svåra gåtan. The Alchemist Bar är även ett ställe dit man ska gå för att dricka riktigt välgjorda drinkar i en miljö som är en tidsresa bakåt i tiden.

Provaznická 386, 110 00 Staré Město

 

7.  Museum of Alchemists and Magicans of Old Prague

Jag hade förväntat mig att detta museum skulle vara en aning turistigt, men jag hade fel. Under 1,5 timme (ett besök som egentligen hade kunnat vara över efter en kvart) delade den mycket entusiastiske och historielärda mannen som arbetade på muséet med sig av allt han kände till om alkemi och magi. Han pratade oavbrutet under hela besöket (jag var hans enda besökare förmodligen på hela dagen) om spännande teorier, mysterium, kända historiska personer samt om tomrum i histrorien som ingen lyckats helt fylla i. Han berättade också om alkemisternas arbete och vad de använde sig av i naturen för att skapa sina elixir. Jag blev verkligen fascinerad av berättelserna och oavsett vad som är sant eller myt så var hans historieberättande precis det jag var ute efter att höra. Som satte den lilla extra mystiken över min tillvaro i Prag. Dessutom gillade jag själva muséet som var fyllt av bubblande kittlar, torkade örter och mystiska föremål. Muséet låg uppe i ett högt torn som sägs varit bostad till en känd alkemist.

 Jánský vršek 8, 118 00 Malá Strana

 

8. Nightmare Horror Bar – om du vågar!!!! Besök Prags läskigaste skräckbar

Vill man göra något riktigt läskigt så ska man göra ett besök på Nightmare Horror Bar som är Prags läskigaste skräcktemabar. Föreställ dig att ta dig ner till en källare genom en mörk spiraltrappa med skräckinjagande ljud och blinkande belysning. Föreställ dig att göra detta helt ensam (som jag gjorde). Skulle du våga gå hela vägen nerför trappan utan att veta vad som väntar dig när du kommer ner? Gör du det så kommer du fram till en temabar som är inspirerad av olika skräckfilmer och karaktärerna därifrån. Ta ett varv och spana in vilka du känner igen. Här finns många välbekanta skräckansikten samt en liten hörna för den som vill kolla och förnya sina kunskaper i skräckfilm. I baren serveras kall öl och läskigt spännande drinkar.

Újezd 598/5, 150 00 Malá Strana

Läs också: Super Panda Circus- en fantasifull & excentrisk bar i Brno 

 

2 thoughts on “8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser att besöka i Prag till Halloween

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.