Día de muertos – Mexikansk temamiddag

SAMSUNG CSCDía de muertos / Day of the dead

Firas i Mexiko i samband med att vi firar allhelgona här i Sverige. Detta är en stor och viktigt religiös högtid i Mexiko som firas för att hedra de döda som man då tror kommer tillbaka. Man fyller altare med mat och dryck och med saker de döda tyckte mycket om. Högtiden har sitt ursprung från de indianska kulturernas skördefester. I städerna och i moderna miljöer har ett mer färgstarkt och spektakulärt uttryck vuxit fram. Mexiko City intar en karnevalliknande stämning. Det är vanligt att stora offerbord installeras, konstverk med skelett och kranier av socker och papir mache visas upp. Syftet med högtiden är den samma som vår allhelgona.

 I helgen hade vi en försenad Halloweenmiddag hemma hos oss med inspiration från Día de muertos. Det blev en tre-rätters middag med en mix av det asiatiska och mexikanska köket. En mycket lyckad kväll.

SAMSUNG CSC Första rätten var halstrad laxsashimi som legat i en stark marinad över natten. Till laxen serverades soja och saltade padroms i döskalleglas.

SAMSUNG CSC

Huvudrätten bestod av två sorters tacos – hummertacos med en mango & avokadosalsa och krabbtacos med koriander, lime och rädisa. Toppades med en het guacamole.

SAMSUNG CSCSista rätten är som ni ser en sockerskalle. Perfekt dramatiskt avslut på den här temamiddagen. Egentligen så är sockerskallen en helt vanlig sockerkaka med ett överdrag av vit choklad och ätbara silverkulor. Mina gäster blev grymt imponerade av detta konstverk. Hemligheten är att kakan bakats i en döskalleform som byggs ihop i två delar.

SAMSUNG CSCNi behöver inte bli oroliga, jag såg inte ut så här hela kvällen. Bara en liten stund i början. Man måste ju leva sig in i temat.

4 reaktion på “Día de muertos – Mexikansk temamiddag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *