Harry Potter-inspirerad Afternoon tea i Edinburgh

Kittlar och drinkar som bubblar och ryker, te som skiftar färg samt märkliga drakägg och kistor som behöver manövreras med hjälp av trollspö och magiska formler. The Wizards Afternoon Tea på The Cauldron i Edinburgh är den ultimata upplevelsen för dem som önskar en förtrollad afternoon tea långt utöver det vanliga.

Skottlands huvudstad Edinburgh är magisk och förtrollande i sig självt med sin gamla artitektur, vackra slott och smala gränder som sträcker sig längs med hela Royal Mile från Holyrood Palace till Castlehill. Varenda en av dessa gränder som kallas för ”closes” verkar ruva på en hemlighet.

Harry Potter och J.K Rowlings magiska trollkarlsvärld kommer förevigt att vara sammanlänkad med staden. En magisk förbindelse som inte ens kan upphävas genom den mäktigaste av trollformler. Det var nämligen här i Edinburgh som J.K Rowling både började och avslutade skrivandet av Harry-Potterböckerna. Det är inte svårt att föreställa sig att många av stadens miljöer inspirerat till några av böckernas mest magiska platser.

Med detta har Edinburgh blivit en kär destination för världens alla ”Potterheads” (Potterheads=lyriska Harry Potter fans) och detta har i sin tur bidragit till att många Harry Potter-inspirerade attraktioner slagit upp sina dörrar runt om i staden. Det finns t.ex allt från butiker och pubar till escape rooms och hotellrum som blivit inspirerade av Harry Potter.

Som ett äkta ”Potterhead” var jag förstås tvungen att testa flertalet av dessa upplevelser och The Wizard Afternoon tea på The Cauldron stod högst upp på önskelistan.

Glöm inte följa @fantasydining på instagram


Wizards Afternoon Tea Experience

Vi öppnar en svart dörr men en kokande kittel och finner en trappa som leder ner till en källare. Där möts vi av en trollkarl med svart mantel och stora glasögon som leder oss till vårt bord. Jag har svårt att inte avvika på vägen då jag ser den magiska inredningen och vill stanna och titta på allt. Både enhörningar, drakar och magiska vidunder skymtas i ögonvrån. Vi är inte längre kvar bland mugglarna utanför på gatan, utan har stigit rakt in i den förtrollade trollkarlsvärlden.

Vid bordet ligger varsin svart mantel med huva som det är meningen att vi ska ta på oss och på bordet som är uppdukat med koppar och glas samt en enorm ställning med ett drakägg på toppen ligger en ask med en trollstav. Det första vi ska göra är att använda den magiska trollstaven och försöka få tänt drakägget. För detta får vi instruktioner och hjälp av trollkarlen med de stora glasögonen, men vi lär oss snabbt formeln och kan därefter på egen hand trolla med trollstaven.

Vårt andra mission är att med hjälp av trollstaven försöka öppna den mystiska kistan som saknar nyckel som anlänt till bordet. Det krävs lite tålamod och magi för att öppna kistan men till slut öppnade den sig. Innuti hittar man en mängd olika örter, doftextrakt samt en mortel. Man tar var sin tepåse och fyller den med de smaker och dofter som passar bäst för att göra sin egen förtrollade teblanding. Min örtblandning bestod av lavendel, rosenknoppar och jasmin som jag blandade med en skvätt bergamottextrakt.

När vårt te var färdigblandat och klart började brickor med mat bäras in och ställningen med det lysande drakägget blev snabbt fyllt med ”sand-witches”, glitter fairy scones, macarons, rockyroads och massvis med andra goodies.Detta ingår i The Cauldrons Wizards Afternoon tea

  • trollstav & mantel (för lån)
  • 2 sorters te (som bryggs med hjälp av trollstav & magiska formler)

  • ”sand-witches” med skinka, ost & senap
  • ”sand-witches”med brie & sylt
  • ”sand-witches med rökt lax
  • glitter fairy scones
  • rockeyroads
  • 3 sorters macarons
  • blondies & brownies

Vi frossade i smarriga ”sand-witches”, glittriga scones samt alla de andra bakverk som ställts fram. Snart var det dags för andra omgången av te. Även den här gången med hjälp av trollspöt skulle vi lyckas utföra en formel som skulle få vårt te att skifta färg. De tre glasen på ställningen fick alla var sin färg som skiftade i blått, lila och rött.

Det finns även ett antal spännande cocktails i menyn. Dessa ingår inte i The wizard afternoon tea men går bra att beställa in vid sidan om. I cocktailmenyn finns både eldsprutande, bubblande och rykande drinkar som serveras i allt från vanliga cocktailglas till bubblande kittlar. Vi testade en Ode to mulliga som serverades i en kupa som började ryka när man öppnade den samt en The Blob som var en bubblande blå cocktail som man själv fick blanda vid bordet.

Förrutom Afternoon tea erbjuder The Cauldron även Portion making classes där alla i sällskapet får varsin trollstav samt en bok med portion recept. Under denna klass får man lära sig att själv tillverka bubblande, rykande magiska drinkar som man självfallet också får dricka upp vid slutet. Draken, ormen och enhörningen på väggen verkar starkt ha något med dessa magiska brygder att göra. Frågan är bara hur? Jag antar att man har något spännande kvar att ta reda på nästa gång.

The Cauldron finns förutom i Edinburgh även i London, Brighton, NYC, Philadelphia samt i Chicago.

Kolla in tidigare artiklar i Harry Potter-arkivet

LÄS OCKSÅ: Regency-inspirerad afternoon tea i Bath

2 thoughts on “Harry Potter-inspirerad Afternoon tea i Edinburgh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.