Den ultimata guiden för Harry Potter-fans i York

Ett magiskt brev har letat sig in genom den öppna spisen hemma i mitt vardagsrum. Nyfiket öppnar jag brevet och finner en inbjudan till Hogwarts, skolan för häxkonster och trolldom. Det har blivit dags att packa resväskan igen och bege mig tillbaka till trollkarlsvärlden och till mitt älskade Storbritannien. Den här gången bär resan av till York där Hagrid står och väntar vid tågstationen. 

Gör som jag och upplev York som ett riktigt Harry Potter-fan. I den här guiden tar jag er med till några mycket speciella platser från Harry Potter-filmerna samt till den medeltida gatan Shambles som sägs vara inspirationen till Diagon Alley. Jag guidar er till spännande trollkarlsbutiker, till caféet som serverar trollkarlspicknick samt till ett förtrollat hotell där man bor som på Hogwarts. Detta är den ultimata guiden för Harry Potter-fans som besöker York.

 

York Railway Station

Redan när jag anländer med tåget tidigt på morgonen från Manchester befinner jag mig direkt på den allra första Harry Potter-platsen jag märkt ut på kartan. Det var nämligen här mellan gångbron över plattformarna man spelade in scenen från ”Harry Potter och de vises sten” där Hagrid ska ta med Harry till plattform 9 3/4 för första gången men plötsligt försvinner innan Harry hinner fråga hur han ska hitta till den mystiska plattformen. När Harry upptäcker familjen Weasly som är i full gång med att ta sig genom tegelväggen vid plattformen är inspelningen åter tillbaka vid King Cross i London, som är en av de mest kända inspelningsplatserna. 

Läs också: En magisk Harry Potter-resa genom Storbritannien


Shambles

Harry Potter-fans från hela världen vallfärdar till Shambles i York av en enda men väldigt stor anledning. Shambles sägs nämligen vara verklighetens Diagon Alley som gav inspirationen till den magiska trollkarlsgatan i Harry Potter-filmerna. Med det i åtanke så är det kanske inte så konstigt att flera trollkarlsrelaterade butiker öppnat på rad på den berömda gatan. Förrutom att Shambles är en drömdestination för alla ”Potterheads” så är gatan en av Europas bäst bevarade och vackraste medeltida gator. Den smala kullerstensgatan med sina traditionella överhängande timmerhus har anor som går tillbaka ända till 1300-talet. Förr i tiden fann man stadens slaktare här. Krokarna där de brukade hänga upp köttet samt de stora fönsterbrädorna där köttet brukade visas upp finns fortfarande kvar som ett bevis på tiden som flytt. Slaktarna och doften av rått kött har för länge sedan lämnat The Shambles och bytts ut mot mysiga butiker, pubar och restauranger, men den unika atmosfären sprängfylld med historia finns fortfarande kvar.

The shop that must not be named

Parkera din flygande kvast på utsidan och kliv in i den ultimata butiken för både trollkarlar och entusiastiska mugglare. Här finns allt man kan tänka sig från trollstavar och butter beer till mantlar, Gryffindorkläder samt sällsynta samlarföremål. På hyllorna hittas många av Harrys vänner som hans uggla Hedwig, Hermonies katt Krumben, husalfen Dobby samt några av de märkliga djuren från Fantastiska Vidunder. Harry Potter-musik spelas i bakgrunden och hela personalen bär trollkarlskläder. Att besöka den här butiken är lite av en magisk upplevelse i sig självt.

The Boy Wizard

Den andra butiken fullproppad av samlarobjekt och trollkarlsrelaterade grejer är The Boy Wizard. Att fönstershoppa i de olika trollkarlsbutikerna på Shambles ger utan tvekan den fulländade känslan av att befinna sig mitt på Diagon Alley. Det som inte går att finna i den ena trollkarlsbutiken finns förmodligen i den andra. Om du någon gång får ditt brev från Hogwarts rekommenderar jag att du tar dig hit.

World of Wizardry

World of Wizardry är inget undantag. Här finns liknande produkter som i butikerna ovan. Allt från kläder och affischer till elixir och chokladgrodor. Det är bara att frossa i coola trollkarlstillbehör.

 

The Portion Caludron

På Shambles ligger också den mystiska butiken The Portion Caludron som är precis en sådan typ av butik man förväntas finna mitt på Diagon Alley. Här säljs antika magiska drycker framtagna av den franska häxan Agnes de Molay. Missa inte att brygga din egen trolldryck eller att besöka det hemliga gömstället. (I detta rum sägs det ha gömts undan en och annan katolsk präst). Man kan aldrig veta säkert men kanske är butiken också en direktportal till plattform 9 3/4?

 

The Flax & Twine

Den vackra vintagebutiken med tillhörande tesalong en trappa upp ligger mitt i händelsernas centrum i Shambles, mittimot den mycket populära trollkarlsbutiken ”The shop that must not be named”. Det kan hända att ägarna blivit en smula inspirerade eller rent av förtrollade av kommersen på andra sidan gatan. I alla fall har menyn på övervåningen fått magiska inslag och i sortimentet finns både trollkarlspicknick samt skummande buttery beer (som är The Flax & Twines egen variant på den söta trollkarlsdrycken butter beer). På översta våningen i byggnaden finns dessutom ett fint Harry Potter-inspirerat rum.

 


Ghoatland Railway station

Ghoatland Railway Station bör de allra flesta Harry Potter-fans känna igen som tågstationen till den fiktiva trollkarlsbyn Hogsmeade. Det är också här Hogwarts Express stannar. På den pittoreska tågstationen ser det ut som att tiden mer eller mindre stannat. Är du ett äkta Harry Potter-fan så är det så värt att ta sig dit. Åk med ”The North Yorkshire Moors Railway” (gratis om du har ett York-pass) och låsas att du är på väg till Hogwarts eller nöj dig med att bara besöka stationen och se på när tåget tuffar förbi.

Bra att veta: Ghoatland Railway station ligger i byn Ghoatland i North York Moors national Park North Yorkshire och är därmed lite svårare att ta sig till än de andra platserna i min Harry Potter-guide. Ett bra sätt att ta sig dit är att kombinera besöket med någon annan utflykt, men det går även att ta bussen dit på egen hand. Jag valde att kombinera med en heldagstur till Withby i samband med besöket.

 


Bo som på Hogwarts

Vill du ta din Harry Potter-resa till en högre nivå? Då ska du kolla in The Enchantment Chambers. Här bor man som en riktig trollkarl i en unik miljö som är som hämtad från Hogwarts. Med Diagon Alley (Shambles) bara en kort promenad bort så kan det här inte bli annat en den ultimata upplevelsen för Harry Potter-fans som besöker York.


Det här var min tredje Harry Potter-resa till Storbritannien. Har ni missat mina tidigare reportage från bl.a London, Oxford och Skottland hittar ni dem i mitt magiska Harry Potter-arkiv.

* Resan var en pressresa med Visit Britain & Visit York*

4 reaktion på “Den ultimata guiden för Harry Potter-fans i York

  1. Men åh så mysigt det ser ut. Hit vill jag ju åka. Speciellt nu när vi varit på The Wizarding World of Harry Potter och gått på Diagon Alley där. Jag måste säga att din blogg verkligen har ändrat min åsikt om Storbritannien. Innan hade jag inte alls någon längtan att åka dit (efter att ha varit några gånger i London) men nu har jag verkligen fått upp ögonen för allt fantastiskt som finns där.

    • Åh tack så mycket! Jag älskar Storbritannien och tycker det är synd att de flesta bara tar sig till London. Det finns så otroligt mycket mer att se . Lätt att ta dig till dessutom. Din resa måste också varit något alldeles extra. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *