Jiufen- Staden som gett inspiration till ”Spirited Away”

Någon som har sett den populära animéfilmen ”Spirited Away”? I så fall kanske Jiufen i norra Taiwan ser lite bekant ut. Det är nämligen så att Jiufen var inspirationen till staden som Chichiro och hennes föräldrar kommer till efter att de gått in i den hemliga tunneln som leder in till andevärlden. Och gissa vad? Det finns en hemlig tunnel även här.

Om Spirited Away

Den japanska animerade långfilmen regisserades av Hayao Miyazaki och gick på bio 2001. Filmen har blivit kritikerrosad över hela världen och vunnit en Oscar för bästa animerade film.

Spirited Away handlar om den unga Chichiro som tillsammans med sina föräldrar är på väg till sitt nya hem. De stannar till vid vägen och finner en tunnel som de tror är en genväg. När de kommer ut ur tunneln på andra sidan finner de vad de tror är en övergiven stad. Där det finns fullt av övergivna matstall med kolossala mängder mat. Chichiros föräldrar börjar genast vräka i sig av maten. Staden är dock inte lika öde som den först verkar utan tillhör i själva verket andarna och spökena som för tillfället befinner sig i badhuset. (Chichiro och hennes föräldrar har promenerad rakt in i andevärlden.) När andarna kommer tillbaka förvandlar de Chichiros föräldrar till grisar. Chichiro måste nu stanna i spökstaden och hitta ett sätt att rädda sina föräldrar.

Platserna som gett inspiration till Spirited Away 

I Jiufen finns en rad med platser som mycket väl skulle kunna ha gett stor inspiration till filmen. Vi har t.ex Old Street, den branta trappan som kantas av röda kinesiska lyktor, det berömda tehuset A Mai Tea House, Museum of Ghost Masks, drakarna och naturligtvis tunneln. Låt oss börja där.

Tunneln Taiyang No.5

Precis som i Spirited Away finner vi en tunnel som mycket riktigt fungerat som en genväg för gruvarbetarna förr i tiden då Jiufen var en gruvstad. Tunneln heter i verkligheten Taiyang No.5 och är i dagens läge näst intill igenväxt och avstängd. Men det spelar ingen roll. Jag blir genast ”Spirited Away” (borttrollad) när jag ser den. Visst måste detta vara samma tunnel som Chichiro och hennes föräldrar går igenom till andevärlden?

Maten i Jiufen

Det första de möts av på andra sidan tunneln är mat, mängder av den. Mat i överflöd. Maten har en stor och viktigt roll i Spirited Away, så också i Jiufen. Det finns 100-tals matstånd längs med The Old Street och när vi vandrar gatan upp känner vi ljuvliga matdofter. I filmen så som i verkligheten hittar man många japanska och kinesiska delikatesser. Sushi, sashimi, dumplings, grillad anka och Taro balls är bara några av dem. Det är bara att hugga i och börja frossa. Men se upp så att du inte blir förvandlad till en gris. Jag menar, man vet ju aldrig. Detta är ju ändå Jiufen.

Den branta trappan som kantats av röda kinesiska lyktor

Här har man med största sannolikhet kopierat trappan från Jiufen i Spirited Away. Det är också den plats i Jiufen som utmärker sig som allra mest. Särskilt på kvällstid då de röda lyktorna lyser upp trappan och gör den alldeles magnifik. På dagen besöks platsen av hundratals turister men på kvällen när de flesta lämnat staden och åkt vidare får man trappan nästan helt för sig själv. Det är då man verkligen ser dess skönhet på riktigt. Få platser i världen har trollbundit mig så som Jiufen har. Man kan säga att jag blev riktigt ”Spirited Away”.

Tehuset A Mei Tea House

Det är på det stora badhuset som ägs av den stränga Yubaba (badtanten) som Chichiro tvingas arbeta. Mycket utav handlingen i filmen utspelar sig här. I verkligheten är badhuset från” Spirited Away” inspirerat av det berömda tehuset vid namn A Mei Tea House. Tehuset som är 100 år gammalt ligger vackert beläget längst ner i trappan. Om du går in här och dricker te se bara till, så att du ser upp för Yubaba, man vet aldrig vart hon sitter och lurar.

Drakarna

När Chichiros föräldrar blir förvandlade till grisar räddar pojken Haku henne och hjälper henne att få ett arbete på badhuset. Haku kan förvandla sig till en drake. (Han är också den flod Chichiro föll i när hon var liten). Han har glömt bort vem han är samt sitt riktiga namn och har därmed tappat sin sanna identitet. Med Chichiros hjälp minns han plötsligt vem han är och förvandlingen bryts i slutet av filmen. Hako blir åter igen en helt vanlig pojke.

På toppen av Jiufens tempel sitter mäktiga drakar. Den ena mer ståtligare och vackrare än den andra. Är det en ren slump eller finns det ett samband att också en av karaktärerna i filmen kan förvandla sig till en drake?

Museum of Ghost masks

När vi ändå talar om tillfälligheter. Är det även en ren slump att det finns ett museum mitt i den omtalade trappan vid namn ”Museum of Ghost masks”? Inne på det lilla muséet finns 100-tals läskiga och skrämmande masker. Många av dem är av det mer bisarra slaget.

 

Jiufen Old Street

Efter att vi spenderat en hel lång dag i Jiufen vandrar vi sakta hem genom ”The Old street”. De kinesiska lyktorna lyser upp vår väg där vi går och allting känns sagolikt vackert. Många av matställerna, butikerna och tehusen har stängt igen för dagen och gatan har intagit en mystisk atmosfär. Visst måste Chichiro haft samma känsla som vi när hon gick här och gömde sig för att inte bli upptäckt av andarna?

Trappstegen nerför bergen

De branta trapporna ner ifrån badhuset skulle möjligtvis kunna jämföras med trapporna som leder ner från berget i Jiufen. Utsikten härifrån över havet är åtminstone lika magnifik.

Souvenirerna

Det är klart att en kritikerrosad japansk storfilm som animerats av Studio Ghibli har satt sina spår i Jiufen. Även nu efter så många år finner man mängder av ”Spirited Away-prylar och souvenirer”. I min samling här hemma finns numera en Bandi-gaeru sparbössa och en liten Yababa figur.

Det finns fortfarande ett stort antal ”Spirited Away-turister” som reser till Jiufen varje år och det lär de fortsätta med att göra ett tag till. Om du inte skulle råka vara en sån typ av (nörd) turist så kan jag ändå garantera att du kommer att bli fullständigt borttrollad av Jiufen. Det är ett av världens mest fascinerande hörn enligt mig. Let’s get Spirited Away.

Läs mer om vår resa till Taiwan här.

6 thoughts on “Jiufen- Staden som gett inspiration till ”Spirited Away”

  1. Vilket häftigt ställe! Taiwan är tyvärr ett av de (alldeles för många) länder vi aldrig lyckades ta oss till under våra asiatiska år trots att tanken fanns där. Men det går ju faktiskt att ta sig dit från Sverige också.

  2. Vad häftigt att du följt i filmens spår i dessa vackra och intressanta miljöer. Jag har själv inte sett filmen men får ändå känslan av att spåren är klockrena! 🙂 Tack för en intressant tur med vackra bilder.

    • Vad roligt. Jag hade inte heller hört talas om det innan men hittade det när jag gjorde research för resan till Taiwan. Ett av de mest fantastiska platser jag varit på:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.