Min guide till 7 charmiga stadsdelar i Aten.

Aten består av flera olika stadsdelar som alla har sin egen unika charm och personlighet. Besök stadsdelarna i Greklands huvudstad efter intresse och humör. I Psyrri hittar man t.ex det mest vibrerande nöjeslivet medan man i Monastiraki finner den roligste shoppingen. Kolonaki är känd för sin elegans, Plaka för för sina pittoreska kullerstensgator och Pireas för sina fiskrestauranger alldeles intill havet. Det finns garanterat en stadsdel för alla smaker. 

Om man ska kalla någon plats i Aten för centrum så är det i så fall Syntagma, som betyder Författningstorget. Här anländer man oftast med tunnelbanan när man kommer från flygplatsen om man tänkt att bosätta sig i Plaka, som är beläget en kort ‭promenad därifrån. I Syntagma finner man bl.a parlamentet, Hotel Grand Bretagne samt många caféer och restauranger.

 

1. Plaka

De mysiga kullerstensgatorna i Plaka som ligger i sluttningen till Akropolis brukar vara det området som turisterna hittar till först. Det är också här de flesta väljer att bo. Detta naturligtvis inte helt utan anledning. Området är otroligt mysigt, fullt av hotell, butiker, tavernor och barer som håller öppet till sent på kvällen.

Höjdpunkter i Plaka: Plaka Stairs

Är det något som kännetecknar Plaka så är det den berömda trappan i sluttningen till Akropolis som leder upp till Anafiotika. Här ligger de genuina familjeägda tavernorna på rad och det är lika speciellt att sitta i trappan på morgonen och äta frukost som att komma dit under kvällstid för en drink samt titta på förbigående folk. Trappan är en upplevelse i sig, men glöm inte att det även gömmer sig härliga takbarer på de allra flesta tavernorna som helt klart är värda ett besök.

Vi åt frukost varje morgon i trappan, en tradition som snabbt blev en väldigt bra start på dagen. I frukosttallriken för 8 euro ingick kaffe och nypressad apelsinjuice, kokt ägg, nybakat bröd, marmelad, ost och en bit kaka. Det höll vi oss mätta på ganska länge.

 

2. Anafiotika

Precis ett stenkast ovanför trappan i Plaka gömmer sig ett av Atens mest pittoreska och spännande områden. De vitkalkade husen och de smala gångarna i Anafiotika får en att tro att man hamnat på en vacker grekisk ö. Bostadsområdet blev till under en tid då arbetare från de grekiska öarna kom till Aten för att arbeta som byggnadsarbetare. Kanske var det hemlängtan som ledde till att området fick sin unika charm?

Höjpunkter i Anafiotika: Vita hus med färgglada dörrar och fönster

Bara att strosa omkring i det pittoreska området är en upplevelse. Jag älskade de vitkalkade husen med sina uppiggande färgglada dörrar och fönster samt de smala blomsteromgivna gångarna som leder upp mot det mäktiga Akropolis, vars närvaro i miljön alltid är påtaglig.

 

3. Akropolis

På en hög klippa i Plaka stoltserar mäktiga Akropolis med all sin historia och mystik. Rena drömmen för historiefantasten med sina historiska byggnader och ruiner som daterats tillbaka ända till 400-talet f.kr.

Höjdpunkt i Akropolis: Utsikten

Historia, pelare och stenblock i all ära, men det som är riktigt hänförande här uppe är den magnifika utsikten över staden. Härifrån får man en bild av precis hur stort och fascinerande Aten faktiskt är. Man får även en bra utsikt över Lykobettos (Atens högsta berg) som är en annan fascinerande utsiktsplats att besöka i Aten.

 

4. Monastiraki

Monastiraki är ett livligt basarområde som fungerar som en enda stor marknadsplats mitt bland ruinen av Hadrian’s Library. I området finns ett virrvarr av små butiker som säljer allt från kläder, smycken, väskor och skor till handgjorda souvenirer, hantverk och nyplockade oliver. Området är dessutom oroligt restaurang- och bartätt om man skulle få för sig att sluta shoppa för en stund.

Höjdpunkter i Monastiraki: Shoppinglunch döner

Området i Monastiraki är känd för att vara det området i Aten som serverar stans bästa döner. Perfekt och billig shoppinglunch för den hungrige.

 

5. Psyrri

Psyrri är en cool stadsdel som vaknar sent och är till dess fördel att besöka under kvällstid. Området är fullt av cool graffitti, häftiga uteserveringar, restauranger och barer. Man finner allt från sockersöta caféer och glamourösa vinbarer till ölhak som specialiserat sig på hippa microbryggerier specialimporterade från både när- och fjärran.

Höjdpunkter i Psyrri: Atens mest spektakulära och uppseendeväckande gata

Julbelysningen och juldekorationerna på gatan Karaiskaki utanför Little Kook och Kings Theatre & Winebar är sagolikt vacker på gränsen till galen. Räkna med en temaupplevelse du sent ska glömma.

 

6.  Kolonaki

Gräddhyllan Kolonaki som är Atens mest fashionabla stadsdel är även en av stadens äldsta områden. I Kolonaki finns lyxiga restauranger, hippa caféer, shoppingkomplex, gallerior samt stora modehus som Gucci och Armani. Vägen upp till Atens högsta punkt Lykabettos är kantad av trevliga uteserveringar där det skålas med champagne och ostron.

Höjdpunkt i Kolonaki: Lykabettos.

För att komma upp till Atens högsta berg kan man antingen gå till fots eller åka upp med en bergbana till toppen. Utsikten över Akropolis och Parthenon från Lykabettos är magnifik. Högst upp på toppen av berget står en grekisk-ortodox kyrka från 1800-talet och här finns även en modern takbar som serverar både mat och dryck med en svindlande vy på köpet.

 

7. Pireas

Om man kommit till en punkt då man känner att man kanske sett och gjort det mesta som Aten har att erbjuda, då passar det bra att göra en dagsutflykt till Pireas och havet. Pireas som mest är känt för att vara den plats där flertalet färjebåtar till öarna lägger till är belägen endast sex tunnelbanestationer bort från Monastraki. I Marina Zeas står de pampiga lyxyachterna på rad och i Microliamo hittar man de bästa fiskrestaurangerna. Det är en liten bit att gå för att komma dit men helt klart värt det. Särskilt för den som vill frossa i färsk fisk och skaldjur.

Höjdpunkter i Pireas: Fiskrestaurangerna i Microliamo.

Microliamo är ett riktigt litet semesterparadis där bukten är kantad med fiskrestaurang efter fiskrestaurang. Alla med sin egen magnifika havsutsikt. Känslan av att befinna sig på en grekisk ö ligger inte alls långt borta. Många kommer hit över dagen för att äta på någon av de många fiskrestaurangerna som är kända för Microliamo. Jimmy´s Fish, Papaioannou och Zorba´s är bara några av dem. Vi valde att sätta oss till bords på Ammos som var som en turkos dröm i inredningen alldeles intill det turkosfärgade vattnet. Här åt vi resans godaste måltid i form av vinkokta musslor, färsk seabream och grillade räkor.

Vilket område blir ni mest nyfikna på att besöka i Aten?

9 thoughts on “Min guide till 7 charmiga stadsdelar i Aten.

  1. Älskar dina tips och bilder!
    Vi ska till Aten några dagar innan vi går på en kryssning i juni. Risken är väl att det är väldigt varmt där då . Nu ska jag fundera på i vilket område vi ska bo och då var det här inlägget en bra introduktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.