Min guide till bohemiska Majorna i Göteborg

Stadsdelen Majorna i västra Göteborg har en skön och avslappnad bohemisk atmosfär där det finns mycket att se och upptäcka. När man som turist varit i Göteborg ett par gånger och är intresserad av att uppleva en ny del av stan, rekommenderar jag varmt att göra ett besök i de f.d gamla arbetarkvarteren i Majorna.

 

 

För att göra det enklare för er att hitta till några av guldkornen direkt har jag skrivit ihop den här stadsdelsguiden. Bekanta er med mysiga stråk och lugna kvarter i ett av Göteborgs äldsta områden. Stigberget, Kungsladugård, Sanna, Klippan och Röda Sten är några av de platser som ni kan märka ut på kartan.

Restauranger, ölhak & vinbarer

Botanisera mellan spännande avsmakningsmenyer, ökända ölhak och hippa vinbarer. ”Majorna has it all” och det är just den här blandningen som gör dessa kvarter så intressanta.

 

Bengans & Fyrens ölcafé

Kultförklarade Bengans skivaffär som är Nordens största och mest välsorterade skivaffär har legat på samma adress sedan 1986. Innan Bengans som startade redan 1974 flyttade hit var här tidigare en biograf vid namn Fyren. Detta namn har det nya ölkaféet i Bengans lokaler haft som inspiration till sitt namn Fyrens ölcafé. Kom hit och bläddra bland vinylskivorna, ta en kaffe och kaka eller smaka på en hantverksbira från Stigberget.

Stigbergstorget 1-2, 414 63 Göteborg

LÄS OCKSÅ: STADSDELSGUIDE- URBAN MAT & DRYCK I GAMLESTADEN I GÖTEBORG

 

Bang Matbar

Experimentella Bang Matbar på Bangatan är en nordisk bistro som anpassar sin meny efter säsong och där menyn ändras vecka till vecka. Man jobbar med råvaror som sträcker sig från lyxiga råvaror som hummer, ostron, kammusslor och marulk till klassisk svensk falukorv och rödspätta.

 Bangatan 22, 414 63 Göteborg

 

Haket

Haket som blivit en riktig Göteborgsklassiker. Hit kan man komma som man är och njuta av god dryck och kanske en bit mat i äkta ölhaksmiljö. På helgerna serveras en otippat god sushimeny, vilket kanske inte är det som man i första hand väntar sig på ett ställe som det här. Helt klart värd att prova.

 Första Långgatan 32, 413 27 Göteborg

 

Oceanen

Säg hej till ett skönt ställe i Göteborg. På sommaren bara älskar jag Ocianens uteservering och avslappnade atmosfär. Vad man hittar på menyn? Jo, korv i alla möjliga kreativa lekfulla varianter, där det även ingår ett stort utbud av veganska alternativ.

Stigbergstorget 8, 414 63 Göteborg

 

Hoze

På Hoze hittar man vad som förmodligen är Göteborgs mest spännande och mest exklusiva sushiavsmakningsmeny. Tänk Japan fast med nordiska ingridienser. Då restaurangen bara har 6 sittplatser kan man också räkna med en mycket intim och personlig service med hemma hos känsla.

Stigbergsliden 17, 414 63 Göteborg

 

 

Sing Sing- Karaoke & vietnamesisk Bistro

Ett annat ställe som för tankarna till Japan och till storstads metropolen Tokyo är den populära karaokebaren Sing Sing. Här hittar man både en vietnamesisk bistro, bar och privata karaokebås (precis som i Tokyo) där man kan tillbringa en helkväll med mat, dryck och ändlös skönsång.

Karl Johansgatan 86, 414 55 Göteborg

 

 

Luckans fisk och skaldjur

För den som vill vara med om en äkta göteborgsk matupplevelse som innefattar fisk och skaldjur ska man gå till Luckans fisk och skaldjur (som även är ägare till populära Strömmings Luckan.) Får det lov att vara lite strömming med riktigt mos och lingon eller kanske en tallrik dagens ostron?

Karl Johansgatan 86, 414 55 Göteborg

 

TapasBaren

Ännu en av mina favoritrestauranger i Göteborg. Det är något väldigt genuint med Tapasbaren i Majorna. Både när det kommer till atmosfären och den något annorlunda tapasmenyn som presenterar konceptet  ”tapas” på ett nytt och spännande sätt med nordiska råvaror i fokus.

Mariagatan 17, 414 71 Göteborg

 

Diket

Nytt tillskott på restauranghimlen är Vinpuben Diket. Här serveras vin på tapp och kreativa rätter som ändras efter väder och vind. Här är det kockarna som bestämmer.

Karl Johansgatan 11, 414 59 Göteborg

 

Fatima Marockansk mat och deli

Den lilla Marockanska restaurangen Fatima är vad man skulle kunna kalla ett riktigt hål i väggen. Det är inte många platser där inne så för dem som vill knipa en plats vid lunchtid gäller det att vara ute i god tid eller vara beredd att beställa mat att ta med från luckan. Fatima är kända för sina mustiga långkok, handstoppade lammkorvar, smakfulla veganska rätter, hembakt bröd samt sitt vackra mosaikgolv.

Oskarsgatan 4, 414 63 Göteborg

 

 Nya Plankan 

Mysig lite undangömd lokal pub och restaurang med många stammisar som du förmodligen inte skulle hitta till på egen hand. På menyn hittar man smått och gott, skummande öl och naturligtvis äkta plankstek.

Kommendörsgatan 12, 414 59 Göteborg

 

Mosaik Konstcafé

Ett annat lokalt ställe som är spännande att upptäcka är Mosaik Konstcafé. Ett libanesiskt café nere i en källare ombonat och inrett i bohemisk Mellan-östernkänsla. Här kan man dricka kaffe i exotiska glas, slinka in på en arabisk frukost eller avnjuta en middag bestående av olika mezeanrättningar. Genuint och mysigt med mycket själ och hjärta.

Allmänna vägen 16, 414 60 Göteborg

 

Vegetariska/Veganska restauranger

Vegetariska och veganska resturanger har poppat upp likt popcorn i området de senaste åren. Några av dessa är Syster Marmelad, Black Bird och Hängmattan. Jag har själv inte testat någon av dessa restauranger ännu men hoppas på att göra dessa besök snart.

 

 

Kaférunda i Majorna

I ett gammalt arbetarkvarter som Majorna finns det naturligtvis hur många hippa caféer som helst. Välj ut din favorit eller gå på en självguidad caférunda. Några av mina favoriter i området är b.la Veloform, som är något så hippt som en cykelaffär kombinerat med café, färgglada Jammin Jamican Café samt Mosaik konstcafé med sin orentaliska bohemiska atmosfär och arabiska frukost. Några andra tips är Konditori Kapanilen, Café Marmelad, Materia samt Ångbåtscaféet Eduard Melin. 

 

 

Microbryggerier

Man kan också göra ett besök på någon av Majornas Microbryggerier och avsluta besöket med ölprovning. Både Beerbliotek och Majornas bryggeri erbjuder ett stort utbud av spännande provsmakningbrickor i sina egna taprooms.

 

Se & göra i Majorna

 

När du ändå tillbringar din dag i stadsdelern Majorna, passa på att ta en titt på det mytomspunna Gathenhielm huset som fått sitt namn efter kommendören i svenska flottan, Lars Gathenhielm. Då och då arrangeras visningar och hemliga middagar i det spektakulära huset. Läs min guide Annorlunda saker att göra i Göteborg.

Strax intill ligger det Gathenhielm reservatet som är ett område som visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet innan de stora bränderna. Mysiga att gå omkring bland kullerstens gator med söta trähus och gammaldags lyktstolpsbelysning. Som att slungas tillbaka i tiden.

Vill man gå på en historisk guidad promenad av det mer läskiga och ruskiga slaget ska man hänga med på en promenad med Göteborg Crime walk. Välj mellan teman som ”Krogar, bordeller & blodbad i Majorna”, ”Masthuggets ruskiga hamnkvarter” eller en Bistrokväll på restaurang Porter Pelle med temat ”Smugglare och Sjörövare.

Tycker man det är kul att titta på street art finns det flertalet verk att leta upp runt om i stadsdelen. Läs min tidigare guide för tips, information och inspiration. En självguidad street artpromenad i Göteborg.

Sist men inte minst får man inte missa att titta runt och leta efter fynd i några av Majornas många Second hand & vintagebutiker. Det hör lite till när man besöker den här stadsdelen.

Har jag missat något spännande och kul i det här omårdet? Kommentera gärna och lägg till förslag.

One thought on “Min guide till bohemiska Majorna i Göteborg

  1. På Hängmattan har jag upplevt en av mina knasigaste spelningar. Antikaffärerna är kul. Jag släpade hem en gammal hörnklocka från en av dem ett år. Ser att det finns mycket nytt att prova nu. Red Lion var riktigt brittisk för några år sedan men har blivit ett alldagligt ölhak nu tyvärr. Däremot älskar jag massor av annat runt Mariaplan. Åh, så sugen jag blev på ett återbesök nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.