Mosaik konstcafé- en portal till Mellanöstern i Majorna

På den Allmäna vägen i Majorna på en av Göteborgs äldsta, mest historiska och mytomspunna gator finns en dörr som leder ner till en ombonad källarlokal. Samma dörr fungerar som en magisk portal som förflyttar besökaren hela vägen till Mellanöstern.

 

Direkt när man kommer in på Mosaik Konstcafé möts man av värme och fullt av intryck. Det puttrar från kittlarna i köket och det ryker från det turkiska kaffet. Vi slår oss ner bland mjuka kuddar, orientaliska mattor, lyktor och mosaik. Det turkiska kaffet som kokas i traditionella kopparpannor har en svag doft av mint som sprider sig i lokalen. Detta tillsammans med tonerna av orientalisk musik och miljön i allmänhet får ett besök på Allmänna vägen i Majorna dig att tro att du funnit en direktportal till Mellanöstern på riktigt.

Det är en skön och avslappnad stämning som råder där man kan sitta skönt bland kuddar i sitt eget lilla krypin.Till kaffet beställer vi in en omgång av husets mezerätter där vi får smaka på allt från hemmagjorda dolmar till hummus, baba ganoush och massa andra goda grejer.

Mosaik konstcafé är också omtalade för sin arabiska frukost, sina musikkvällar och konstutställningar.

Visst är det märkligt. Här inne befinner vi oss på en spännande resa till Mellanöstern, utan att varken tagit med pass, köpt någon biljett eller spenderat tid på en lång flygresa. Jag föreställer mig ett myller av folk utanför. Jag ser framför mig osande matstånd och människor som talar med varandra på ett främmande språk som jag inte förstår. Annorlunda färger, dofter och smaker. Fullt av nya intryck.

Men utanför fönstret är verkligheten precis som vanligt där ingen förbigående därute verkar ha någon som helst aning om att jag precis hittat en portal till andra sidan jordklotet. Jag funderade en stund på att hålla detta för mig själv, men vissa saker är för bra för att hålla hemligt.

Hitta Hit:  Allmänna vägen 16, 414 60 Göteborg

One thought on “Mosaik konstcafé- en portal till Mellanöstern i Majorna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *