17 saker att se & göra i Brno

Checka in i ett elegant hotellrum eller varför inte i ett knasigt temarum inne i en skyddsbunker. Handla färska grönsaker på kålmarknaden eller utforska den underjordiska labyrinten som är belägen strax under marknaden. Gör ett besök vid Brnos legendariska drake eller varför inte nere i katakomberna under St James church. Provsmaka lokalt vin från trakten, beställ en drink genom ett karaktärsspel eller bara njut av stadens gastronomiska matscen. Här är mina 17 bästa tips på saker att se & göra i Brno. 

 

Vad vet ni om Brno egentligen, Tjeckiens näst största stad som är näst intill okänd för oss här hemma? Jag skulle vilja våga påstå aldeles för lite. Brno är nämligen en underbart charmig stad, som är alldeles lagom stor med mycket spännande att se och upptäcka. Inte minst när det kommer till den gastronomiska matscenen där de ligger i rejäl framkant.

Brno ligger i södra Mähren där den är regionens största stad. Här blandas historisk arkitektur med det moderna. Som gastrostad är Brno definitivt en stad att räkna med och det finns fullt av ställen som erbjuder kulinariska upplevelser likaväl som där finns ett bubblande nöjesliv kvällstid.

Så varför ska man packa sin väska och bege sig till Tjeckiens näst största stad Brno? Anledningarna är många. Men några väl värda att nämna är naturligtvis maten, drycken, de närliggande vingårdarna, arkitekturen, atmosfären, småstadscharmen samt de många spännande sevärdheterna. Dessutom är Brno tillräckligt knasigt för att aldrig bli tråkig. Jag älskar att där finns en del udda och annorlunda grejer att hitta i utbudet. Brno är helt enkelt Prags coola lillasyrra som vågar sticka upp och göra saker och ting på sitt eget sätt.

Ta sig hit. Lättaste sättet att ta sig hit är med en tre timmars tågresa från Prag alternativt en två timmars bilfärd från flygplatsen i Wien.

 


Resan till Tjeckien var en pressresa arrangerad av visit czech republic.


 

1. Checka in på eleganta Grandezza Hotel

Vill man bo riktigt fint mitt i hjärtat av Brnos historiska centrum ska man checka in på fyrstjärniga Grandezza Hotel. Detta eleganta palatsliknande hotell är beläget aldeles intill den berömda kålmarknaden där man varje dag kan handla färska grönsaker och blommor. Här bor man bekvämt i vackra hotellrum i ”Château-style” med fantastisk utsikt över kommersen utanför fönstret. Vill man bo riktigt bra mitt i händelsernas center passar detta hotellet perfekt.

 Grandezza Hotel2, Zelný trh 314, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

 

2. Checka in i ett skyddsrum på Nuaclear Shelter 10-Z

Reser du istället med en liten budget eller är ute efter att hitta ett riktigt udda boende? Då kan hostlet Nuaclear Shelter 10-Z vara något för dig. Checka in i en skyddsbunker och bo i något av de annorlunda temarummen. Långt ifrån lyx och flärd men en oförglömlig upplevelse som du säkert kommer minnas för resten av livet. Nuaclear shelter 10-Z är något så annorlunda som ett skyddsrum som förvandlats till hostel samt museum. Skyddsrummet som än idag sägs vara fungerande mot massförstörelsevapen, kunde skydda 500 människor i upp till tre dagar. Fram till 1993 klassades dessutom bunkern som topphemlig av den tjeckiska armén.

Bo i en kärnkraftsbunker på Nuaclear Shelter 10-Z i Brno. 

 

3. Museum i skyddsbunker

Vill du inte sova över men ändå är nyfiken på att besöka Nuaclear shelter 10-Z? Då kan du istället göra ett besök i muséet inne i skyddsbunkern istället. Man kan både få en engelsktalande guide som visar runt inne i bunkern alternativt gå omkring inne i muséet på egen hand med hjälp av en karta som man hämtar upp i receptionen.

Läs mer här om mitt besök inne i bunkern. 

 

4. Beskåda Parnas fontän

Mitt på Zelný trh-torget vid kålmarknaden står den imponerande fontänen, Parnas fontän i pampig barockstil. Fontänen smälter in in stadsvyn och är ett av Brnos främsta landsmärken som man snabbt förknippar med staden.

 

5. Besök kålmarknaden & labyrinten under marknaden

Ett besök på den historiska kålmarknaden Zelňák är obligatorisk för alla som besöker Brno. Här har man i flera århundranden sålt varor och här handlar dagligen lokalbefolkningen färska grönsaker och blommor. Det är en fröjd att gå runt och titta på kommersen. Men kålmarknaden ruvar också på en spännande hemlighet som man först inte ser. Under marknaden gömmer sig nämligen en underjordisk labyrint med ett virrvarr av gångar och medeltida underjordiska källare. Dessa gångar och källare användes förr i tiden till allt från försäljning, matförvaring och vinkällare till  alkemistlabratorium. Man kan besöka den underjordiska mytomspunna labyrinten och få en inblick i hur det såg ut förr i tiden samt hur man använde den underjordiska marknadsplatsen.

Zelný trh, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

 

6. Old Town Hall

Brnos Old town Hall är en av stadens viktigaste historiska byggnader med anor från 1300-talet. Lägg märke till den imponerande porten in till byggnaden med de spektakulära  legendariska sengotiska tornen som är skapade av skulptören Anton Pilgram. Det finns naturligtvis en berättelse om varför det mittersta tornet i skulpturen är krokigt istället för rakt. Det sägs nämligen att Pilgram inte fick betalt för sitt verk och därför ska ha böjt det mittersta tornet med vilje. I passagen finner man även två andra föremål som väcker nyfikenhet, nämligen Brno Dragon samt ett hjul som båda ruvar på sina egna legender. Längst upp i Old town hall 63 meter ovanför marken finner man en utsiktsplats som är öppen under sommarmånaderna.

Radnická 8, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

 

7. Hälsa på Brnos legendariska Dragon

Gillar ni myter och legender? Som många andra städer i Europa så har även Brno sina. En av dessa är den om Brnos legendariska drake som är upphängd i valvet under Old Town Hall. Legendend och de olika berättelserna om draken är många, precis som det brukar vara med berättelser som går i arv. Men en av de vanligaste varianterna är den här: En drake hotade dagligen byborna och deras  boskap. Så en dag erbjöd man hundra guldmynt till den som kunde rädda dem från draken. En slaktare sägs ha lyckats döda draken genom sitt knep att få den att äta en djurskinnspåse med lime. När draken sköljde ner påsen med flodvattnet, expanderade kalken och draken sprängdes i bitar. Sedan dess skall draken hängt på den plats där man kan beskåda den idag. En liten deltalj bara, är inte draken skrämmande lik en krokodil? Hur hamnade den egentligen i Brno?

Radnická 8, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

 

8. Ossuary at the Church of St James 

Under St James church vilar en något ovanlig sevärdhet som kan ge kalla kårar, här hittar man nämligen benrester och kranier från ca 50.000 människor. Detta gör platsen till det största ”Ossuary” i Europa direkt efter Paris. När man skulle bygga om i området fann man av en slump begravningsplatsen som tros vara från mellan 1600-1700 talet. Inget för den känsliga kanske, men en intressant och fascinerade plats att besöka. Det är förstås delvis hemskt att titta på alla skelettdelar som pryder väggarna samtidigt som det vilar ett lugn över platsen som är väldigt påtaglig och vördnadsfull. På något märkigt sätt blir ett besök på platsen lite som en andlig upplevelse samt en påminnelse om att livet är skört. Livet är här och nu för oss som kan gå ut i ljusets sken igen efter besöket.

 Jakubské nám. 11, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

 

9. Ryttarstatyn i Brno på Märhentorget

Varför står det alltid fnittriga folk under ryttarstatyn och kollar uppåt, det verkar som de letar efter någonting? Ryttarstatyn är en av de nyaste statyerna i Brno och har blivit en riktig snackis i staden. Detta eftersom besökare som står mellan hästens framben och tittar upp får se något annorlunda …? Ja vad man egentligen får se, det får ni ta reda på själva. Denna 8 meter höga bronsstaty av Jaroslav Róna är en hyllning till Jobst av Mähren och är en allegori om mod.

Märhentorget, Brno, Tjeckien

 

10. Astronomiska klockan 

Den svarta astronomiska klockan är ett stenmoument vid torget Náměstí Svobody (frihetstorget) som faktiskt restes i samband med att fira en historisk seger där Sverige var inblandat. Svenskarna hade belägrat staden i tre månader men Brnos invånare ville inte kapitulera. Tillslut kom de till ett läge då den svenska generalen sa att de skulle dra sig tillbaka om staden inte föll vid middagstid. Det lokalbefolkningen i Brno gjorde då var att lura svenskarna genom att vrida på klockan för att visa en timme för tidigt. Generalen höll sitt ord och svenskarna lämnade Brno. Detta firas än i dag och klockan 11 varje dag släpps svarta marmorkulor ut från den astronomiska klockan. Här samlas åskådare i hopp om att lyckas knipa en kula som souvenir. För den som inte lyckas går de även att finna i souvenirshopparna. Bra att veta är att klockan vid den lokala katedralen ringer fortfarande en timme för tidigt varje dag.

 nám. Svobody, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

 

11. Waiting Adam

Waiting Adam är Brnos minsta staty gjord av skulptören Václav Sigurson Kostohryz. Visst är han söt? Dessutom hållar han lokalbefolkningen sällskap där han sitter på klockan som är en av de vanligaste mötesplatserna i Brnos centrum. Man väntar aldrig ensam på någon när man har Adam som sällskap.

 

12. Super Panda Circus

Super Panda Circus är en inte bara en bar, det är en sevärdhet i sig som bjuder på en spektakulär upplevelse utöver det vanliga som bjuder in gästerna till ett häftigt karaktärsspel. Super Panda Circus är fantasifullt, excentriskt och nyckfullt. En cocktailbar som bjuder på ett annorlunda drinkkoncept i en färgsprakande cirkus fylld med överraskningar och en hel del galenskap.

Super Panda Circus- en fantasifull & excentrisk cocktailbar i Brno.

 

13. Testa lokalt vin från Mähren 

Moravia (Märhen) som Brno är belägen i är den största vinproducerande regionen i landet. Regionen står för hela 94% av Tjeckiens hela vinproduktion, så mycket av vinerna som serveras i hela landet kommer härifrån. Visste ni att det är mer vanligt att dricka vin i Brno än öl som Tjeckien annars oftasts förknippas med? För den vinintresserade finns det mycket spännande vin att upptäcka både på restaurangerna i Brno samt på de många närliggande vingårdarna runt om staden. För den som har ont om tid missa inte ”Just wine” som är en kombinerad vinbutik och vinbar som har ett stort och roligt utbud av intressanta naturviner från trakten.

 

14. Upptäck Brnos fantastiska gastronomiska matscen

Brno är ett riktigt gastromecka med ett stort, intressant och roligt utbud av restauranger, barer och caféer. En lysande matdestination som alla ”foodies” genast bör märka ut på kartan. Några favoriter att anteckna är Retro Consitorium, Manya sushi & izakaya, SORRY pečeme jinak, Eggo och Ramen Brno.

Läs mer om mina gastronomiska äventyr i Brno här.

 

15.  Besök Villa Jurkovič 

Det finns flera berömda villor från olika tidsepoker att besöka i Brno. En av dessa är Villa Jurkovič. Här kan man besöka utställningen Dušan Jurkovič- Arkitekten och hans hus som är en permanent utställning samt museum.

Jana Nečase 335, 616 00 Brno-Žabovřesky, Tjeckien

 

16. Cathedral St. Peter och Paul

Den gotiska katedralen med anor från 1100-1200 talet är vackert belägen uppe på Petrov-kullen med en vacker utsikt över stadens centrum. Det är ett nationellt kulturellt monument och en av de viktigaste arkitekturen i södra Märhen. Kyrkklockan ringer traditionellt klockan 11.00 varje dag istället för klockan 12.00 till minne av legenden om att svenskarna överlistades och hindrades från att inta staden.

Petrov 9, 602 00 Brno 2, Tjeckien

 

17 . Provsmaka lokalt öl från Mähren

Sist men inte minst måste man naturligtvis provsmaka tjeckisk öl när man är här. För trots att vin är dominerande i regionen Mähren finns det naturligtvis ett stort utbud för öldrickaren också, vi är ju trots allt i Tjeckien. Testa gärna Bratcice Zámecký pivova, ett lokalt bryggeri från trakten. Serveras t.ex på  ”U Trech Certu” som översatt till svenska betyder de tre djävularna. Den här barens slogan är att det är bra att ha en vän i helvetet också och den vännen heter Bratcice öl.

U Trech Certu, Dvořákova 6/8, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

Vill ni läsa mer om Brno hittar ni alla mina repotage här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.