Spökguiden till York – Storbritanniens kanske mest hemsökta stad

Packa med ett stort mod i resväskan och gör ett besök i en av Storbritanniens mest hemsökta städer. Jag reste till York i North Yorkshire för att få veta mer om spökhistorierna samt besöka några av stadens mest hemsökta platser. Om du tycker det är spännande med spökhistorier eller vill ha en annorlunda historielektion tillbaka till det förflutna ska du hänga med på någon av Yorks hårresande spökpromenader. Detta är min spökguide till York. Vågar du läsa vidare?

Nog hade jag lite svårt att somna på natten efter alla hårresande historier jag fick höra strax före läggdags. Men samtidigt fick jag lära mig väldigt mycket om Yorks spännande och periodvis mörka historia. Visst skulle jag kunna vara lyckligt ovetande och önska att många av de skrämmande berättelserna jag fick höra aldrig ägt rum, men de är samtidigt en del av stadens historia som heller inte bör glömmas bort.


Mad Alice – The Bloody tour of York

Mad Alice tar med sina besökare tillbaka i tiden på en skrämmande promenad genom stan. (The Bloody Tour of York). I över 2000 år har blod spillts på varje gata och torg som vi passerar. Mad Alice tar oss genom snirkelvägar och gömda passager och hon berättar historier om blodiga erövringar, fruktansvärda avrättningar och hur det var att leva här för människorna under ”the dark ages”. Mad Alice är en mycket arg kvinna, i alla fall var hon det när hon blev hängd. Förgiftade hon verkligen sin man eller var hon i själva verket oskyldigt dömd? Under den 90 min långa promenaden tar hon oss med tillbaka i tiden till flera historiska platser och byggnader, där skrämmande scener har utspelat sig genom tiderna.

Utanför en av byggnaderna ber hon mig flytta på mig lite åt vänster. – Du stod mitt på George utbrister hon. Jag flyttar mig förvånat till vänster av ren automatik. Hon skrattar och viftar med armarna. – Äh…det spelar ingen roll, nu står du på någon annan istället! Hon berättar sedan att man uppskattar att för varje person som bor i York idag finns där hundra kroppar begravda under marken. En vetskap som snabbt gav kalla kårar, särskilt efter skymning. Men, som tur var är Mad Alice bra på att lätta upp stämningen. Med sin humor samt glimt i ögat får hon det skrämmande att bli något mindre skrämmande, oavsett vad för hemskheter hon berättar. Ja, och det kan jag säga med en gång, hon har en hel del att berätta om sin stad…

Bra att veta: 

Mötesplats: St Williams College, College Street, York. Tid: Varje tors, fred och lördag feb-okt 18.00 och 20.00, feb-mars 18.00, dec 18.00 (endast lörd), jan endast förbokningar. Pris:  £vuxna,  £ 4 barn under 14 år. Hemsida och kontakt: The Bloody Tour of York.


The Ghostbus tours

Den svarta dubbeldäckaren glider in på stationen. De nyfikna passagerarna som kliver på möts av en kuslig atmosfär. Bussen är inredd med röda sammetsgardiner, lampor med fransar och bruna skinnsäten. Det är förvisso rätt mysigt inne i bussen men man förstår ändå rätt snabbt att det är något som inte står rätt till. Chauffören beter sig märkligt och konduktören verkar helt spritt språngande galen. Det här är ingen vanlig buss och inte heller någon vanlig bussresa genom stan.

Bered dig på en tur genom stan du sent ska glömma tillsammans med den galna busskonduktören samt hans f.d städerska Maggie (som gick bort under mystiska omständigheter) som ideligen hemsöker bussen. Var beredd på rök, dimma, mörker och total black out. På den här bussresan kan precis vad som helst hända. Stadens spännande spökhistorier längs med vägen är bara en extra bonus som man får på köpet. Vågar du åka med? The Ghostbus Tour finns i York, London samt Edinburgh.

Bra att veta:

Mötesplats: Station Road (utanför Principel York Hotel. Tider: Sönd- tors 19.30 och 21.00, Fred 18.00 och 19.30, Lörd 18.00, 19.30 och 21.00. Pris: £15.00, Hemsida och mer info: The Ghostbus Tour.


York Castle Prison

Man kan känna kalla kårar utmed ryggraden så fort man sätter sin fot inne på York Castle Prison. På långt avstånd hör man fångarnas jämmer och hur någon tydligt läser upp deras brott och straff. Stanna till i deras celler och lyssna på deras historier innan du själv promenerar ut i ljuset och friheten igen.

York Castle Museum är förövrigt ett helt underbart museum som tar dig tillbaka till en annan tidsera med hjälp av kulisser av Yorks medeltida gator, dofter, ljud samt kostymklädd personal.

Hitta Hit & bra att veta:

Inträde: £10.90, gratis om du har York-pass. (läs mer om York-passet på Visit Yorks hemsida). Hitta Hit: Eye of York, Tower St, York


Besök en hemsökt pub

Efter att ha upplevt någon av dessa läskiga aktiviteter ovan kanske man kan behöva en stor pint för att lugna nerverna på en mysig pub? Vad passar då inte bättre än att besöka någon av Yorks mest hemsökta pubar? I York hittar man, vilket kanske inte är helt otippat flera pubar som sägs vara hemsökta och där spökhistorierna är många. Jag gjorde ett besök på The Golden Fleece som sägs vara den mest hemsökta puben i York samt Ye Old Starre Inn, stadens äldsta pub (med licens).

Trots att jag gjorde mitt bästa för att hitta ett spöke att skåla med så var det ingen av dem som dök upp den här kvällen. I alla fall inte vad jag vet… men man kan ju aldrig veta säkert, kanske hade jag mer sällskap än vad jag kände till den kvällen.

Dras du också till det okända och tycker det är spännande med spökhistorier?


Resan var en pressresa med Visit Britain & Visit York

4 thoughts on “Spökguiden till York – Storbritanniens kanske mest hemsökta stad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *