En resa tillbaka till vikingatidens Jorvik

Om du som jag fascineras av vikingar och vikingahistoria, rekommenderar jag varmt att du sätter York i North Yorkshire på kartan. I York är vikingar en stor och viktig del av det förflutna. För entusiasten finns där både museum, guidade turer, butiker, marknader och barer med vikingatema samt en årlig vikingafestival då hundratals vikingar tågar genom stan. 

Kanske har du redan hört talas om Jorvik i någon episod av HBO’s populära serie ”The Vikings” eller i Kunskapskanalens spännande program ”Storbritanniens historiska städer”. Om inte så var det i allafall detta namn som vikingarna kallade staden för, då de kom dit för över 1000 år sedan. 10 år efter att de anfallit staden bosatte vikingarna sig där permanent, vilket blev en stor bidragande orsak till att staden växte sig större. Jag lärde mig snabbt att det nästan inte finns en enda Yorkbo som inte reagerar om du råkar nämna att du är svensk, med någon kommentar om vikingar. Med en glimt i ögat säger de – ”Jasså” du är en riktig viking du…

Besök Jorvik Viking Centrum

Det första stället man bör uppsöka om man är en vikingfantast är Jorvik Viking Centrum. Platsen där muséet är beläget är en av de platser där man gjort stora utgrävningar. Förutom en uppbyggd vikingaby som man åker igenom i en kabelbåt finns där massvis med spännande föremål från utgrävningarna att beskåda. En av de mest omtalade fynden skall vara avföringen från en viking, vilket låter helt orimligt, men kom hit så får ni själva avgöra. Flera i personalen har långt hår och långt skägg samt bär tidsenliga kläder. I den uppbyggda vikingabyn kan man välja sitt eget språk (svenska finns med) att lyssna på i autoguiden när kabelbåten sakta glider fram genom vikingabyn. Genom berättelser, ljud och lukter tar Jorvik Vikinga museum dig med på en tidsresa tillbaka till Vikingatiden.

Bra att veta:

Öppetider: April – oktober: 10:00 till 17:00, november-mars: 10:00 till 16:00
Priser: Vuxeb £ 12,50, barn 5-16 år £ 8,50,  Med Yorkpasset har man fri entré till flera av Yorks stora attraktioner, museum och sevärdheter. Hitta hit: 19 Coppergate, York


 

Drick en mjöd på vikingbaren Valhalla

Vad sägs om ett glas mjöd efter museibesöket? Då ska du gå till den coola baren Valhalla, där du kan avnjuta mjöd eller en god pint i en vikinginspirerad miljö. Slå dig ner på på en mjuk pläd på en träbänk eller på en någon av träpallarna och insup den speciella atmosfären.

Hitta hit: 4 Patrick Pool, York

 

Shoppa på York Vikings

På den medeltida gatan ”the Shambles” hittar du den lilla butiken York Vings som är fullproppad av Vikingrelaterade föremål som t.e.x sköldar, svärd, hjälmar och mjödglas. Härinne hittar även den som är ett fan av ”Game of Thrones” en hel del roliga saker att köpa med sig hem.

Hitta hit: York Vikings, 12 Shambles, York


Marknaden

På marknaden som ligger ett stenkast ifrån ” The Shambles” finns flera små bodar där försäljarna bär vikingakläder och kränger allt från djurplädar till vikingahjälmar.


York Viking Festival

Varje år arrangeras en stor Vikingfestival i York. Har du turen att vara här då kommer du få vara med om Europas största vikingafestival, med uppträdanden, marknader, guidade turer, ”work shops” samt mycket mer. Räkna med att stadens gator är fyllda av vikingar. Nästa festival arrangeras den 15-23 Jan 2020.


Läs också: Den ultimata guiden för Harry Potter-fans i York samt Spökguiden till York- Storbritanniens kanske mest hemsökta stad

Resan var en pressresa med Visit Britain & Visit York

4 thoughts on “En resa tillbaka till vikingatidens Jorvik

  1. Min man kikade ner i utgrävningarna från sin skolbuss på 70-talet. Vi har hittat många gemensamma ord i yorkshiredialekten och svenskan genom åren också vilket är roligt.
    Vikingafestivalen är kul – ibland ror det över norrmän i båt. Överlag är de och danskarna mer medvetna om Jorvik de som reste i västerled.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *