10 underbart knasiga saker att göra i Brno

Checka in i något så udda som i en kärnkraftsbunker eller bo på ett rollspelshotell där du och din partner över en natt förvandlas till berömda filmstjärnor. Gör ett besök på baren som inte existerar eller beställ en drink via ett karaktärsspel där du har makten att bestämma din karaktärs öde. Leta efter dolda humoristiska budskap bland stans statyer, upptäck Brno´s mytomspunna legender eller varför inte försöka fånga en åtråvärd kristallkula vid den astronomiska klockan på torget innan den så kallade kristallmaffian hinner före.


Tjeckiens näst största stad Brno är kanske inte lika välkänd som sin storebror Prag, men är definitivt den perfekta weekenddestinationen för den som önskar att turista i en något mindre stad samt vill upptäcka något helt nytt. I Brno finns mycket charm, kreativetet, många sevärdheter, en otroligt god mat- & dryckesscen samt en rejäl dos av underbara knasigheter. För Brno är staden som vågar ta ut svängarna lite och vara sig själv på ett både humoristiskt, excentriskt och underbart sätt.


Snabbfakta om Brno:

Brno är Tjeckiens näst största stad och är belägen i södra Moravia (Mähren) där den är regionens största stad. Brno är bl.a. känd för sin mix av historisk arkitektur som blandats med det moderna samt att vara den enda staden i Tjeckien som är en del av ”UNESCO Cities of Music”, detta pga de många musikfestivaler som äger rum under året. Som gastrostad är Brno definitivt en stad att räkna med och det finns fullt av ställen som erbjuder kulinariska upplevelser likaväl som en riktigt bra kopp kaffe eller lokalt vin från de närliggande vingårdarna i regionen Mähren. Visste ni förresten att det är mer vanligt att dricka vin i Moravia än öl som man annars kanske oftast förknippar med Tjeckien? Läs mer här: Den ultimata gastroguiden till Brno

Vill ni veta mer om Brno ska ni definitivt kolla in dessa websidor: gotobrno.cz/en och gotobrno.cz/en/taste-brno/
Här är 10 underbart knasiga anledningar till varför jag tycker att Brno är en av Europas roligaste städer att besöka.1. Super Panda Circus – Besäll din drink genom ett karaktärsspel

Super Panda Circus i Brno är en fantasifull, excentrisk och nyckfull cocktailbar som bjuder på ett annorlunda drinkkoncept i en färgsprakande cirkus fylld med överraskningar och en hel del galenskap. Det är inte helt lätt att hitta till Super Panda Circus om man inte vet om att stället existerar. Det finns nämligen ingen stor skylt utanför som avslöjar att det gömmer sig en fantasifull cocktailbar på insidan. Håll istället utkik efter en dörr bakom tunga sammetsgardiner med en symbol av en maskerad panda. Bredvid dörren sitter en liten ringklocka. Bakom dörren gömmer sig en excentrisk miljö. Besöket börjar med ett spel där man först måste välja vem man vill vara utav 5 karaktärer. De olika karaktärerna ser man på stora tavlor upphängda i entréhallen. Vem väljer du att vara? En shaman, samuraj eller kanske en rocker? Efter att du gjort ditt val får du en pin med en symbol som står för din karaktär. Därefter är det dags att bege sig uppför den neonsprakande trappan som leder upp till cocktailbaren. När man väl sitter till bords fortsätter karaktärsspelet och man får en plattskärm framför sig där man ska läsa en berättelse om karaktären som man valt. Men berättelsen är långt ifrån färdigskriven utan istället är det du som gäst som ska skriva färdigt den genom att göra olika val och välja vilka vägar din karaktär ska gå i berättelsen. Man kan både välja att göra det rätta och följa den ofarliga vägen eller leva lite farligt, bryta mönstret och gå över till ”the dark side”. I slutändan av just din berättelse kommer dina val att slutligen leda fram dig till just din drink ”ämnad för just dig”. Ett innovativt, kreativt och annorlunda sätt att beställa drinkar på.

Super Panda Circus- en fantasifull & ecxentrisk cocktailbar i Brno
2. Hotel Anybody- rollspelshotell med temarum

Hotell Anybody kanske ser ut som ett helt vanligt hotell från utsidan men på insidan gömmer sig något helt annat. På detta unika hotell där man ägnar sig åt rollspel checkar man in i temarum som inspirerats från olika filmer som t.ex Breakfast at Tiffanys . Men detta är inte allt. Beroende på vilket rum man väljer kommer ett rollspel börja där hotellet hjälper till med att spela birollen medan de är du och din partner som spelar huvudrollerna. Ett scenario kan se ut som så att du och din partner blir tilldelade rollerna som världsberömda superstjärnor på besök i staden. Eller att din partner får i uppdrag att gå in i rollen som en känd reporter som ska intervjua superstjärnan för en tidning. På vägen kommer det hända saker, frågor som aldrig tidigare ställts kommer att ställas och innan natten är över kanske du och din partner kommit varandra närmare och har lärt känna varandra på en helt ny nivå. Become an adventurer for one night, for instance. Simply put – be Anybody.

Läs mer om Hotel Anybody här

Dessa tre bilder kommer från Hotel Anybodys hemsida.

3. Checka in i Nuclear Shelter 10-Z

En av de mest märkliga saker man kan hitta i Brno är förmodligen Nuclear Shelter 10-Z. Detta är något så annorlunda som ett skyddsrum som förvandlats till museum samt ett hostel. Skyddsrummet som än idag sägs vara fungerande mot massförstörelsevapen, kunde skydda 500 människor i upp till tre dagar. Fram till 1993 klassades dessutom bunkern som topphemlig av den tjeckiska armén. Idag är Shelter 10-Z ett museum kombinerat med ett hostel där man märkligt nog kan sova över i något av de tematiserade rummen. Budjetresenärer kan välja mellan att checka in i ett rum med våningsängar som man delar med andra resenärer eller för sig själv i ett enkel- eller dubbelrum. Samtliga av rummen har någon form av tema som hör samman med skyddsrummet och de människor som vistades här en gång i tiden. T.ex. kan man bo i polisens eller doktorns rum. Inne i dessa temarum ser det ut som att tiden stått stilla. Här står en enkelsäng i ett hörn, en första hjälpenväska hänger ner från en krok, skrivmaskinen står laddad med papper och en batong och en skyddskjöld står lutade mot väggen, nästan som att man just precis lagt dem där innan man krypigt till sängs. Hostlet är mycket populärt bland budjetresenärer. Om man av någon anledning inte vill checka in här en natt går det naturligtvis bra att bara besöka själva muséet.

Bo i en ”kärnkraftsbunker” på Nuclear Shelter 10-Z i Brno4. Gå på skulpturvandring- sök efter dolda & fräcka budskap

Varför står det alltid fnittriga folk under ryttarstatyn som kollar uppåt? Ryttarstatyn i Brno är bara en av de statyerna i staden som blivit en snackis och som har ett fräckt dolt budskap. Detta eftersom besökare som står under hästens framben och tittar upp får se något överaskande. Ja, vad man egentligen får se, det får ni ta reda på själva. Denna 8 meter höga bronsstaty av Jaroslav Róna är en hyllning till Jobst av Mähren och är en allegori om mod. Det finns fler statyer och konstverk som har ett dolt budskap alternativt en liten kul historia bakom sig. T.ex den lilla figur på kyrkans fönster som ser ut att visa rumpan åt den på andra sidan. Under en guidad stadspromenad har man möjlighet att upptäcka alla stadens hemligheter och små fräcka budskap.5. Upptäck stadens legender

Brno är en stad full med legender. Sanna eller osanna ska jag låta vara osagt men det är ju så det brukar vara med legender. En av den mest kända är den om Brnos legendariska drake som är upphängd i valvet under Old Town Hall. Legenden och de olika berättelserna om draken är många, precis som det brukar vara med berättelser som går i arv. Men en av de vanligaste varianterna är den här: En drake hotade dagligen byborna och deras boskap. Så en dag erbjöd man hundra guldmynt till den som kunde rädda dem från draken. En slaktare sägs ha lyckats döda draken genom sitt knep att få den att äta en djurskinnspåse med lime. När draken sköljde ner påsen med flodvattnet, expanderade kalken och draken sprängdes i bitar. Sedan dess skall draken hängt på den plats där man kan beskåda den idag. En liten deltalj bara, är inte draken skrämmande lik en krokodil? Hur hamnade den egentligen i Brno?

Brnos Old town Hall är en av stadens viktigaste historiska byggnader med anor från 1300-talet. Lägg märke till den imponerande porten in till byggnaden med de spektakulära legendariska sengotiska tornen som är skapade av skulptören Anton Pilgram. Det finns naturligtvis en berättelse om varför det mittersta tornet i skulpturen är krokigt istället för rakt. Det sägs nämligen att Pilgram inte fick betalt för sitt verk och därför ska ha böjt det mittersta tornet med vilja. I passagen finner man även ett hjul som ruvar på sin egen legend. 

6. Spana in den trehövdade hunden

Mitt på Zelný trh-torget vid kålmarknaden står den imponerande fontänen, Parnas fontän i pampig barockstil. Fontänen smälter in in stadsvyn och är ett av Brnos främsta landsmärken som man snabbt förknippar med staden. Går man nära ser man alla detaljer varav en är den trehövdade hund som för tankarna till Hagrids Fluffy i Harry Potter men som egentligen föreställer den grekiska mytologins hjälte Herakles, som kämpar mot den trehövdade hunden vid namn Kerberos. 
7. Besök baren som inte existerar

BAR který neexistuje betyder ordagrant ”the bar that not exist”. Detta är en av stadens bästa cocktailbarer som specialiserat sig på whisky samt nyskapande cocktails som för närvarande är inspirerad av en imaginär deckare. Nyfiken på att besöka stället som egentligen inte existerar? Då är det hit du ska gå.
8. Fånga en kristallkula före kristallmaffian

Den svarta astronomiska klockan är ett stenmoument vid torget Náměstí Svobody (frihetstorget) som faktiskt restes i samband med att fira en historisk seger där Sverige var inblandat. Svenskarna hade belägrat staden i tre månader men Brnos invånare ville inte kapitulera. Till slut kom de till ett läge då den svenska generalen sa att de skulle dra sig tillbaka om staden inte föll vid middagstid. Det lokalbefolkningen i Brno gjorde då var att lura svenskarna genom att vrida på klockan för att visa en timme för tidigt. Generalen höll sitt ord och svenskarna lämnade Brno. Detta firas än i dag och klockan 11 varje dag släpps en kristallkula ut från den astronomiska klockan. Här samlas åskådare i hopp om att lyckas knipa en kula som souvenir. Men detta är inte helt lätt. Det som skulle varit en kul turistgrej har med tiden utvecklats till något annat. Varje dag samlas nämligen ett pensionerat lokalt gäng vid klockan (som på skämt kallas för kristallmaffian) som tidigt på morgonen intar sina platser vid klockan så att ingen annan ska hinna före. Ingen vet vad de gör med kristallerna. Vilket nästan gör hela grejen lite mer spännande. Varför i hela friden har detta blivit en så stor grej. Är det ett maniskt samlande, ett meningslöst tidsfördriv eller något helt annat? Man kan inte låta bli att spekulera. För den som inte lyckas fånga en kristallkula går de även att finna i souvenirshopparna. Bra att veta är att klockan vid den lokala katedralen fortfarande ringer en timme för tidigt varje dag.9. Besök den undre världen

Under staden döljer sig en undre värld. Denna underjord består av ett labyrintsystem av undre gångar, tunnlar, rum och källare. Det finns åtta platser runt om i staden där man kan besöka den undre världen. En av dessa är Labyrinten under grönsaksmarknaden med gångar och källare som användes förr i tiden till allt från försäljning, matförvaring och vinkällare till alkemistlaboratorium. En annan av dem är ”Ossuary at St. James church” som är den näst största av sitt slag i Europa med begravningsplats med kvarlevor från ca 50.000 människor som dog av sjukdomar samt under krigstiden. Det är en märklig känsla att gå runt i kryptan bland tusentals benrester och kranium. Det är tyst och stilla. Fridfullt på något sätt och ger en tankeställare och en påminnelse om att livet är här och nu. Inget varar förevigt. Andra platser under marken att besöka är bl.a The cellar under the Town hall, Denis bunker, 10 Z bunker, Capuchin Crypt mm.
10. Annorlunda bakning på  (SORRY pečeme jinak) – SORRY WE BAKE DIFFERENTLY 

”Ledsen, men vi bakar annorlunda” är tårtbageriet i Brno som sticker ut hakan. Men ett dugg ledsna för det är de knappast. Konditorn Šárka Divácká driver inte bara Brno´s mest uppseendeväckande bageri hon har dessutom synts i TV i den tjeckiska versionen av Master Chef där hon gett deltagarna tårtutmaningar som de sent kommer glömma. Låt oss säga så här, jag är ingen ”tårtmänniska” men Šárkas tårtor är fantastiska, välgjorda och inte ett dugg tråkiga. På Sorry pečeme jinak hittar man helt underbara tårtkreationer, lika vackra som färgglada. Alla ingredienser som används i tårtorna är dessutom tillverkade helt från grunden vilket man verkligen kan känna i smaken. När jag fick välja tårtbit föll mitt val på den gröna skogstårtan ”the forest cake” som hör och häpna toppas med en torkad gräshoppa. När vi frågar varför den toppas med den här ovanliga ingrediensen berättar Šárka att tårtan baserats och inspirerats av en tjeckisk folksaga där gräshoppan väver samman sagan med tårtan.

Resan var en pressresa som arrangerades av Czech Tourism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.