10 vinbarer i Göteborg där man kan fira Beaujolais Nouveau 2023

Den tredje torsdagen i november brister fransoserna ut i glädjerop ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé.” Detta betyder att det nya vinet anlänt. Endast ett par månader efter att man skördat vinrankorna på vingårdarna i Beaujolias kan man avnjuta de första dropparna från det klunkvänliga unga vinet av druvan Gamay. Detta vin kallas för Beaujolias Nouveau. Det bästa av allt är att vinet även kommer hit till oss. Här är 10 vinbarer i Göteborg där man kan fira 2023.Vindistriktet Beaujolias ligger i södra delen av Bourgogne i Frankrike. Man odlar främst druvan Gamay i detta distrikt vilket mest är känt för sina fruktiga och lätta röda viner med frisk syra och mjuka tanniner.
Majoriteten av nouveauviner görs idag med kolsyrejäsning (Macération carbonique) en metod som ger lätta, fruktiga viner utan strävhet med doft och smak av pigga röda bär, körsbär, godis samt en toutch av bubbelgum och skumbanan. Dessa viner är oerhört lättdruckna och ska serveras lätt kylda.


Vad betyder Macération carbonique?

Macération carbonique är en jäsningsmetod som flitigt används i Beaujoulias. Metoden innebär att hela druvklasar läggs i en tät behållare. De druvklasar som ligger underst krossas av tyngden och börjar jäsa när den naturliga jästen på druvornas skal kommer i kontakt med druvmusten, vilket i sin tur ombildar sockret i druvmusten till alkohol och koldioxid. Under kolsyretryck i den nu syrefria miljön inne i tryckbehållaren spricker tillslut de övriga druvorna invändigt, var vid en vanlig jäsning tar vid. Man använder den här metoden när man vill utvinna mycket färg från druvornas skal samt få fram lätta viner med bärig arom, mjuka tanniner samt frisk syra.Fira Beaujoulais Nouveau på vinbarerer i Göteborg

Fira Beaujoulias Nouveau du med och ta del av en flera 100-årig tradition med sina rötter från 1800-talet. Det finns flertalet vinbarer i Göteborg som anamat traditionen.


1. BAR LA LUNE

Att man firar Beaujolais Nouveau på Bar La lune är lika självklart som amen i kyrkan. Den lilla sorliga naturvinsbaren på Vasa kyrkogata må vara liten i storleken men när det kommer till vin tänker man stort. På vinlistan hittar man ett långt och spännande utbud av naturviner som man kan kombinera med dagens smårätter. Stämningen på Bar La Lune är det närmaste man kommer Frankrike i Göteborg, så är det någonstans man ska fira Beaujolais Nouveau så är det väl här. Räkna med festlig och glad stämning med mycket folk.

 Vasa kyrkogata 1, 411 27 Göteborg


2. MESTIZA

Förra året firade man Beaujolais Nouveau med pompa och ståt på Mestiza. Det finns anledning att tro att årets firande blir minst lika festligt. Fransk umpa-umpa musik, glada gäster, billig bojo och högljudda samskålar mellan borden med regelbundna mellanrum. Näst intill festivalyra i den lilla stökiga lokalen. På Mestiza serveras smårätter från jordens alla hörn, kombinerade med grymma viner som valts ut med omsorg. En plats dit man kommer för att äta, dricka, prata och helst lämna mobilerna hemma.

Skanstorget 10, 411 22 Göteborg


3. BAR MINIMAL

Ett stenkast från Mestiza vid Skanstorget hittar man även Bar Minimal. Som namnet antyder inhyst i en liten lokal men där det finns en stor passion för mat och dryck. Konceptet är goda hantverksviner och hantverkspizza. Ett glas naturligt gott och en deg med topping- svårare än så behöver det inte vara eller hur? Självklart har även Bar Minimal några härliga Beaujolais Nouveau i bakfickan denna dag.

 Skanstorget 9, 411 22 Göteborg4. FOLK

Fira Beaujolais Nouveau som folk på Folk. Här utlovas det fest, fest, fest den 16 november.

Folk är en trevlig vinbar på Järntorget där man har en förkärlek till vin, där man inte använder kemiskt bekämpningsmedel i vingården, ofiltrerade viner, samt viner där man använder naturliga jäststammar och minimalt med svavel. Folk är också känt i Göteborg för stans billigaste ostronfrossa där man kan frossa ostron för 15 kr/st. Men dagen till ära passar naturligtvis husets chark-och ostbricka betydligt bättre till din bojo.

Olof Palmes plats 3, 413 04 Göteborg5. UNITY JAZZ

Unity Jazz firar man ”Beaujolais Nouveau week” torsdag till söndag den 16-19 November. Dra fram din inre fransos och avnjut det lättdruckna josiga beaujolaisvinet till rätter som Cassoulet, Quiche Gruyère, Märgben, Kyclinglevermousse och Tarte Tatin.

Kyrkogatan 13, 411 15 Göteborg6. VINARIUM

Vinarium i Munkebäck erbjuder en vinlista med viner från hela världen där både traditionella viner får ta plats bredvid de nyare modernare naturvinerna. En av de vinbarer i Göteborg som är en plats för alla som älskar vin och som gärna kombinerar den med högklassig mat. Kombinera därför gärna en flaska bojo med Vinariums läckra chark-och ostbricka. På Vinarium kallar man den 16 november för ”Bojo Day” en dag fylld med easy wine, simple food and much fun!!

Munkebäcks Allé 10, 416 72 Göteborg


7. BULOT I SALUHALLEN

Bar Bulot som är belägen inne i Göteborgs härliga saluhall är en dynamisk vinbar i ständig rörelse, vars koncept tagit sin inspiration från neobistrostilen som blev stort runt 2010 i Paris. Fokus ligger på naturligt vin från gamla världen och mat som passar där till. På Bar Bulot hittar man alltid spännande viner som berör. Perfekt ställe att börja firandet av dagen eller unna sig en bättre vinlunch med guldkant. Förra året serverade man en fransk lunch, massa smårätter samt hade ett samarbete med Hildas ost. Bojo serverades hela dagen lång tills flaskorna till slut tog slut.

Kungstorget 15, 411 10 Göteborg


8. LEVANTIN BISTRO

Levantin Bistro är en franskinspirerad bistro i Göteborg vars miljö transporterar gästen till Frankrike på nolltid. På menyn finns klassiker som t.ex. ostron med klassiska tillbehör, Steak frites, Boeuf Bourgignon, Steak tartar, Moules frites och Bouillabaisse. Ja ni hör ju själva att om man har en längtan efter Paris så är det hit man ska gå. Eftersom Levantine Bistro ligger vägg i vägg med Bar La Lune kan man ju med fördel bojo-hoppa dem emellan denna dag. Det lär bli en fest utan dess like.

Aschebergsgatan 22, 411 27 Göteborg9. BAR RUBUSTA

På den familjedrivna italienska restaurangen och vinbaren Bar Rubusta i hjärtat av Linné, firar man Beaujolais Nouveau istället fredagen den 17 november. Perfekt för de stackare som som inte kunde vara med på torsdagens festligheter p.g.a jobb eller annat hinder. Bojo serveras både på glas och flaska.

Olivedalsgatan 26, 413 10 Göteborg


10. HERMANOS TACOKIOSK

Fira att det nya vinet har anlänt Le Beaujolais Nouveau est arrivé” på streetfood haket Hermanos Tacokiosk i Majorna. Suggan vinbar kommer på besök och tar över stället. Tacosarna göms undan för kvällen och istället utlovas andra godsaker i kombination med purfärsk Beaujolais.

Mariagatan 29, 414 71 Göteborg


Om man istället vill fira Beaujolais Nouveau hemma

För den som inte har möjlighet att gå ut, kan man istället fira och provsmaka vinet hemma. Det kommer att släppas 3 stycken olika sorters Beaujolais Nouveau som man kan ni hålla utkik efter på Systembolagets hyllor den 16 november kl. 10.00. Kom ihåg att komma i tid, för dessa flaskor förvinner snabbt från sina hyllplatser då allt fler och fler uppmärksammar dessa viner och anammar den gamla franska traditionen.

  • Nr 95057 Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard, 2023 pris: 179 kr
  • Nr 93281 Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature, 2023 pris: 139 kr
  • Nr 5422 Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau Bojo time, 2023 pris: 99 kr

Låt Frankrike komma till dig den 16 November och fira en flera 100-årig tradition.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.