Ölresa till Prag- 10 saker att se & göra

Detta är guiden till de allra bästa och mest oförglömliga ölupplevelser i Prag. Skräddarsydd till dig som verkligen uppskattar öl. Gör ett besök på The Original Beer Experience eller bli ett riktigt proffs på att tappa upp en pilsner Urquell på Tapster Academy. Besök Prags senaste ölbarer eller varför inte unna dig själv en stund på ett tjeckiskt ölspa.Om man är en riktig ölfantast och önskar att göra en resa dedikerad helt åt öl så finns det få destinationer i världen som är bättre att resa till än till Tjeckiens huvudstad Prag. Förutom möljligtvis Pilsen då, som är pilsnerns födelseplats som faktiskt fått smeknamnet ”The Capital of Beer”. Men för den som reser till Prag finns massvis med ölrelaterade upplevelser att upptäcka där också. För den äkta ölnörden rekommenderas förstås att göra ett besök i båda dessa städer för den ultimata resan i ölets heliga namn.

Tips: Skaffa dig ett Prague Cool Pass under resan så får du gratis inträde/ rabbaterade priser till några av dessa upplevelser på listan samt till många andra av stadens andra främsta sevärdheter som t.ex Prags judiska kvarter och Pragborgen.1. The Original Pilsnser Beer Experience på Pilsner Urquell

Mitt första möte med Tjeckiens ölkultur i Prag blev på Pilnsner Urquell The Original Beer Experience. Här välkomnas man in i Pilsnerns värld och får veta allt om historien bakom denna gyllende dryck som blivit en av de allra mest älskade och berömda ölsorterna i världen. The Original Tour tar med besökaren tillbaka i tiden och med hjälp av audioguide, videos, ljusshower och projektion berättar man historien om hur den allra första pilsnern såg dagens ljus. Under The Original tour får man också träffa en byggmästare för ett smakprov och när man gått igenom byggnadens samtliga rum hamnar man slutligen i den ikoniska ölhallen på övervåningen, där man får lov att smaka på ytterligare två pilsner. Med andra ord behöver man inte vara orolig för att lämna byggnaden törstig. Ölsorterna man får välja mellan är Hlandinka, Snýt och Mliko. Samma öl men upptappade i glas med olika delar skum. Detta kan man få lära sig allt om på Tapster Academy som blev mitt nästa stopp.

2. Lär dig hälla upp riktig pilsner på Tapster Academy

Vill man bli en riktig mästare på att tappa upp tjeckisk pilsner på ett snyggt och proffsigt sätt ska man inte missa att även boka biljett till Tapster Academy som är en del av The Original Beer Experience. Båda dessa upplevelser kan göras separata eller tillsammans i ett paketpris. Upplevelsen går ut på att du ska få lära dig att tappa upp en pilsner urquell, vilket är svårare än vad man kanske kan tro. Efter lektionen i öltappning kommer du förhoppningvis kunna tappa upp både en Hlandinka, Snýt och en Mliko med lätthet. Självklart kommer du även ha stenkoll på vad de här olika benämningarna betyder. Efter besöket får man ett fint Tapsterdiplom samt en specialdesignad pilsner Urquell på glasflaska med ditt namn på som minne.


3. Testa på Ölspa på Original Beer Spa

Att besöka ett tjeckiskt ölspa är en unik upplevelse att testa på när man är i Prag. Glid ner i en bubblande ekbalja fylld med samma extrakt som används för att brygga den tjeckiska ölsorten Krušovice. Vitaminerna och enzymerna som finns naturligt i dessa ingredienser har en avkopplande effekt som kan lindra både från trötthet och stress samtidigt som de rengör huden. Medan din kropp tas om hand har du din alldeles egna ölkran intill tunnan och kan njuta av obegränsad tillgång på öl under hela vistelsen.

Det blev en helt annan upplevelse att istället för att slå mig ner på en barstol sjunka ner i en varm bubblande ektunna fylld med samma extrakt som används vid öltillverkning. Det bästa av allt var att man på The Original Beer Spa fick sitt egna privata rum där man fick vara helt ensam och njuta av vistelsen i lugn och ro. I det stora privata sparummet fanns förutom badtunna även en bastu, en stor halmsäng, en sprakande brasa samt en egen privat dusch och toalett. Glömde jag inte något? Jo men just det, jag glömde ju det viktigaste.. Man har ju förstås även sin egen privata ölkran alldeles intill sin badtunna för att lätt kunna fylla på sitt glas och njuta av en välsmakande Krušovice medan man badar.

Visste ni att humleextrakt och öljäst har positiva effekter för huden. De har både fuktgivande, renande, antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Vitaminerna som finns i öl är dessutom bra för att förebygga hudsjukdomar och ge huden återhämtning.

Testa på tjeckiskt ölspa i Prag- en unik upplevelse


4. Ölprovning på Beer Point

Beer Point är en tjeckisk hantverksölbar där man får chansen att prova några av Tjeckiens mest spännande mikrobryggerier ifrån 14 uppradade kranar som byts ut med jämna mellanrum. Besöket går till som så att du köper ett plastkort i kassan för valfri slant som du önskar dricka för. Så länge du har pengar kvar på kortet kan du botanisera mellan kranarna och fylla glasen med valfri mängd. Vill man bara ha ett litet smakprov dras bara en liten summa av på plastkortet då man betalar per cl. Hittar man en favorit är det bara att fylla glaset, om man så önskar det. Till detta något ovanliga med väldigt trevliga koncept kan man även beställa in moderna pubrätter som blackburgers och annat gott.


5. Besök Prags Ölmuseum

Prague beer museum har fyra pubar runt om i staden. Den på gatan Staré Mesto inhyser ett ölmuseum där man har en unik samling med föremål, flaskor och glas som varit inblandade i ölets historia. Köp en inträdesbiljett i kassan. I slutet av muséumbesöket ingår en provsmakning som består av fyra olika sorters hantverksöl. Välj mellan att sitta ute på gården eller nere i muséets mysiga valv nere i källaren.


6. Följ med på en ölpromenad med ”Prague craft beer tour”

”Prague craft beer tour” bjuder på en unik upplevelse för dem som verkligen gillar hantverksöl. På den här guidade ölpromenaden får man testa några av Tjeckiens mest intressanta öl på noga utvalda barer som är specialiserade på hantverksöl. Gänget bakom ”Prague craft beer tour” är två vänner (Jakub och Martin) som har en lång historia tillsammans. De möttes i Spanien 2015 där de studerade och arbetade. Båda två har arbetat som reseledare och guider i många år och de uppmärksammade att öl i Prag inte är väl presenterat för turister. Det fanns då bara krogrundor ”pub crawls” med syftet att dricka så mycket som möjligt och det som serverades var blaskiga stora stark. Så 2019 bestämde de sig för att göra något åt detta och startade ett nytt koncept som de kallade för Craft Beer Tour. Än idag är de fortfarande ensamma om detta koncept på marknaden samt om att erbjuda upplevelsen av tjeckiskt hantverksöl i Prag. Under ölpromenaden kan man uppleva flertalet hantverksölbarer och microbryggerier. Välj mellan dessa varianter: Regular tour: Besök på en hantverksölbar & ett hantverksbryggeri, minst 1,5 l hantverksöl i minst 6 olika varianter, 2 typiska tjeckiska pubrätter som passar till ölen. Pris: 49 € Premium tour: Besök på 3 hantverksölbarer & ett hantverksbryggeri, minst 2,5 l hantverksöl i minst 11 olika varianter, 3 typiska pubrätter som passar till ölen. Pris 79 €

Läs mer här: Prags bästa ölpromenad för dig som gillar hantverksöl
7. Besök microbryggeriets Dva Kohouti Brewerys taproom

Gör ett besök inne på microbryggeriet Dva Kothouti Breweys Taproom och drick en kall Apollo Galaxy (en av de bästa alerepresentanter för hantverksölrörelsen) direkt från tapp mitt inne i bryggeriet. Dva Kohouti Brewerys drivs av det större Matuska bryggeriet, som är ett familjeföretag där pappan startade och sonen därefter fortsatte. Microbryggeriet med taproom är beläget mitt i den hippa stadsdelen Kalín och är oerhört populärt bland lokalbefolkningen. Jag menar man står ju praktiskt taget mitt i ölbryggningen bland tankar och kranar i en industriell miljö. Drömmen för en ölfantast.


8. Upplev en festlig kväll på Folklore Garden

Folklore Garden är platsen för dig som vill uppleva en traditionell tjeckisk afton med musik, sång och dans i kombination med mat och skummande öl. Festen äger rum i en stor mysig timmerstuga som är belägen en bit bort strax utanför Prags själva centrum. Men du behöver varken oroa dig för att komma dit eller därifrån då den här restaurangen arrangerar både upphämtning och lämning av sin gäster. Jag blev upphämtad strax efter klockan 19.00 av min chaufför och anlände till Folklore Garden en halvtimme senare. Gästerna hade precis börjat anlända och vi alla bjöds på en liten välkomst drink i form av mjöd innan vi fick sätta oss till bords. Restaurangen var inredd i lantlig stil med korgar, tekannor och halm hängandes i takbjälkarna i taket och långborden var dukade med vackert blått porslin. Jag var nyfiken på vad jag skulle få för bordsgrannar eftersom jag anlänt till festen ensam. Det visade sig bli ett äldre par från England samt en familj med mor, far och dotter från Japan. Så snart alla gästerna hade satt sig till bords började skummande bägare med öl samt brickor med vin bäras in. Scenen fylldes med dansare och musikanter i traditionella tjeckiska folkdräkter. Under samtliga av de fyra rätter som serverades under kvällen bjöds det på show i form av dans och musikuppträdande på scenen. I biljetten man köper för att besöka Folklore Garden ingår själva showen med dans och musik, en fyrarätters traditionell tjeckisk middag samt obegränsat med öl eller vin så länge showen håller på. Vilket är ca 2,5 timmar. En festlig kväll med många intryck.


9. Provningsbricka på Benedict

Ibland när man strosar omkring på Prags gator hittar man bra ställen av en ren slump. Precis så var det med restaurangen Benedict. Här kunde man förutom att äta goda vällagade tjeckiska rätter även beställa in en rejäl provsmakningsbricka med 8 olika varianter av tjeckiska ölsorter i miniglas. En kul upplevelse där man fick chans att testa på lite av varje.10. Gör en utflykt till Pilsen ”staden som är Pilsnerns födelseplats

Om du planerar att stanna längre än en weekend i Tjeckien. Missa inte att göra en avstickare till närliggande Pilsen ”The capital of beer” som är pilsnerns födelseort. Det är mycket enkelt och smidigt att ta tåget till Pilsen från Prags centralstation och resan som endast kostar runt hundralappen tar ca 1 timme och 20 min. I staden kan du göra ett besök på det legendariska bryggeriet Pilsen Urquell Brewery, besöka stadens brewery museum, tunnlarna under marken där man förr i tiden lagrade öl samt botanisera bland alla traditionella restauranger eller ölbarer i modernare stil. En utflykt till Pilsen kommer definitivt att göra din ölresa till Tjeckien komplett. Tajma gärna in besöket med Pilsen Fest som är en festival i staden dedikerad till att fira ölsorten pilsner.

Pilsen Fest- en resa till Pilsen i Tjeckien dedikerad öl

Delar av den här resa var en pressresa med Visit Czechia & Visit Plzeň

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.