15 saker att se & göra i den litauiska hamnstaden Klaipeda

Strosa omkring i Old Towns ”Harry Potter-gränder”, håll ögonen öppna efter svarta vålnader, sjöjungfrur och magiska möss. Följ tonerna av jazz från en tid som flytt och låt dessa locka in dig i värmen. Bland stearinljus och bjälktak i trä kan du avnjuta litauiska delikatesser som stekt rågbröd med vitlök eller kolsvarta cheddarbollar med dipp. Efteråt kan du promenera på de vinterdekorerade kullerstensgatorna med vackra ljusinstallationer.Klaipeda som är Litauens tredje största stad är mest känt för att vara en viktig hamnstad i Östersjön. På sommaren besöks staden av ca 2,2 miljoner människor (vilket ökar antalet från 185 000 invånare drastiskt). Hamnstaden med dess närliggande stränder är den näst mest besökta i hela landet strax efter huvudstaden Vilnius och är ett populärt stopp för kryssningsfartyg under sommartid. 

Trots att Klaipeda egentligen är vad man kan kalla en riktig ”sommarstad” så kan det vara en tjusning att besöka staden även under vintern. Mindre turism och mer lediga platser inne på restaurangerna. Visst kan man stöta på en eller annan turist längs med kullerstensgatorna men i det stora hela får man nästan stan med dess mysiga restauranger och pubar för sig själv.

Klaipeda var egentligen inget resmål som jag hade planerat att resa till utan jag hamnade där mer av en slump (på grund av mitt jobb). Men jag blev väldigt positivt överraskad av vad staden hade att erbjuda och Litauen har definitivt gett mig mersmak. Vilnius och Kaunas står högt upp på min lista och kanske blir det årets mission att besöka dessa.

Här är 15 saker att se & göra i Klaipeda under vintern
1. Strosa i gemytliga Old Town

Strosa omkring i de gemytliga kullerstensgränderna med 1700-talsbyggnader i trästil i Klaipedas Old Town. Det är något med dessa gators lyktbelysning som får mig att tänka på Harry Potters trollkarlsvärld. Det faktum att man även kan stöta på både magiska möss och drakar i gränderna gör ju inte den känslan mindre direkt. Runt kullerstensgatorna går det även att finna flera riktigt mysiga pubar och restauranger. Så behöver man slinka in någonstans och värma sig finns det alltid en dörr som står på glänt.


2. Gör en självguidad skulpturpromenad

Runt om kullerstengatorna och hamnstråket i Klaipedas Old Town gömmer sig svarta spöken, sjöjungfrur, drakar, vakthundar och magiska möss. De allra flesta av dem bygger på historier från gamla legender och några av dem besitter magiska krafter som kan uppfylla önskningar. En del av skulpturerna är fullt synliga medan andra är mer dolda. Ge dig ut på en självguidad promenad och se hur många du kan hitta till. Här är 10 legendariska skulpturer att leta rätt på i hamnstaden Klaipeda i Litauen.3. Besök Klaipedas äldsta pub

Senoji Hansa har ett perfekt läge alldeles intill Theatre Square i hjärtat av Old Town. Den här traditionella litauiska puben är stadens äldsta och letar man efter god mat och dryck i traditionell gemytlig miljö så har man hittat rätt. På menyn finns allt från traditionella litauiska rätter till goda ost- och charkbrickor att dela på.4. Strosa längs med floden

Mycket i Klaipeda är centrerat runt det promenadvänliga hamnstråket intill floden Danés. Här finns hotell, restauranger, pubar, båtar och skepp. Man finner även Klaipedas svarta spöke samt sjöjungfru längs med den här vägen. På sommaren kan man tänka sig att hamnstråket är livligare än vad de är nu under vintertid.


5. Stig ombord på skeppet Meridan

Meridan är ett av de skepp som går att finna längs med hamnstråket. Detta skepp är inte bara ett vackert skepp i hamn utan är även en av Klaipedas populäraste restauranger där man kan frossa i läckra fisk- och skaldjursrätter från havets skattkammare.


6. Besök en jazzklubb

Låt tonerna av jazz locka in dig i gränden och dra dig med in i värmen. I ett äldre trevåningshus i trä med kraftiga takbjälkar och fladdrande stearinljus kan man både lyssna på jazz samt äta en riktig festmåltid. Personalen är väldigt serviceminded och maten på menyn var den bästa jag stötte på under mina dagar i Klaipeda. Passa på att frossa i litauiskt stekt vitlöksbröd, svarta cheddarbollar, vitlöksfrästa jätteräkor och biff tartar. Allt som är gott går att hitta i menyn. Skulle du råka tima in besöket då Kuripai har ett levande jazzband på scen kan du räkna med mycket folk.7. Besök en bryggeripub

Gillar man öl, oavsett om den är med alkohol eller alkoholfri ska man inte missa ett besök på Klaipedas bryggeripub Svyturys Brewery. I en cool industriell lokal a la New York med högt i tak samt full med konst på väggarna kan man provsmaka öl eller äta middag strax intill bryggeritankarna mitt i hjärtat av bryggeriet. I matmenyn vars motto är att ” People who love to eat are the best people” finns många läckra pubklassiker och smårätter att dela. Det klassiska friterade liatuaiska vitlöksbrödet är verkligen extra autentiskt där och något att vallfärda dit för. Man hittar också ett annorlunda utbud av öldrinkar i cocktailmenyn.8. Titta in i Fredricho Pasazas

En av de mest charmigaste platserna i Klaipeda är Fredricho Pasazas. Strax utanför står en skulptur av en vild man. Statyn har en koppling till stadens historia som under början av 1600-talet var omgiven av vallar. Två distrikt vilka var Gamla stan och Odu skildes åt av vattendraget. Odu-disktriket vilket var hemstad för folket med sämre arbeten fick 1693 beviljat att få bära namnet Friedrich stad. Även om Friedrich stad hade sitt emblem och sin flagga fick den inte samma lagliga rättigheter som Gamla stan. Först år 1722 kopplades Friedrich stad till Gamla stan. Friedrich stadsskulptur ”The wild man” är en symbol från Friedrichs stad och som leder stadens besökare in mot den gemytliga Friedrichs innergård som är fylld med riktigt trevliga restauranger, caféer och barer.9. Frossa i Litauiska delikatesser

Var det något jag gjorde i Klaipeda så var det att äta gott. Framför allt blev jag väldigt förjust i det liatauiska rågbrödet med vitlök som serverades både i stekt och friterad form. Det fanns också gott om fisk på menyn och jag hittade också favoriter som biff tartare och carpaccio samt härliga ost-och charkbrickor med goda tillbehör. Man kan säga att jag testade lite av varje. De kolsvarta cheddarbollarna som jag hittade i flera av menyerna i staden var extremt goda. Om de är typiskt liatauiskt eller inte känner jag inte till, men goda var de i alla fall.
10. Promenera i Klaipedas skulpturpark

Inte nog med att staden ruvar på monument från mytomspunna legender samt skulpturer som ger tur samt uppfyller önskningar. En bit bort från Old Town (en promenad på ca en kvart) hittar man en hel park fylld med ännu fler skulpturer. Denna park ska förslagsvis helst besökas under vår och sommar då man kan promenera i den gröna blomstrande parken som då är omringad av skulpturer och konst. Under vintertid då jag besökte parken så såg den tyvärr mest ut som en byggarbetsplats. Trots detta var det ändå kul att se parken och spana på några av skulpturerna. Har man lite fantasi kan man ju föreställa sig hur den skulle kunna se ut under sommaren.
11. Theatre Square

Man skulle kunna säga att Theatre square är själva hjärtat av Klaipedas Old Town. Om man t.ex är osäker på var man ska stanna med taxin så är det ett smart drag att ta den hit. Det är oftast här med andra ord man börjar sin sightseeing i stan. Det är så korta avstånd till allt i Old Town så med detta utgångsläget har man nära till det mesta inom gångavstånd. På kvällen lyser torget upp med en discoliknande ljuseffekt och de små bodarna på torget öppnar upp för försäljning av godis och litauiska specialiteter. I mitten av torget står en fontän med en staty av Anne från Tharau.


12. Besök shoppingcentret Akropolis

Akropolis är det största shoppingcentret i Klaipeda med runt 165 butiker med allt från kläder till inredning samt flertalet restauranger. I mitten av byggnaden finns till och med en stor isrink där man kan åka skridskor eller se på hockeyträning. Restaurangerna inne i köpcentret är koncentrerade runt isbanan samt runt det stora sagoliknande tornet med ett stort klockhjul i taket. Välj mellan allt från traditionellt liatuiskt till pizza och sushi. Missa heller inte ett besök i den stora mataffären om du tycker det är kul att spana in det lokala dryckes-och matvarusortimentet.
13. Titta in på temabaren Rory Gallangher

Temabaren Rory Gallangher som är en hyllning till den irländska bluesrockgitarristen och sångaren med hitlåten” A million miles away” är det närmaste man kommer en rockbar i Klaipeda. Om man kan stå ut med att själva lokalen har en distinkt doft som påminner om dagen efter nyårsafton (vilket det ju faktiskt också nästan var när jag var där) så är faktiskt själva huset med trevåningsplan riktigt trevligt. Det är inget fel på varken inredning, det knarrande trägolven, de tunga bjälkarna i taket eller stämningen. På väggarna sitter idolaffischer och tavlor på Rory samt fotografier från hans många uppträdande. En kul detalj är att man hittar mat-och dryckesmenyn på ett coolt LP- skivomslag.14. Checkmate square

Checkmate square är ett annat mindre torg som man finner mellan gränderna i Old Town. Här finns ett schackbräde i storlek supersize, bänkar att sitta på samt en skulptur av ett piano. Det är också här man hittar skulpturen the magical mouse samt jazzrestaurangen Kuripai som även inhyser hotell och spa.15. Se Klaipedas gatubelysning kvällstid

Under kvällstid kan man promenera i Old Town längs hamnståken bland de vackra jul- och ljusdekorationerna som lyser upp i mörkret. Gatubelysningen är något alldeles extra i den här delen av staden.

Läs också 10 legendariska skulpturer i Klaipeda, Lituaen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.