5 speakeasybarer i Edinburgh- and where to find them

Psss…vill ni veta en hemlighet? Jag har några riktigt bra på lager. En av dessa är att Skottlands huvudstad Edinburgh ruvar på flertalet hemliga speakeasybarer som är gömda bakom dolda och kamouflerade ingångar. Dra på dig detektivrocken och ta med dig förstoringsglaset. Nu ger vi oss ut likt självaste Sherlock Holms i natten och avsöjar stadens alla hemligheter. Detta är guiden till 5 hemliga speakeasybarer i Edinburgh – and where to find them.
Vad är en Speakeasy?

En speakeasy är ett annat ord för hemlig bar, lönnkrog eller svartklubb och begreppet speakeasy kommer från 1920-talets förbudstid. Namnet speakeasy kommer från USA och syftar på en hemlig svartklubb där man serverar alkohol utan tillstånd.

Under förbudsåren som varade mellan 1920 till 1933 var alkoholproduktion i USA olaglig och alla barer runt om i landet tvingades stänga. Men detta betydde inte att folk faktiskt slutade dricka alkohol. Istället uppfanns det nya sätt att intaga alkoholhaltiga drycker och ett av dessa var de många underjordiska hemliga barer (som blev kallade speakeasies) som började dyka upp på hemliga adresser runt om i landet. Speakeasybarerna hade ofta dolda ingångar inuti byggnader som utgjorde sig för att ha en helt annan typ av verksamhet på utsidan som t.ex en speceriaffär, en barbershop eller ett tvätteri. De kunde också hittas i privata bostäder och källare, i dessa fall fanns det oftast ett kodord för att kunna komma in.Where to find them?

Nutidens speakeasybarer påminner fortfarande mycket om de som fanns under förbudstiden. De har ofta dolda ingångar kamouflerade bakom vad som verkar vara något helt annat. Några av dem kräver till och med ett lösenord eller att man ska klara någon form av test. Den enda riktigt stora skillnaden på speakeasybarer nu och då är att alkoholservering på dagens speakeasies är fullt lagligt och det är oftast här man finner stans mest kreativa cocktails.

Men hur gör man för att hitta dem? Största sannolikheten att man ska hitta en speakeasybar är att vara påläst och gjort sin research innan man kommer till ett ny destination. Man måste defintivt känna till dessa ställen för att kunna hitta dem. Det räcker med andra ord inte med att tro att man bara ska råka hitta en speakeasybar på måfå under utekvällen. Däremot räcker det oftast med att ägna en stund åt att googla på speakeasybarer för att genast få upp ett par alternativ. Oftast kan man läsa sig till redan där vad som krävs för att komma in och vad man ska leta efter för att hitta dit. Letandet och förberedelserna är en tjusning i sig.1. Jackson the Tailor

På 1970-talet var Old Leith street ett mecka för skräddare och butiker som riktade in sig på herrkläder. Jackson the tailor var en av dessa skräddare. I samma lokal där man en gång gick för att sy upp en snygg kavaj kan man idag sippa på en lyxig cocktail eller ett glas champagne i en miljö som slungar besökaren tillbaka till början av 1900-talet. Miljön är precis lika elegant som en riktigt snygg handgjord kostym. Slå dig ner med en välgjord cocktail i ett bås i en sammetsröd fåtölj strax intill en av de gamla symaskinerna.

Where to find them: För att hitta till Jackson the Tailor går man in genom dörren till höger som man hittar inne i baren Newsroom. Man letar helt enkelt efter en bar innuti en helt annan bar.

5-11 Leith St, Edinburgh
2. Panda & Sons

Nog måste Panda & Sons vara den sötaste barbershop som världen någonsin skådat? Utanför den gammaldgas röda butiksfasaden sitter det en skylt med en familj pandor i skotskrutiga kostymer. Det är nästan så att man önskar att man hade skägg så att man kunde gå in och trimma sig. Döm om min förvåning då den familjeägda barbershopen visar sig vara något helt annat. Vi följer trappan ner som leder mot en bokhylla som visar sig vara en hemlig lönndörr. Vi öppnar dörren och kliver in i en modern och elegant speaskeasybar med klirrande cocktailglas, glad stämning och med flera element av pandor i miljö och inredning. Cocktailmenyn är kreativ och fylld med cocktailblandningar och ingredienser som man aldrig hört talas om innan. Klassiska Dry Martini serveras t.ex i en nytänkande kombination med saffran.

Where to find them: Knalla bara rakt in genom barbershopen som om du vore en helt vanlig kund. Du kommer att bli mött av personal som visar dig till bokhyllan där du öppnar den hemliga lönngången och går in.

79 Queen St, Edinburgh


3. Hoot the Reedemer

Skylten utanför Hot the Redeemer visar att att man kan bli spådd i handen eller i spåkula av en siare innanför. För de allra flesta förbipasserande är detta allt man ser. Kanske himlar man med ögonen när man läser skylten och tänker- den där lätta går jag knappast på! Faktum är att man inte heller borde det. Innanför väntar nämligen något helt annat. Följ den upplysta trappan ner till damen med en spåkula i fönstret, öppna dörren försiktigt när spåkulan börjar lysa och kliv in i en hemlig speakeasybar. Runt om på väggarna finner man målade tarotkort och i drinkmenyn hittar man drinkar som inspirerats ifrån de olika tarotkorten som The Magican och The Fool.

Where to find them: Gå nerför trappan. På en vägg hittar du en monter med en dam med en spåkula. När spåkulan börjar lysa kan du trycka på montern som då visar sig vara en dörr med en hemlig ingång.

7 Hanover St, Edinburgh4. The Permit Room

För att hitta till The Permit Room går man in genom den superpopulära indiska restaurangen Dishoom. Man går hela vägen förbi det avlånga öppna köket med matos, skramlande kittlar och indiska kockar in action, sen går man hela vägen ner för trappan till höger som leder ner mot Dishooms källare. Här hittar man den sofistikerade cocktailbaren The Permit room som är ett riktigt ”hidden gem” i staden. Trots att vi var här en sen lördagkväll, under vad som egentligen är alla barers rusningstid var baren inte överfull, utan vi fick ett bord utan några som helst problem. Det är det bästa med hemligheter som de här att långt ifrån alla känner till dem.

How to find them: Gå genom restaurangen Dishoom, förbi köket och nerför trappan till höger. Framme!

3a St Andrew Square, Edinburgh5. Never really here

Det mest ironiska med Never really here… var att jag ”in fact”..var…never really here. Trots två försök vid två olika tillfällen när vi knackade på den svarta mystiska dörren på en sidogata till Rose street, så lyckades vi inte komma in. Första gången vi knackade på så öppnades dörren efter en lång väntan av ägaren som tittade ut och berättade att det var stängt. Detta trots att öppettiderna sa något annat. Han bad oss komma tillbaka dagen därpå vilket vi gjorde och även den här gången råkade vi ha maximal otur då ägaren beklagade att baren var full. Han bad oss komma tillbaka om en timme men det gjorde vi aldrig. Vi hittade ju flera andra speakeasybarer i stället.

Where to find them: Den svarta dörren med nummer 38 hittar man på en sidogata till den populära bargatan Rose steet. Hur man kommer in är aningen oklart men jag gissar på att man kan behöva en smula bättre tur.

89 Rose St N Ln, Edinburgh

Läs också: 8 hemliga spekeasies i Paris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.