Vinprovning på Valtice Chateau i Södra Mähren

Valtice är en stad i södra Mähren som i Tjeckien brukar kallas för ”vinets huvudstad”. Många kommer hit för att besöka det vackra barockslottet Valtice Chautau där det inte bara finns spännande historia och förtjusande salonger i barock att upptäcka, utan även en berömd slottskällare, där det gömmer sig en unik permanent vinutställning. Där kan man smaka på alla de bästa vinerna från Mähren och Böhmen. Gillar man kombinationen slott, barock och vin har man kommit till himlen.


Valtice Chateau var recidens för regerande prinsen av Liechtenstein från slutet av 1300-talet och fram till konfiskeringen efter krigstiden. Slottets storlek och fantastiska barockinredning samt alla exklusiva detaljer avslöjar att detta var hem till några av Donau-monarkins mäktigaste adelsmän. Slottet är listat som ett av UNESCO´s världskultur- och naturarv.

Staden Valtice var fram till slutet av första världskriget en del av Niederösterreich och blev inte tjeckoslovakiskt förrän den 1 juli 1920. Detta pga en del av fredsfördraget som undertecknades i Saint-Germain-en-Laye nära Paris.

Läs om fler vackra barockslott i Tjeckien: En resa i barockens tecken till Pilsen I Tjeckien
Guidad slottsvisning på Valtice Chateau

Det går lätt att tillbringa en hel dag vid slottet i Valtice. Vi började vårt besök med en guidad slottsvisning där vi fick gå runt och se slottet i sin helhet tillsammans med en guide som talade engelska. Under den guidade turen fick vi reda på mer om de vackra dekorerade salarna och om de exklusiva föremål som finns på slottet samt om familjen Liechtenstein som levde här.

Tavlorna på väggarna visar avbilder av storheter som t.ex kejsarinnan Maria Theresa, kejsare Franz Joseph och ingen mindre än den omåttligt populära kejsarinnan Elisabeth från Bayern eller Sisi som hon också kallades för. Eftersom jag nyligen gjorde en resa i Sisi Kejsarinnan av Österrikes fotspår i Wien, var jag naturligtvis lite extra nyfiken på att höra om Sisi någonsin varit på besök i Valtice Chateau. Guiden berättar att hon troligen aldrig var det men att däremot hennes make, kejsaren Franz Joseph gjort besök på slottet.

Maria Theresa var regerande drottning under 1700-talet av Ungern, Böhmen och Slavonien. Hon var även ärkehertiginna av Österrike, tysk-romersk kejsarinna samt hertiginna av Parma och Piacenca samt storhertiginna av Toscana. Hon är även ihågkommen som mor åt Marie Antoinette.

Inne i Valtice Chateau finns en kapell inrett i makalöst vacker barockstil. Man kan kika in i kapellet genom öppna fönster från andra våningen i slottet.

Lunch på Anton Florian

Efter slottsbesöket var det dags för lunch på slottsrestaurangen Anton Florian. Restaurangen som ligger på slottsområdet har en mysig interiör med bjälkar i taket och väljer man att sitta ute på den stora terrassen får man en vacker utsikt över slottets örtträdgård. Menyn betår av tjeckisk traditionell mat som serveras med en twist.

Traditionell rätt i Tjeckien: skivat nötkött med mustig sås, tranbär och hemmagjord dumpling.

Vinprovning på Wine Salon Valtice Chateau

Välkommen till Tjeckiens egen vinsalong med viner från den nationella vintävlingen med sin permanenta provningsutställning. Vinsalongens utställning omfattar för närvarande 52 vingårdar från Mähren och Böhmen, allt från små vinproducenter till medelstora vingårdar till allt större. För varje vingård hittar man en kort profil med kontaktuppgifter samt en länk till vingårdens viner som belönats med guldmedalj från Tjeckiens vinsalong. Detta årets vinutställning består av 81 vita viner, inklusive 2 mousserande, 17 röda viner och 2 roséviner. De mest framgångsrika vita vinerna var detta året från druvan Riesling och de mest framgångsrika röda från druvan Pinot Noir. Sammanlagt finns viner från 22 olika druvsorter och 4 cuvéer på årets vinutställning. De mest representerade årgångarna är årgång 2021 med 60 viner och årgång 2018 med 14 viner.

Här kan man alltså gå runt med sitt vinprovarglas och prova precis hur många viner man vill. Allt ifrån de viner som prisats med vinnarmedaljer till flera andra viner som man förmodligen aldrig skulle fått chansen att prova annars. Det finns olika typer av provningar som man kan boka, men den vanligaste är en öppen vinprovning där man i två timmar kan gå runt i vinkällaren och prova de viner man vill på egen hand. Den här varianten av provning kostar ca 300 sek per person. Man kan också välja en enklare glasprovning där man köper ett glas i taget eller en vinprovning ledd av en sommelier.


Hotel Lotrinský

Endast 25 min med bil från Valtice checkade vi in på Hotel Lotrinsky i vinframställningsstaden Velké Pavlovice. Hotellet är beläget i ett f.d barockspannmålsmagasin med vinkällare från sjuttonhundratalet. Hotel Lotrinsky är en kombination av lyx och gourmetupplevelser, kombinerat med provsmakning av de bästa vinerna från Blue Mountains i vinkällare hos hertigen av Lotrin, som lät bygga källaren och ett spannmålsmagasin år 1770.

Resan var en pressresa som arrangerades av Czech Tourism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.