”The Ride of the Kings”- folklorefestival i Vlčnov, Tjeckien

”The Ride of Kings” eller (Jízda králů) som det heter i Tjeckien är en traditionsenlig folklorefestival som äger rum en gång årligen under sista söndagen i maj i södra Mähren. Den färgsprakande festivalen med fascinerande folkdräkter, utsmyckade hästar, festligheter samt med en lokal hantverks- samt matmarknad är listad som ett av UNESCO:s världsarv.


The Ride of the Kings är en unik tradition samt ett kulturarv som har sina rötter från det Mähriska Slovakien. I den pittoreska byn Vlčnov har man firat traditionen i över 200 år.

Det finns flera varianter av legenden till traditionens ursprung, men den mest kända av dem är legenden om kung Matthias Corvinus från Ungern. Han sägs ha flytt från kung Jiří z Poděbrad av Böhmen med sitt följe och för att lyckas med detta blev han tvungen att bära en flickklänning, täcka för sitt ansikte samt hålla en ros i munnen för att inte bli ertappad.

Samma ritual gäller än idag då kungen som spelas av en ung pojke, iklädd en flickklänning, förtäckt ansikte samt en ros i munnen rider in genom staden på en vit häst. Hans följe runt om honom med ståtliga hästar med hästskötare väcker stor uppmärksamhet då de gör entré genom byn. De skrålar, dansar, skämtar, visar upp sig samt drar alla blickar till sig. Byborna springer fram till hästarna och hästskötarna för att ta en bild samt för att ge dem något som skulle kunna vara ett mynt. Faktum är att det är lätt att missa när själva kungen rider in genom byn, då det händer så mycket annat ståhej runtomkring. Kanske var det just så kungen lyckades smita ut genom staden enligt legenden.


Folkorefestivalen som äger rum i byn Vlčnov håller på hela dagen. Atmosfären i byn är ett färgsprakande spektakel med otroligt vackra traditionella folkdräkter som i många fall gått i arv genom generationer i byn. Man kan se hela familjer uppklädda i dessa dräkter.

Även hästarna är utsmyckade till tänderna och det händer något hela tiden. Hovar som klapprar, bjällor som klingar och hästskötare som skrålar för att dra till sig uppmärksamheten bland åskådarna. Kvinnorna som är lite mer lågmälda drar till sig minst lika mycket uppmärksamhet då de rör sig bland folket. Deras dräkter är i ögonfallande vackra och unika. The Ride of The Kings är en riktig folkfest som både är faschinerande, vacker, färgsprakande och exotisk. Liknar ingenting annat som jag har sett tidigare.

Under folklorefestivalen i Vlčnov kan man även njuta av den traditionsenliga marknaden där man hittar allt från lokala hantverk till matprodukter och vin från lokala bondgårdar samt vingårdar. Vingårdarna från trakten odlar bl.a druvsorterna Müller Thurgau,Pinot blanc, Moravian Muscat och Pinot noir & Merlot.

Man kan också titta in i ett av de bevarade småbrukarhusen som ger en inblick i hur ett hus kunde se ut i byn förr i tiden. Har man tur, träffar man även på Vlčnovs borgmästare på gatan utanför, vilket jag hade turen att göra. För att veta mer om den här regionen läs mer på deras hemsida. https://www.slovacko.cz/en/

https://www.vychodni-morava.cz/en/traditions-and-gastronomy/

https://www.visitczechrepublic.com/en-US/Things-to-Do/Places/Landmarks/UNESCO/c-unesco-jizda-kralu

Jag och Vlčnovs borgmästare

Familj klädd i traditonella i folkdräkter
Joža Uprka Gallery

Många kända konstnärer och fotografer har genom åren lockats till byn för att försöka fånga den unika folkatmosfären i ”The Ride of The Kings” på tavlor samt på bild.

Ett av de mest kända konstverken av The Ride of the Kings i Vlčnov målades 1897 av Joža Uprka som var en konstnär som föddes i byn Kněždub i det Mähriska Slovakien. Joža Uprka var framför allt känd för sin unika stil samt sina målningar av folklivet i södra Mähren. Hans inspiration var regionens natur och landskap, bybornas dagliga liv, deras arbete, traditioner, seder, festligheter och folkdräkter.

Vill man se hans berömda målningar som speglar det traditionella folklivet i det Mähriska Slovakien kan man besöka Joža Uprka Gallery i Uherské Hradiště som är beläget ca 15 minuter bilfärd ifrån Vlčnov. En stor del av målningarna som ställs ut i Joža Uprka Gallery representerar utvalda verk från samlingen av Moravian Slovakia Foundation.

Ride of the Kings 1897

Pilgrimage to St. Anthony 1894
The last Great Pilgrimage to St. Anthony 1925
Bride from the Ostrozsko Region


Resan till Södra Mähren var en pressresa arrangerad av Czech Tourism

Läs också: 17 saker att se & göra i Brno

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.