En utflykt till Monastir & Kuriat Islands i Tunisien

Under vår fantastiska rundresa i Tunisien gjorde vi en utav dagarna en utflykt till Monastir samt den närliggande ekoön Kuriat Islands. Det blev en spännande dag fylld av sol, bad och Ninja turtles i kombination med historiska sevärdheter, fort och moskéer.


Vi anlände till Monastir tidigt på morgonen och började dagen med att stiga ombord på en speedboat som skulle ta oss till den närliggande ön Kuriat Island. Bara resan över med speedboat var en upplevelse i sig som bidrog till en adrenalinkick som sannerligen fick en att vakna till på riktigt. Vi flög fram genom vågorna medan vi lämnade ett spår efter oss av sprutande vatten.

När vi började närma oss Kuriats Islands la vi märke till två saker. Det ena var alla de gulliga strandhytterna i halm intill den långa strandremsan som förde tanken till en söderhavsö och de andra (och kanske aningen mer märkliga) var de stora figurerna av Ninja turtels som var utplacerade runt om ön. Men anledningen till turtlesstatyerna skulle snart visa sig ha en helt naturlig förklaring då man arbetar aktivt på ön för att skydda och bevara öns sköldpaddsarter. Turtlesstayerna står för detta arbetetes viktiga hjältemod.

Innan sol, bad och strandlunch på ön fick vi besöka öns infocenter där vi fick träffa några av arbetarna på Notre Grand Bleu association. Vi fick information om hur man går till väga för att främja och hjälpa sköldpaddorna samt den marina miljön. Detta gör man t.ex genom att öka medvetenheten hos små skolbarn och gymnasieelever genom utflykter samt främja en kultur av miljömedvetenhet bland medborgarna som uppmuntrar dem att skydda naturresurserna. Man upprätthåller även tillsyn av fiskelagar och ser till att dessa följs. Efter informationen gick vi sedan ut för att titta efter sköldpaddornas spår i sanden som vi förståss skulle vara mycket noga att inte trampa på. Inga sköldpaddor syntes till på ön den här dagen men man kunde se tydliga spår i sanden av att de nyligen varit där.

Därefter tillbringade vi dagen på stranden och åt en fantastisk hemlagad lunch under en av halmhytterna. Vi serverades nygrillad fisk, sallader, vattenmelon, bröd och pastasallad. Fantastiskt gott!! Sen var det dags att ta speedboaten tillbaka till fastlandet och upptäcka Monastir.


Ribat of Monastir

Ribat of Monastir är ett islamskt försvarsfort med anor från år 796. Det är också den äldsta ribat som byggdes av de arabiska erövrarna under den muslimska erövringen. Vi utforskade ribatens alla skrymslen och vrån samt tog sedan trappan upp till det högsta tornet där man fick en enastående utsikt över Monastir.

Mausoleum of Habib Bourguiba

Nästa plats vi besökte var Mausoleum of Habib Bourguiba. Platsen är en monumental grav för den förre presidenten Habib Bourguiba, som anses vara själva fadern till Tunisiens självständighet. Habib Bourguiba föddes i Monastir och platsen är till ära av hans minne.

Vi avslutade utflykten med arabiskt kaffe på ett café i Monastir innan vi åkte tillbaka till hotellet i El Kantaoui. Läs mer här: 10 saker att göra i El Kantaoui & Sousse

Resan var en pressresa som arrangerades av Tunisens turistbyrå ”Discover Tunisa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.