5 underbara ”hidden gems” att besöka vid Pragborgen

Pragborgen är utan tvekan en av de mest populära sevärdheterna att besöka i Tjeckiens huvudstad. Området på kullen där borgen är belägen är stort och anses vara det största sammanhängande slottskomplexet av sitt slag i världen. Jag uppskattade verkligen att besöka slottsområdet, men upptäckte också att det fanns många mindre kända ”hidden gems” alldeles intill och i detta reportage ska dessa underbara platser få lite extra uppmärksamhet. Just för att de är lite mindre kända och därav känns lite hemliga (även om de inte är ett dugg hemliga bara lite mindre kända).

Jag rekommenderar varmt att göra ett besök vid Pragborgen som är en av Prags främsta sevärdheter men medan ni ändå är där, missa inte de underbara ”hidden gems” som är belägna alldeles intill. De är nämligen helt klart värda ett besök de också och fördelen med platser som inte är lika kända är att det brukar vara betydligt färre turister där. Har du samma tur som jag kanske du får en härlig slottsträdgård eller ett underbart café med makalös utsikt nästan helt för dig själv. Kanske är det av den här anledningen jag är så förtjust i ”hidden gems” för att de är mindre kända och därför känns lite hemliga, även om de inte är ett dugg hemliga egentligen.1. Garden below the Castle

The Garden Below the Castle är precis som det låter en trädgård som sluttar nedför slottsområdets murar. Om det är så att man letar efter en underskön plats i Prag så är den här trädgården ett riktigt ”hidden gem” som borde komma högt upp på besökslistan. Vyn är som tagen från en sagobok med en trädgård som slingrar sig uppåt mot borgens murar med sina tinnar och torn på toppen. Av någon märklig anledning är jag näst intill ensam om att besöka trädgården trots att den enligt min åsikt är en av de vackraste platserna i Prag. Kanske beror det på att trädgården inte ingår i biljettpriset för att att besöka Pragborgen och att man då kanske hoppar över den för att slippa betala extra i inträde. Det kan vara så, eller så är det för att trädgården inte är lika känd. Jag har faktiskt ingen aning om vad det beror på. Kanske hade jag bara tur den här dagen. För visst är det skönt med undersköna platser man får ha nästan helt för sig själv?

Öppetider: varje dag 10.00-18.00. Inträde: inträdet kostar 140 CZK (ca 80 sek)2. Golden Lane

En plats du däremot inte kommer att vara ensam om att upptäcka är Golden Lane inne på Pragborgens område. Men trots att man inte får platsen för sig själv så är den här gatan så genuin och pittoresk så att man får ha överseende med lite trängsel. Gatan sägs fått sitt namn uppkallad efter kungens guldsmeder som bodde där under 1600-talet och gatan har också varit hem åt kungens slottsvakter. De söta husen längs med kullserstensgatan är numrerade och målade i olika kulörta färger. I några av dem finns små butiker att handla i och i andra kan man få en inblick i hur människorna levde här under 1600-talet. Titta in i hemmen hos de olika yrkesmännen och kvinnorna. I hus nummer 27 kan man t.ex titta in hos örtläkaren och i hus nummer 14 en sierska som kunde se in i framtiden genom kortläsning. Där finns även ett museum i ett av husen som inhyser en stor samling av rustningar, sköldar och svärd. Även om Golden Lane inte alltid har sett precis ut som den gör nu, är den en historisk mytomspunnen plats som även varit hem för kända personer som bl.a Franz Kafka och Josef Kazda.


Öppetider: 06.00-22.00 Inträde: Ingår i samma biljett som till Pragborgen och kostar 250 CZK (ca125 SEK)


3. Fürstenberská Zahrada Café

På vägen mot Pragborgen vid trappan som leder upp mot kullen ovanför Fürstenberskás trädgårdar hittar man ett litet café med endast ett par sittplatser inne och ett par cafébord och stolar ute på terrassen. Utsikten är magnifik. Här kan man sitta och njuta av sitt morgonkaffe innan slottsbesöket och titta ut mot de terrakottafärgade takåsarna som ringas in av grönska och de gyllende höstlöven. Trots de hjorder av turister som promenerar upp mot slottsområdet utanför är caféet förvånandsvärt tomt. Ibland kommer det in turister för att ta ett foto på utsikten för att sedan snabbt försvinna innan cafépersonalen hinner fram. Jag är glad att jag tog mig tiden att stanna. Jag slog mig ner vid ett av caféborden med en kopp kaffe i lugn och ro och njöt av den vackra utsikten. Stunder som det här ögonblicket är nämligen de jag saknar mest nu när jag blickar tillbaka på min resa. Här hade jag kunnat sitta kvar en evighet.


4. St Wenclas Vingård

I sluttningen precis intill Pragborgen hittar man Villa Richter och St. Wencelas Vinyard. Den här legendariska vingården har en 1000-årig historia och är regionen Böhmens äldsta vingård. Man började plantera rotstockar här redan på 900-talet. Idag odlas här främst riesling och pinot noir och självklart säljs båda vintyperna på glas eller flaska för provsmakning. Vingården har en stor härlig uteservering med en makalös utsikt mot takåsarna alldeles intill odlingarna med vinrankor som sluttar ner från berget. I den här miljön där man nästan kan skåla med vinrankorna smakar vinet naturligtvis lite extra gott. Det finns även matservering, kaffe och öl på menyn.

Öppetider: 11.0-19.00

5. Wallensteinträdgården

Genom en liten öppning från en stor dörr i en mur kan den förbipasserande från gatan utanför få en glimt av vad som gömmer sig bakom. En del promenerar bara förbi medan för andra nyfikenheten tar över. Jag är en av dem som inte kan motstå frestelsen att likt Alice i Underlandet titta in genom dörren och sedan försvinna in bakom den. Jag hamnar i en stor lummig park där grönskan vid den här årstiden blandas upp med höstlövens färger i brunt, gult och rött. Jag promenerar in genom de höga häckarna och hamnar i en vacker barockträdgård intill Wallensteinpalatset med anor från 1600-talet. Slutligen hamnar jag vid en grottvägg samt ett unikt grottliknande slott. I barockträdgården finns fontäner, skulpturer och bänkar där man kan slå sig ner för att pausa en stund och njuta av den rofyllda atmosfären.

Öppetider: 07.00-19.00. Inträde: fritt inträde till trädgården

Läs också: 10 annorlunda & roliga restauranger i Prag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.