Skånes bästa omväg & knasigaste korvcafé

Sotnosens korvcafé är inte bara ett annorlunda café som satsat på korvhantverk samt husmanskost med en twist, det är dessutom prisat som Skånes bästa omväg. Det med all rätt. Så fort man kliver in genom dörren får man känslan av att befinna sig i Underlandet. Om C.S Lewis hade suttit och mumsat korv hela dagarna när han skrev sagan om Alice, så är det nog precis så här underlandet hade kunnat se ut. 

 

Den galna inredningen börjar redan vid dörren där det hänger flaskor, vaser och torkade blommor. Den fortsätter därefter till de dukade borden, väggar och takbjälkar. Caféet är fullt av detaljer och i den knasiga inredningen finner man både cyklar, pianon, böcker och färska rapsblommor plockade från det gula rapsfältet utanför.

 

Storyn bakom Sotnosen Korvcafé

Bakom Sotnosens korvcafé hittar man två knasiga gastronomer och korvmadammer samt en fiktiv liten tjej på 12,5 år. Den fiktiva tjejen står för caféets ”story”. Om en liten flicka som är dotter till en sotare och som har för vana att röka korv i byns alla skorstenar. Hon lär sig korvhantverket av sin farmor och att busa i köket med husmanskost av sin mormor. Sotnosens filsosofi är att kunna sin mathistoria samtidigt som man busar med maten, alltid med en baktanke förstås. Korvdamerna har också ett budskap att förmedla till alla damer där ute som inte gillar korv. -Tänk om och tänk rätt. Det var vi damer som uppfann den. Lär din gubbe att äta riktig korv. Visste ni att Sveriges första korvgubbar egentligen var korvdamer?

 

Korv & kram Meny

Fred-lörd serveras korvrätter och annat på diverse kreativa sätt, t.ex kan man få sin korv serverad i en blomsterkruka. På söndagar mellan kl. 11-14 dukas det upp en härlig brunch. Brunchen består av allt från smarriga färskkorvar och köttbullar till vaktelägg, äggrätter och krämiga ostar. Där finns också nybakat bröd, härliga sallader och en smarrig kaffebuffé. Tallrikarna är små för på Sotnosen vill man inte slänga mat och rekommenderar därför sina gäster att att inte ta för mycket mat på tallriken som man sedan inte orkar äta upp. Självklart får man gå och ta mer mat hur många gånger man vill. Mina favoriter på brunchbordet var färskkorven stoppad med vildsvin, de kryddiga korvarna samt den krämiga osten som smalt i munnen. Dessertbordet gick inte heller det av för hackor. Brunchen avslutades med att smarriga våffelklubbor serverades direkt till bordet. Mums!

Funderar du på att ta en omväg är det hit du ska ta den.

Hitta hit: Sotnosens Korvcafé, Karstavägen 77, 291 94 Kristianstad

Har ni missat mina tidigare inlägg från min weekend i Kristianstad? Läs också: Cocoon Meetings- Glamping i naturskönt område i nordöstra SkåneWeekendguide Kristianstad- 18 guldkorn att upptäcka i och runt om i trakterna  

Resan var en pressresa arrangerad av Kristianstads kommun

4 thoughts on “Skånes bästa omväg & knasigaste korvcafé

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.