Dar Zaghouan- ett unikt ekologiskt gårdshotell i Tunisien

Vi gjorde ett besök på Dar Zaghouan som anses vara det första ekologiska gårdshotellet i Tunisien. Den ekologiska bondgården är en självförsörjande ecolodge där man återvinner allt från vattnet man använder till att odla sina egna grönsaker. Ett riktigt litet grönskande bohemiskt paradis i norra Tunisien beläget strax intill Dorsalebergen.I omgivningen kan man njuta av allt från gårdens eget hammam, telounge och kryddträdgård till grönskande grönområden, närheten till naturen samt gårdshotellets faciliteter som restaurang, pool och unika rum att checka in i. Dessutom bjuder gården på sin alldeles egna unika charm och underhållning som utan tvekan blir ett minne för livet.

När vi anlände till gårdshotellet Dar Zaghouan kände jag direkt att det här var ett ställe som genast attraherade min bohemiska själ. Hela gården har nämligen en väldigt avslappnad skön atmosfär som man känner av direkt när man kommer dit. Som att hitta till en oas mitt mellan bergen. Det första man möts av är ett grönskande valv av murgröna som man går igenom för att komma till innergården. Här finns sköna soffgrupper med kuddar samt mysiga krypin där man kan sitta och hänga samt smutta på en iskall hemmagjord lemonad eller varför inte en kopp myntate gjord av örter plockade direkt från gårdens örtaträdgård. Äter man lunch eller middag på gårdens restaurang kan man sitta vid ett bord ute på den stora gröna gräsmattan under bar himmel där barnen springer och leker eller under skuggande bambuparasoll där det är uppdukat med vackert blått porslin i keramik.Restaurangen på Dar Zaghougan

Besöket på Dar Zaghouan börjar med en lunch på gårdsrestaurangen. På vackra blåa keramikfat som är formade som solen serveras sju olika små rätter som en förrätt. På faten hittar man t.ex tunisisk morotsröra, harissa, oliver, tonfisk, tagine och den berömda tunisiska gröna paprikaröran som jag blev så förtjust i under resans gång. Till detta serverades nybakat bröd som steks av den underbara äldre kvinnan med sjal som arbetar på gården och som inte lämnar någon oberörd. Hon är ett riktigt charmtroll som sprider glädje och hennes stekta bröd smakar himmelskt gott. Till huvudrätt fick man välja mellan olika tunisiska traditionella rätter som lammgryta i lerkruka som serverades med cous cous eller helgrillad färsk fisk från havet med grillade grönsaker. Till efterrätt serverades en enklare fruktsallad. Lunchen på Dar Zaghouan var en av resans mest minnesvärda måltider, inte bara för maten utan också för underhållningen som bestod av sjungande personal och inte minst den glada ägaren till gårdshotellet som satt med oss till bords och som glatt om än lite blygt sjöng med i alla visor som spelades för oss.Tehus & örträdgård

Efter lunchen gjorde vi en rundvandring på gårdshotellets ägor där första stoppet blev i örtaträdgården där man odlar både örter och grönsaker. Sedan använder man dessa både i restaurangen samt på gårdens egna parfymeri som skapar väldoftande produkter som används på gårdens hammam. I anslutning till örtaträdgården finns även ett tehus där man kan avnjuta myntate och andra välsmakande drycker inomhus i smakfull orientalisk miljö eller utanför huset i sköna soffgrupper och liggdivaner.


Sviter & rum

Gårdshotellet har flera olika typer av sviter och rum. Några lite enklare standardrum medan ett par av dem är riktigt extravaganta. En av den sistnämnda varianten är sviten med guldsäng som mer påminner om en svit inne i ett palats än på ett självförsöjande gårdshotell mellan bergen. Detta rummet är naturligtvis lite dyrare att bo i men alltid trevligt att kunna välja. På Dar Zaghouan finns rum för alla plånböcker från budjet till lyx.Hammam

Att besöka ett hammam är en självklar tunisisk tradition som man inte får missa att prova när man är där. De flesta hotell av högre standard har sitt egna hammam på anläggningen och det har även gårdshotellet Dar Zaghouan. Att besöka ett hammam innebär skrubbning och ångbastu. I några fall även kroppsbehandling med lera och massage efteråt. På Dar Zaghouan använder man dessutom produkter från sitt eget parfymeri med ingredienser från örtaträdgården.

Brödbakning

Brödet som vi blivit serverade tidigare på lunchen bakas och steks av den charmiga äldre kvinnan som arbetar på gården. Hon står utomhus och bakar. Den som vill och är intresserad får gärna komma och titta på och se hur brödbakningen går till. Detta brödet som heter kesra är som en tunisisk variant av tunnbröd är kanske det godaste bröd jag någonsin smakat. Påminner lite om en god pannkaka fast i brödform.


Underhållning

Besöket på Dar Zaghouan avslutas med underhållning. Det blev verkligen en överraskning att se en hel parad med sjungande musikanter med instrument komma in i restaurangen. Kanske ännu mer oväntat var det att se den äldre kvinnan som nyss bakat bröd släppa sin brödbakning för att istället virvla omkring framför musikanterna och dansa för oss med en rykande lampa i sin hand samt på sitt huvud. Det blev väldigt livat en stund och man kan inte slita ögonen från vare sig kvinnan med lampan eller det glada gäng som sjunger, spelar och dansar. Det är svårt att inte smittas av glädjen i deras nummer. Personalen på Dar Zaghouan har verkligen sett till att dess besökare aldrig någonsin kommer att glömma besöket på gården. Det kan jag själv skriva upp.

Resan var en pressresa som arrangerades av Tuniskiska turistbyrån

Läs också: Boutiquehotellet Dar El Gaïed El Maâmouri i Tunisien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.