Söderhult- livet på landet med en touch av Österrike

Mitt i den småländska urskogen ligger natursköna Söderhult- Livet på landet. Ett boende som passar perfekt för familjer som vill bo i närheten av Astrid Lindgrens värld. Här bor man idylliskt i mysiga rum och stugor med namn som Madicken, Emil och Ida. Man bor dessutom bara ett stenkast ifrån gårdens alpackor, getter och grisar. Som en extra spännande överraskning hittar man även lite otippat den bästa wienerschnitzeln utanför Österrikes gränser på den familjedrivna restaurangen Schnitzel Alm.


Längtar man efter livet på landet så har Söderhult den helt rätta miljön. Här får man en rofylld semester där barnen kan roa sig med att mata gårdens djur samt leka fritt bland studsmattor, lianer och hängmattor. Altanen och den stora trädgården passar utmärkt till att spendera i kvällssolen med en bra bok och kanske ett glas vin. Trädgården är fylld av grönska och vackra blommor, vilket också gör platsen attraktiv för färgglada fjärilar. Det var länge sedan jag så så många vackra fjärilar på en och samma plats.

Många utav rummen och stugorna har fått sina namn efter kända karaktärer från Astrid Lingrens böcker. Man kan checka in i både Madicken, Emil, Ida eller Ronja-rummet. Det finns även ett par stugor på gården som Lillstugan och Djurdalastugan. Vi bodde i den sist nämnda, en mysig stuga för 4 personer med en härlig uteplats på både fram och baksidan av huset. Här blev det många lata sena sommarkvällar att njuta av.


Astrid Lingrens värld och de andra Astridrelaterade attraktionerna och sevärdheterna i närområdena är naturligtvis det som drar mest folk till området och är en av anledningarna till att man bor på Söderhult under sommaren. Men även utan dessa attraktioner tycker jag att själva boendet på Söderhult är en upplevelse i sig självt.

Kanske var det just kombinationen av det underbara boendet på Söderhult och Astrids själsliga närvaro i alla aktiviteter vi gjorde under dagarna som skapade en sådan helhetskänsla under just vår semester. Till och med vädret var på vår sida för en gång skull.

En av kvällarna fick vi uppleva en regnbåge torna fram över Söderhult.


SÖDERHULT SCHNITZEL ALM- EN ÖSTERRIKISK PÄRLA MITT I SMÅLAND

Men hur kommer det sig att man hittar en österrikisk pärla mitt i den småländska skogen? Detta beror på familjen som driver Söderhults bakgrund, där det förekommer rötter ifrån Tirol. De berömda schnitzlarna har man lagat i köket sedan 2006. När vi var där var det dottern i huset som var stjärnkocken. Ett jobb hon gjorde riktigt bra.

Man serverar även österrikiska klassiker som Cordon bleu, tryffelcordon bleu med färsk tryffel från Frankrike samt knapriga bayerska fläsklägg med vitkålsallad. Till rätterna kan man välja mellan frasiga pommes eller österrikisk potatissallad gjord på olja, vinäger, lök och ljummen buljong. I restaurangen serveras kall österrikisk öl och självklart hittar man grüner veltliner i vinlistan. Grüner veltliner är Österrikes mest odlade druva och viner som är gjorda på denna druvsort anses passa extra bra till en frasig wienerschnitzel. Eller knuspriga wienerschnitzlar som man säger i Söderhult, vilket betyder att den knuspriga ytan på schnitzeln kommer från handgjort ströbröd som ger ett perfekt knusprigt resultat.

Vi betällde in schnitzel med ljummen österrikisk potatissallad samt var sin stor öl. Det var helt klart den godaste schnitzeln jag blivit serverad någonsin. Med den österrikiska musiken som påminner om en tyrolerfest i bakgrunden kan man lätt inbilla sig att man förflyttats till en österrikisk alptopp för en stund.DJUREN PÅ SÖDERHULT

Sen har vi närheten till alla djuren på Söderhult. Där finns katter, grisar, getter och alpackor. Man kan köpa djurfoder för 5 kr i det gemensamma köket om man vill mata något eller några av sina favoritdjur. Av någon anledningen var min son mest förtjust i att mata grisarna medan jag själv tror att en viss get hade ett extra gott öga för mig.

Glöm inte följa @fantasydining på instagram för fler tips & inspiration

LÄS OCKSÅ: 32 ANNORLUNDA HOTELL ATT CHECKA IN PÅ I SVERIGE I SOMMAR

Hitta Hit: Söderhult Livet på landet, Slitshult 723, 590 80 Södra Vi

3 thoughts on “Söderhult- livet på landet med en touch av Österrike

  1. Mina anors hemtrakter. Mormors kusinbarn äger nog stora delar av skogen du såg omkring dig (och nja, urskog är det inte mycket av bortom Norra Kvills nationalpark om vi ska vara petiga för den brukas). Visst är det underbara miljöer. Min mamma växte upp med sommarbesök på släktgårdarna i Ekelid alldeles i närheten av Slitshult.
    Toppentips tack. Hade ingen aning om att det fanns österrikisk schnitzel (som jag älskar) där nu. Är mest i min barndoms Västervik när jag har vägarna förbi nuförtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.