32 annorlunda hotell att checka in på i Sverige i sommar

Checka in på ett hippiehotell a la flower power-stil, i ett mosstempel, i en färgglad cirkusvagn eller varför inte i en trädkoja helt utan elektricitet? Sov i glampingtält mitt ute bland vinrankorna, i skogsbrynet i en stubbe, inuti en älg eller kanske i ett rum som blivit inspirerat av den svenska polkagrisen.

 

Just nu känns det som vi aldrig förut varit mer benägna om att hitta roliga och annorlunda upplevelser i Sverige. Detta gäller i allra högsta grad när vi letar boende för semestern. Vi söker efter något unikt, annorlunda och kul, något som är mycket mer än bara en sängplats för natten. Det ska vara en upplevelse och ett minne för livet. Som tur är är Sverige rikt på fenomenet och det finns en hel uppsjö av unika hotell och boenden att välja bland. Jag var tidig på bollen och började redan för flera år sedan att åka runt i Sverige och bo på annorlunda hotell. Därför har jag redan nu checkat av en lång lista som jag tänkte dela med mig av. Hoppas ni hittar någon favorit att drömma om att checka in på till sommaren. För fler tips följ gärna @fantasydining på Instagram

Läs också: 21 annorlunda restauranger I Sverige med ett tema 

 

1. Flip Flop Beach Hotel- Checka in på ett Hippiehotell på västkusten

Direkt belägen vid den långa vita strandremsan i Olofsbo i Falkenberg, kan man checka in på ett riktigt hippiehotell. På Flip Flop Beach Bar & Rooms infinner sig den rätta ”flower power” atmosfären i 40-tals stil. Rummen är individuellt inredda i kulörta färger och i restaurangen serveras karibisk mat och dryck som för tanken till varma breddgrader och barfotalyx. Läs också 10 platser vid den svenska västkusten med boho-atmosfär. 

 

2. Grand Circus Hotel- Rym iväg med cirkusen

För alla som en gång har haft en dröm om att lämna allt annat bakom sig och rymma iväg med cirkusen, så kan den drömmen numera bli sann. (Om så bara för en semestervecka under högsäsong). På Grand Circus Hotel i Malmö välkomnas man in i cirkusens excentriska värld där man bor i färgsprakande cirkusvagnar & cirkustält. Checka in i någon av de 12 cirkusvagnarna på området. Alla vagnarna och tälten är individuellt inredda i olika teman och stil med namn som”The Magicians, ”The Ballerinas”, ”The Strong man’s”, ”The Bearded lady” och ”The Fourtune teller”.  I varje vagn hittar man dessutom individuellt utvalda detaljer och möblemang som passar in i vagnarnas unika teman. Det är cirkusdirektören/hotellägaren Valdemar Westesson själv som har byggt och inrett sina vagnar för hand. En annorlunda och kul camping i Malmö som inte liknar någon annan.

 

 

3. Urnatur- Bo i trädkoja & mosstempel utan elektricitet

Mitt i den svenska urskogen i Ödeshög hittar man det helt unika naturboendet Urnatur. Här bor man djupt inne i skogen i stugor och trädhus som helt saknar bekvämligheter som elektricitet och rinnande vatten. Man hugger sin egen ved och tillagar de nyplockade grödorna från markerna över den öppna elden. Ett naturretreat för alla sinnen. Välj mellan att bo i trädkoja högt upp bland de svajande trädtopparna, nere på marken i mosstemplet med blåbärsris på taket eller i det uppseendeväckande luftslottet med sina hängbroar som leder från det ena trädet till det andra. Platsen och miljön ser som tagen ut från en saga. Här kan man koppla ur och ladda  batterierna på riktigt, långt bort från sociala medier, mobiler och netflix. På detta boende kommer man nära urnaturen på riktigt.

 

 

4. Bäverli Hills- Bo i kåta bland natur och bävrar

Bäverli Hills annorlunda stughotell strax utanför Lidköping har ett namn som får en att genast bli nyfiken. Här bor man i mysigt inredda kåtor nära naturen. Runt eldstaden utanför kåtorna sitter man på varma renfällar och lagar sin mat över den öppna elden. Det är lätt att bli sittande länge på kvällen, småprata och studera den stjärnklara himlen. På området finns en vedeldad bastu, grillkåta och närhet till promenadstigar. Har man tur träffar man på familjen Bäver som har sitt bo i bäcken intill.

 

5. Norrqvarn- Bo i flugsvampar och trädstubbar 

Vad sägs om att bo en natt i ett skogsbryn som ett riktigt troll, i en svamp eller stubbe. Man behöver inte vara barn för att bli löjligt förtjust i tanken. Flytta in i din egna Trollstubbe, Karljohanssvamp eller Flugsvamp. Bli inte förvånad om du vaknar på morgon och tror du är ett sagoväsen.

 

6. Kolarbyn- bo i kolarkojor i skogen

För den som söker ett äkta möte med moder jord mitt i skogen, ska tillbringa några dygn i Kolarbyn. Här sover man i mossklädda kolarkojor med avtagbara dörrar, jordgolv och vedugn. Man hugger sin egen ved och hämtar sitt vatten i den porlande bäcken. Kvällstid sitter man runt lägerelden under den stjärnklara himlen. Ett äkta möte med naturen som får en att inse att man inte behöver så mycket för att känna lycka.

 

7. Round Door- Bo som en Hobbit

Sugen på att testa på livet som en Hobbit? Man behöver inte åka till Nya Zeeland för att den drömmen ska slå in. Det räcker faktiskt att åka till Nacka i Stockholm. Checka in i ditt eget hobbithus, titta på Sagan om ringen hela kvällen, berätta historier vid brasan, rök pipa på verandan, beundra ”ringen” och ät två frukostar varje morgon. Lev dig in i sagan och lev Hobbit-livet fullt ut.

 

8. Hotell Pigall Suite Belle- checka in i en drömvärld 

Checka ut från vardagen och checka in i en drömvärld. Suite Belle på Hotel Pigall i Göteborg har allt man någonsin kan drömma om och lite till. Från första stund när man flyttar in i sviten känner man sig som en världsstjärna ute på en glamourös turné. Tänk en stor lägenhet fylld av lyx med inredningen a la Belle époque. I vardagsrummet finns ett stort matsalsbord, fluffiga soffor och fåtöljer i sammet samt gnistrande kristallampor. Det finns också ett helt skåp fyllt med champagne samt en garderob fylld med kläder. Christian Louboutins klackar får man låna medan man är här och i damernas sminkrum finns lyxiga smycken, accessoarer, parfymer och nagellack. Minibaren är fylld till bredden med allt möjligt man kan tänkas vilja släcka törsten med samt med små aptitretare som kaviar och anklever. Sovrummet är inrett i kunglig stil och badrummet förgyllt i guld.

 

9. Polkarummen- bo i det polkagrisinspirerade rummet i Gränna.

Bo i ett polkagrisinspirerat rum i polkagrisens huvudstad Gränna. Doften av nygräddade polkagrisar träffar doftsinnet så fort man kör in i idyllen. I det rödvita polkarummet bor man enkelt och bekvämt med nära avstånd till allt som har med polkagrisar att göra i bottenplanen på en privat villa.

 

10. Islanna- Bo i 7:e himlen

Välkommen till 7:e Himlen och Islanna trädhotell. Här får man en unik hotellupplevelse utöver det vanliga. Mitt i naturen omringad av gröna hagar bor man verkligen ordagrant i sjunde himlen 6,5 meter upp i ekarna inbäddad mellan träden. Här somnar man gott till ljudet av vajande trädtoppar och på morgonen kommer frukosten i en korg som blir upphissad med en lina.

 

11.  Arilds Vingård- Glampa mitt bland vinrankorna

Arilds vingård bor man bland vinrankorna. Vinodlingen är en av Sveriges största och här växer både blå och gröna druvor. Det är slående vackert i omgivningen, nästan så att man får ont i ögonen. På Arilds vingård kan man äta middag, gå på vinvandring och vinprovning. Antingen checkar man in i ett av de mysigt inredda hotellrummen eller så sover man ute i bohemiska glampingtält mitt ute på åkern bland vinrankorna. En frihetskänsla utan dess like.

 

12.  Sala Silver Gruva- Bo i gruvsviten

Har ni sovit riktigt djupt någon gång? I Sala Silvergruva kan man sova djupt på riktigt, närmare bestämt 155 meter under jorden. Åk med den rasslande hissen ner till gruvan, där man förutom en labyrint av gångar, mörka bergsrum och underjordiska sjöar hittar en av värdens mest unika sviter. Vågar du tillbringa natten nere i gruvan med alla dess underjordiska gångar och paranormala fenomen? En kittlande spännande övernattning utan dess like.

 

13. Wrågården- Bo i en älg 

Ja, du hörde rätt! På Wrågården i Falköping kan man bo i en älg. Älgarna som är gjorda av trä är skapade av motorsågskonstnären Sören Niklasson och flera andra stugor i samma unika stil är under uppbyggnad. Älgstugan är placerad ute i älg- och dovhjortsparken där de tama älgarna Ebbot och Ärtan bor. En sagolik naturskön upplevelse nära djuren som uppskattas av såväl stora som små.

 

 

14. Thorskogs slott- Bo som en prinsessa i ett slott 

Har du någon gång drömt om att bo som en prinsessa i ett vackert slott. Bland tinnar och torn samt den trolska naturen utanför är det lätt att leva sig in i rollen som prinsessa för en dag. Thorskogs slott är beläget mellan Kungälv och Lilla Edet ca 50 min bifärd från Göteborg. Utanför finns en underbar engelsk trädgård samt en rofylld och vacker natur runt. Så fort man kliver innanför slottets dörr sugs man in i den speciella atmosfären som tar en med till en annan värld. Brasan i hallen sprakar, en doft av kaffe sprids från salongen och trätrappan knarrar när gästerna bär upp sina väskor till rummen. Att tillbringa en weekend i ett vackert slott är den ultimata upplevelsen för den som vill uppleva lite extra lyx och flärd i tillvaron. Något man kan unna sig när man firar något speciellt eller bara vill rå om varandra lite extra. En upplevelse som får vilket par som helst att känna sig som en prins och prinsessa.

 

15. Cacoon Meetings- Bo i en cacoon 

På natursköna Cocoon Meetings i Degerberga i nordöstra Skåne, med promenadavstånd till den trolska Forsakarravinen kan man bo i en egen kokong mitt ute i naturen. Förutom de unika kokongerna finns där ytterligare 10 rum inne på gårdshotellet samt en lysande gårdsrestaurang som serverar en femrätters säsongsbetonad meny. I den unika cacoonen med stengolv och stenväggar bor man lite som i en grotta för sig själv med den gröna ängen precis utanför dörren.


16. Jumbo Stay- bo i ett flygplan

Jumbo Stay är ett kul och annorlunda vandrarhem inuti en Boeing 747-212B belägen ute på Arlanda flygplats. Cockpit-sviten på Jumbo Stay är listad som en av världens coolaste hotellrum. Här sover man skönt på första parkett i flygplanet bredvid spakar och knappar. Svårt att inte känna sig som en flygkapten.


17. Kvarnens Pensionat- bo i en väderkvarn

Checka in i en gammaldags väderkvarn från1800-talet mitt i det öppna halländska landskapet i Olofsbo. Här har man nära till stranden och på området finns en mysig restaurang. Att bo i kvarnsviten är en unik upplevelse som passar den som inte vill trängas med andra.

 

18. Yangtorp- bo i ett mystomspunnet tempel 

Det första man tänker när tempelbyggnaden sakta tornar upp sig och börjar synas från bilfönstret från grusvägen, är att hela uppenbarelsen känns så osannolik och overkligt. Ett enormt kinesiskt Qigong tempel är ju inte det första man förknippar med det lilla samhället Hörby. Yangtorp är helt obegripligt stort och storslaget. Det är helt omöjligt att inte tappa hakan av förundran första gången man kommer dit. Det känns inte som att man befinner sig i Skåne längre innanför tempelområdets murar. Detta är något helt annorlunda. På Yangtorp hålls retreats, Qigongkurser och i det kinesiska hälsocentret erbjuds bl.a akupunktur, örtbad och fotmassage. Det finns en butik, en restaurang, ett tehus samt 34 stycken Feng Sui-inredda tempelrum och sviter. Hit komer man för att hitta lugnet och ladda om batterierna i en ovanligt häfftig miljö. Hela området (även restaurangen) är alkohol och tobaksfritt.

 

19. Ästad Vingård- Bo på en lyxig vingård

När man närmar sig Ästad Vingård för första gången får man nästan känslan av att befinna sig utanför ett berömt vinslott i Frankrike. Ju närmare anläggningen man kommer desto mer imponerad blir man. Vingården är storslaget, påkostat och en riktig oas i det halländska inlandet mittemellan Varberg och Falkenberg. På anläggningen finns moderna hotellrum, mysiga timmerstugor med mossa på taket, vandringsområden, vinprovningar,vingårdpromenader, gourmetrestauranger och förstås huvudattraktionen, den härliga vindgården där man odlar den gröna druvan Solaris. Sist men inte minst så är vingårdens spa något utöver det vanliga.

 

20. Gästateljéerna – Bo på Nodiska akvarellmuséet

Bryggor, sjöbodar, saltstänkta bad och konst. Skärhamn har lite av varje. Men framför allt är Skärhamn känt för det Nordiska akvarellmuseet  som är beläget i den södra hamnen. Här finns fem helt underbara gästateljéer ute på pålar direkt i vattnet där man kan bo omgiven av både konst och hav.

 

21. Sandfallet Glamping- Bohemisk glamping i fårhagen 

Glampa i ett bohemsikt skogsbryn med en bäddad säng mitt ute i fårhagen. Låter inte det som rena drömmen? Sandfallet Glamping i Veinge utanför Laholm erbjuder ett unikt boende med naturupplevelse som kombineras med en smula lyx. Det bästa utav två världar. Sandfallets unika boende med öppna väggar och himmelsäng i taket påminner mig om en lyxbungalow som lika väl skulle kunnat vara belägen på en tropisk sandstrand på Bali istället för i det lilla samhället Veinge utanför Laholm.

 

22. Hotell Gästis- ett annorlunda & säreget hotell

Hotell Gästis i Varberg är en sådan plats där man kan förlora sig helt i den säregna atmosfären. Där man lätt glömmer tid och rum och inte vill vara någon annanstans än innanför hotellbyggnadens dörrar. Allt finns där. Den mörka burriga hotellobbyn med ”speakeasy-känsla” med en bardisk gömd bakom en bokhylla med begagnade böcker, de spännande knarrande korridorerna fyllda med kuriosa och udda förmål, restaurangen med klirrande champagneglas samt de individuellt inredda hotellrummen som inget är det andra likt. För att inte tala om det spektakulära Leninbadet nere i källarvalvet som är en helkaklad dröm i djupaste blått.

 

23. Bruket i Wiared- glampa på ett mysigt bruk

Bruket i Wiared utanför Bor ås är ett underbart utflyktsmål där man kan bo i sköna glampingtält på den gröna ängen straxbredvid bruket. På området finns resturang, bar, stenugnsbageri och inredningsbutik som säljer allt från blommor till bohemisk inredning. Missa inte de goda napolienska hantverkspizzorna.

 

24. Båstad Camping – Bo i hyrhusvagn

Om man är storstadsmänniskor som vi och inte har någon bil kan campinglivet kännas för avlägset och krångligt. Därför blev vi extra glada när vi upptäckte att man kan bo i en hyrhusvagn som är stationerad på Båstad camping. Passar perfekt för dem som bara vill testa på campinglivet under en kortare period eller funderar på att skaffa husvagn men som först vill prova på livet som husvagnsägare. Det finns tre hyrhusvagnar stationerade på Båstad Camping. Samtliga utrustade med utetält, utomhusmöbler, litet kök, soffgrupp och sängplatser för 4 personer. Toalett och dush finns i servicehusen ett stenkast ifrån. Det finns även glamping och trädtält på campingen för den som vill campa lite annorlunda.

 

25. Daftö Resort – Bo på ett pirathotell

Bli pirat för en dag och gå ”all in” på pirattemat tillsammmans med hela familjen. På Daftö Resort i Strömstad hittar man både en pirattemapark en piratby och ett riktigt pirathotell. Checka in som en pirat i en ett lyxigt hotellrum men se upp i korridorerna där finns fullt av andra sjövilda pirater. På området finns även poolområde, restuaranger samt en minigolfbana med massa coola banor som inte liknar någon annan.

 

26. Tavlebords Honungsgård – Bo i en bikupa 

Vad sägs om att bli en bidrottning för en dag och checka in i en bikupa? På Tavlebords Honungsgård på Orust kan du göra just detta. Den stora bikupan är inspirerad av binas hexagonala byggnadskonst. Ett lyxigt och lite annorlunda boende för den som kanske firar något speciellt. Inne i bikupan kan du dessutom andas in luften som m det varit i en riktig bikupa. På området finns mysigt café med trädgård, gårdsbutik som säljer honung samt förstås bioodlingar.

 

27. Lagunens Wooden Camp- bo i ”trätält”

På området ”wooden camp” på Lagunens Camping utanför Strömstad bor man i tältliknande små hus i trä (så kallande trätält). Den här unika boendeformen är en variant av glamping som kan liknas vid en blandning mellan att bo i stuga och i tält. Den här varianten av boende på campingen erbjuder naturupplevelsen som man skulle få om man tältade med bekvämligheterna som att bo i en stuga med en skön säng innanför träets skyddande väggar.

 

2. Båstad Camping – bo i lyxiga ”safaritält”

Vad sägs om att checka in i ett riktigt ”safaritält” utan att du behöver befinna dig mitt i vildmarken ute på savannen? På Båstad camping kan du numera bo bekvämt i lyxigt möblerade savanninspirerade glampingtält med en egen tillhörande terrass. Rena drömmen för den äventyrslystna men som ändå tycker det är skönt med en smula lyx och bekvämlighet i tillvaron.

 

29. Bo i bohemiska ”Gypsy wagons” på Hotell Vagabond 

I Abbekås strax utanför Ystad hittar man Hotell Vagabond ett hotell som kanske passar lite särskilt för den som har resandet i blodet och ständigt är på jakt efter nya äventyr och upplevelser. Här bor man i något så annorlunda som vackra ”Gypsy Wagons”. En unik upplevelse som inte liknar något annat.

 

30. Bo i en lyxig Caravilla i spegelkamuflage

Har ni hört talas om boendeformen Caravilla?  En blandning mellan att campa, bo i villavagn och på hotellrum. Den här exclusiva Caravillan som vi bodde i på Hansagårds camping & resort skriker det desutom lyx och flärd om med sitt ultramoderna glaskomuflage på utsidan. Perfekt för den som vill få lyxen från ett 5 stjärningt hotellrum men som samtidigt tycker att det är mysigt att befinna sig i campingmiljö.

 

31. Bo i en Bisonoxe 

Bo inuti en älg eller en bisonoxe, kan man verkligen göra det? Ja, det kan man faktiskt! På Wrågården (även kallat för älghotellet) strax utanför Falköping bor man i unika älg-och bisonstugor, där de smälter in naturligt i miljön som är belägen mitt i älghänget. ”Älghotellet” har fyra stugor som alla är belägna inne i älg-och dovhjortsparken. Stugorna är formade av en motorsågskonstnär och är gjorda i material av trä och betong. Samtliga stugor är vinterbonade, så man kan bo här året runt och njuta av de olika årstiderna. Varje stuga har sin egen unika stil med mängder av spännande detaljer. När man befinner sig inuti stugorna så känns det verkligen som att man befinner sig mitt i en sagobok. Välj mellan att checka in i älgtjuren, älgkon, bisonoxen eller bisonkon. Vi valde den sistnämnda. 

 

32. Bo i Pop-up rummet 255 på Radisson Blu

Vad döljer sig egentligen bakom rum 255? Det viskas och tasslas i korridorena om att rummet ruvar på hemligheter och olösta mysterium. Darrande av upprymdhet sätter jag miniatyrtavlan med Mona Lisa mot dörrlåset som jag fick i receptionen tillsammans med det anonyma brev som lämnats in. Jag hör dörren klicka till och jag öppnar försiktigt. Plötsligt befinner vi oss inte längre kvar i vår tid. Istället har vi förflyttats till 1920-talet där vi nu har ett olöst mysterium som vilar på våra axlar. Från och med nu är det upp till oss. Pop-up rummet 255 är ett samarbete mellan Radisson Blu Scandinavia i Göteborg och Berengaria. Under en begränsad tid (1 feb-30 april 2022) kan man checka in i detta unikt skapade hotellrum / escape room där man både spelar och tillbringar natten. Detta är hotellets andra satsning med pop-up rum efter succén förra året 2021 då det hade ett samarbete med Milajki Style FactOH!ry. Förhoppningsvis kommer de att fortsätta med den här typen av samarbete även i framtiden. Vi är redan nyfikna på hur rum 255 kan ändra karaktär och byta tema nästa gång.

 

5 ANNORLUNDA &UNIKA HOTELL ATT CHECKA IN PÅ I SVERIGE I VINTER

3 thoughts on “32 annorlunda hotell att checka in på i Sverige i sommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.